Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Monika ze Szczecina

Jak się je karambolę?

Polecane posty

Gość Monika ze Szczecina

Chodzi mi o ten owoc w kształcie gwiazdki. Wpadł mi w oko, kiedy przechodziłam obok stoiska z owocami egzotycznymi. Nigdy go nie jadłam, więc postanowiłam kupić kilka i spróbować. Nie wiem tylko, w jaki sposób ową karambolę się je. Tzn. obierać ze skórki czy nie obierać? A jeśli obierać, to w jaki sposób (owoc, jak mi się wydaje, ma taką delikatną konstrukcję, że po obraniu może stać się bardzo wiotki i po prostu rozpaść mi się w rękach). No i czy kroi się to na plastry, czy też je w całości? A może najpierw pokroić w plasterki, a dopiero potem obrać. Kurcze, nie wiem.

Gość a ja myślę, że............
je się w cał9ości ale ma cierpki nie ciekawy smak raczej podaje się go do dekoracji

Gość a ja myślę, że............
w całości czyli w plasterkach ze skórką

Gość marytreg
patison

Gość Monika ze Szczecina
Google wiele razy mnie zawiodło. Np. wyszukałam w ten sposób mnóstwo porad, jak gotować kukurydzę, w tym wiele sprzecznych ze sobą. Wiem, że tutaj też każdy może zapisać bzdury, ale jednak przyzwyczaiłam się w takich drobnych sprawach radzić forów dyskusyjnych. Przed chwilą spróbowałam karamboli. Wzięłam jedną z nich i pokroiłam w plasterki. Zjadłam jeden z nich ze skórką. Nie smakowała źle, ale nie powiem, żeby mi szczególnie przypadła do gustu. Myślę, że jedną z tych karamboli wykorzystam do dekoracji sałatki. Ogólnie smakowała inaczej, niż się spodziewałam. Rekomendowane tutaj Google twierdziło, że karambola jest słodka. Moja nie do końca taka była - raczej kwaśnawa.