Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Scroll_132

spróbować?

Polecane posty

Gość Scroll_132

Hej! Od jakiegoś czasu zastanawiamy się wspólnie z mężem czy nie pojąć starania o dziecko? Jesteśmy rok po ślubie a znamy się 12 lat. Bardzo chciałabym mieć dziecko, mąż również. Niestety nie potrafię się do końca zdecydować czy rzeczywiście to jest dobry moment. Jesteśmy po studiach, oboje pracujemy, mamy swoje mieszkanie, z tym ze ja jestem w trakcie robienia specjalizacji zawodowej i przede mną kilka miesięcy ciężkiej nauki. Nie wiem czy stres związany z nauką, nie szkodziłby ciąży. Teoretycznie mogłabym poczekać do czasu kiedy będę po egzaminie. Jeśli jednak nie uda mi się zdać egzaminu, ponownie będę mogła do niego podejść za rok i znów wszystko się odsunie w czasie, bo pewnie znów będę czekała na egzamin. Z drugiej strony jeśli zdam to w koncu będę mogła pracowac w zawodzie, więc pójście od razu na macieżynski na pewno nie będzie mile widziane przez mojego pracodawcę. Mam 27 lat. Wiem że moja sytuacja nie jest jakims wielkim problem, niestety ciągle o tym mysle i nie mogę na to jakoś spojrzeć z dystnansu. Prosze zatem czytelniczki o konstruktywne uwagi, porady. Dzięki.

Gość I.klementyn.
Spróbować możesz, bo zawsze najdalej siepowody zeby odłożyć starania, zreszta w ciaze nie jest tak łatwo zajsc zwłaszcza planowania :P Jedne zachodzą przy pierwszym cyklu innym zajmie to 12 miesięcy czy rok

Gość Scroll_132
dzięki za odpowiedź

Gość Scroll_132
jw

Gość brednie i tyle
Jasne próbuj. Zajdziesz w ciążę urodzisz. Twój mąż będzie się rozwijał zawodowo a dla Ciebie praca będzie musiała zostać tylko dodatkiem do bycia matką i żoną. Myślisz, że za 5 lat Wasza zawodowa pozycja będzie taka sama? Komu to cudowne dziecko bardziej zahamuje rozwój zawodowy Twojemu facetowi czy Tobie? Na Twoim miejscu poczekałabym jeszcze 4-5 lat. Bądź rozsądna.

Gość ojtam ojtam
powiem ci szczerze że trudna decyzja - pamiętajcie że dziecko to jest mega obowiązek i odpowiedzialność a przede wszystkim poświęcenie i czas, chyba że chcesz dziecko rzucać od babci do niani do żłobka itd - wg mnie dziecko do 3 roku zycia potrzebuje przede wszystkim mamy i taty i ja widze jak to pozytywnie wpływa na niego że jestem z nim w domu - zwykłą prace ciężko z tym pogodzić a co dopiero jak piszesz- nie da się być prawdziwą dobrą matką i dobrym pracownikiem jednocześnie - ale z drugiej strony będziesz czekać jeszcze 5-7 lat - to będziesz miała 35 lat i albo wam sie odechce dziecka, albo będziecie się starać i wam nie będzie wychodzić i będziesz sobie pluła w brodę na co czekaliście.. chyba nie ma idealnej decyzji - ja mam 28 lat i 2 letniego synka - skończone studia ale kariery nie robię i wogóle widze po znajomych że ciężko jest i większość mam nie pracuje albo jakoś tam ale nigdzie wyżej a czas pomału mysleć o drugim bo nie chce żeby moje dziecko było samo jedno

Na dobrą sprawę żaden moment nie jest odpowiedni jakby tak rozpatrywać. Spróbuj, nie jest powiedziane, że za miesiąc,dwa będziesz w ciąży, to może trwać trochę dłużej a już teraz warto zacząć przygotowania. Zacząć brać kwas foliowy, pójść do lekarza zrobić sobie podstawowe wyniki. Powodzenia

Gość Scroll_132
Dzieki za opinie. Wiem że decyzja o dziecku to decyzja na całe zycie i nalezy do nas. Naprawdę cięzko podjąć jednka decyzje kiedy juz jest ten "odpowiedni moment". Bardzo chciałabym miec już dzidziusia a z drugiej strony droga do zawodu zajmuje az 8 lat (studia + specjalizacja).