Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trudne pytanie.

Czy oczy sa ze soba polaczone?

Polecane posty

Gość trudne pytanie.

Niebawem czeka mnie operacja usuniecia oka (mam zanikowa galke oczna), nie widze na nie. Czy istnieje ryzyko, ze usuwajac jedno oko (niewidzace), mozna stracic wzrok w tym drugim?? Czy oczy sa ze soba jakos polaczone, czy dzialaja niezaleznie?

Moj wujek mial usuwane jedno oko. Na drugie widzi dobrze. Najlepiej wypytaj o wszystko lekarza przed operacja. Wiedziec wiecej to bac sie mniej.

Gość MartaMm..
Jesli chodzi o widzenie, to nie, oczy nie sa soba polaczone. Za to odpowiedzialne sa nerwy wzrokowe, zlokalizowane w kazdej z galek ocznych. Natomiast w kwestii wplywu usuniecia jednego oka na drugie, to nie jest taka sprawa do konca jasna. Moja kolezanka rok temu miala robiona ewisceracje (czesciowe usuniecie oka - pozostawienie twardowki i miesni) i od tamtego czasu w jedynym widzacym oku pojawily jej sie mety. Miala badana siatkowke i sprawdzone cisnienie i wszystko jest ok. Mety natomiast zostaly, lekarze twierdza, ze jest to reakcja obronna mozgu na usuniecie oka (mimo, ze bylo niewidzace). Teraz stara sie nie zwracac az tak bardzo uwagi na mety, nie przemecza wzroku, bierze jakies tam tabletki na poprawe widzenia i mowi, ze jest lepiej.

Gość do @MartaMm..
Ja tez mialam ewisceracje i pojawily mi sie mety, do tego cisnienie w oku poszlo w gore (25) i musze kropic teraz. Mi sie osobiscie wydaje, ze to przez antybiotyk jaki dostawalam dozylnie po operacji, bo po jego podaniu gorzej widzialam i bolalo mnie oko. Gdzie mialas ta ewisceracje? Jak efekty?

Gość MartaMm..
To moja kolezanka miala ja robiona, w Warszawie w klinice LASER (prywatnie). Moim zdaniem efekt jest rewelacyjny, bo kompletnie nie widac roznicy miedzy oczami (wczesniej miala bielmo).

Gość dr Stanisuaw Dupczenko
Tak kurwwwa są połączone jak hantle i trzaskają pomiędzy nimi impulsy niczym pioruny, nie wiedziałaś?

Gość tak to jest.
Oczy sa polaczone skrzyzowaniem wzrokowym, ale ono znajduje sie w mozgowiu. Usuniecie jednego oka nie ma wplywu na drugie, bo wspolne struktury nie sa naruszane.

Gość tak to jest.
Ale inna sprawa, jest sytuacja, gdy ktos nagle traci wzrok w jednym oku. Wtedy z pewnoscia potrzeba czasu na przystosowanie sie, moga sie pojawic problemy z rownowaga i tak jak ktos napisal wyzej, mozg moze potrzebowac czasu na przystosowanie sie do nowej sytuacji.