Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość madżarrrka

podziwiacie, szanujecie prawników ?

Polecane posty

Gość madżarrrka

czy też przyjmujecie model amerykański, czyli uważacie ich za krętaczy, oszustów, ludzi wyłudzających kase ?

Gość prawictwo pospolite121
sa mi obojętni .

Gość madżarrrka
może ktoś jeszcze sie wypowie ?

szanuje chirurgów .

Gość moj ojciec jest
prawnikiem od 25 lat - szanuje go i podziwiam :) .

Gość rudzielec837462226
nie mam zdania, są mi obojętni

Gość anna belongii 6565
szanuje i tez podziwiam ale i tak wiem ze bez znajomosci zesrali by sie a nie zrobili aplikacji wiec mysle ze wiecej szczescia niz rozumu maja. ale tak jak na wstepie podziwiam tych mocnych, takich własnie jak ze scen z amerykanskich seriali którzy na sali rozpraw robia teatr, gestykuluja, graja cialem, takich uwielbiam, a nie pizzdy co siedza w koncie i nie umieja bronic swojego k;ienta

Gość anna belongii 6565
do moj ojciec... twoj ojciec jest adwokatem? jakich spraw sie podejmuje? w jakich sie specjalizuje?

ja mam neutralne zdanie o nich dlatego ze wiem iz czesto zajmują sie sprawami typu kargul z pawlakiem i ci prawnicy wyciagaja pieniadze od biednych prostych rolników ktorzy sie kłócą bez powodu .

Gość moj ojciec jest
Nie jest adwokatem - jest radcą prawnym. Zajmuje się głównie prawem cywilnym.

Gość anna belongii 6565
do moj ojciec, rozumiem a wiec odszkodowania, bledy lekarskie nie? czy moze prowadzil tego rodzaju sprawy? powiedz jesli mozesz jaka jest roznica miedzy radaca prawnym a adwokatem? hmm bo chyba obydwoje moga reprezentowac strone przed sądem, jakie sa roznice? dzieki jesli masz czas to opisz

jezeli sedzia zajmuje sie przekretami finansowymi to dobrze .. Jezeli zajmuje sie kłotniami miedzy ludzmi w rodzinie czy sąsiadami . to zle dla jego reputacji .

Gość panna inżynierka
ja znam prawnika, który robił aplikację bez znajomości, facet po prostu wiedział jak się zakręcić. Generalnie człowiek ma prawo w jednym palcu, tak, za to mogę go podziwiać, ale to równie dobrze on może mnie podziwiać za to że ja mam w małym palcu choćby matematykę i fizykę.

Gość moj ojciec jest
Radca nie może występować w sprawach karnoskarbowych i sprawach karnych - adwokat już tak. To główna różnica.

Ja ogolnie jestem ignorantem i nie szanuje zadnych zawodów .. No moze poza chirurgami - ci ludzie robią na mnie wrażenie ..

Gość anna belongii 6565
dziekuje

Gość anna belongii 6565
odpowiedz czy sprawami odszkowan, bledów medycznych tez sie podejmuje?

Gość moj ojciec jest
Nie mieszkam z rodzicami, więc nie mogę teraz zapytać, ale z tego co wiem to też prowadził takie sprawy.

Gość anna belongii 6565
nie wiesz z jakim skutkiem? czy udalo mu sie wygrac

Gość abstrahując od strony moralnej
nie podziwiam ich specjalnie, to ludzie, którzy mieli talent w jakiejś dziedzinie albo fart albo znajomości żeby się przebić na aplikację. są wśród nich jak i w każdej innej grupie zdolni i mniej zdolni ludzie, tyle tylko że jak mają fuksa to dobrze zarabiają. poczytaj sobie blog pokolenie ikea to ich trochę odmitologizujesz:D

Gość za rok prawnik
Naprawdę mało wiecie co niektórzy. Przyjęło się, że aplikację można zrobić tylko po znajomości, a to nieprawda. Przykładem z mojego najbliższego otoczenia (i to nie jedynym) jest chociażby mój kuzyn, który w dodatku studiował prawo ZAOCZNIE (ale na Uniwerku), a od poniedziałku do piątku pracował. Właśnie dostał się na aplikację adwokacką BEZ żadnej znajomości. Mało tego zdał z najlepszym wynikiem w całym okręgu. Można? Można. Za to syn prokuratora z mojego miasta dostał się dopiero po roku, bo przy pierwszym podejściu zabrakło mu punktów. Znajomości, owszem - przydają się. Jak wszędzie zresztą. Ale jak już się na tą aplikację dostaniesz i ją skończysz.

Gość anna belongii 6565
za rok prawnik masz chwile by popisac? mam kilka pytan do przyszlego prawnika

Gość guidddelll
ja ich nie lubie-jestem anarchistka, nie wierze w prawo stworzone przez ludzi, gdyz jest tworzone prze grupe uprzywilejowana do ucisku slabszych na korzysc tych mocniejszych, takze sluzy interesom ludzi nieetycznych a nie idei- jak to sie niby o prawie mowi i mysli