Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ggość

Z kim ja mieszkam?!

Polecane posty

Do mojej wspollokatorki przyjechały koleżanki...ale wieś. :( zaciagają jakby z Białorusi były

w Warszawie zaciagające wieśniaki to plaga :D nie wiedziałem, że do Torunia też się sprowadzają :o skąd jest Twoja koleżanka? pewnie Suwałki czy okolice jakiegoś Lublina albo Białegostoku :classic_cool:

Gość najgorsze jest to że w
szkołach ci ludzie uczą się poprawnego języka polskiego a mówią i tak po swojemu.

Gość ze slaba silna wola to i diete
Zelislaw - troche szacunku do naszych slowianskich braci 😠

Gość ze slaba silna wola to i diete
tak jak ty o wschodzie to o nas mowia na zachod 🖐️

od kiedy poprawna polszczyzna to "nowomowa"?:o chociaż i ja święty nie jestem pod tym względem, ale nieziemsk drażni mnie to białorusko-ukraińskie zaciąganie :o za to oni mogą się wkoorwiać na germanizmy, tak popularne w kujawsko-pomorskim :classic_cool:

Gość ynteligent
czy tu na forum komuś przeszkadza gwara w czasie bzykania ? gdy kobieta dochodzi to może nawet krzyczeć po somalijsku

nie piszę o wschodzie Polski, który co prawda wyraźnie próbuje być jak Białoruś, ale Białorusią nigdy nie będzie tylko o samej Białorusi, nie czuję z nimi żadnej więzi, ot co 🖐️ naucz się czytać zze zrozumieniem

aha i kiedy w dzisiejszym podlaskim i lubelskim analfabetyzm był powszechny, na zachodzie Polski alfabetyzacja sięgała ponad 90% 😴🖐️ a Ziemie Odzyskane to jeszcze inna historia, jeżeli pod pojęciem "zachód Polski" i tego, co się na wschodzie o tej części kraju myśli wrzucasz jednocześnie Śląsk, Kujawy, Wielkopolskę i Ziemie Odzyskane to tylko świadczy o poziomie edukacji na ścianie wschodniej :D🖐️

Gość od kiedy to
poprawna polszczyzna jest nowomową?! Przecież słowa np weszłem, żeśmy, tamtendej, złamne, to żadna gwara tylko głupie wiejskie gadanie!

Gość majownik
a jak mówią wyrazy gdzie zamiast na końcu być "ą" wstawiają "o" lub tam gdzie nie ma "i" je dodają, a gdzie być powinno nie używają. Np ładnO masz suKEnke... Jakaś masakra.

Gość Renkaaa
A ja to zawsze żałowałam, że mieszkam na dolnym śląsku i nie mówię żadną gwarą, tylko tzw. "językiem literackim". Gwary są piękne :)