Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sdfghjk

Polska

Polecane posty

Gość sdfghjk

Polska ma kulturę kulturę indywidualistyczną czy kolektywistyczną?

Gość wredniucha05
nie ma żadnej

Gość sdfghjk
jakąś mieć musi, jak do jakiej jest klasyfikowana?

Gość sdfghjk
hm? orientuje się ktoś?

Gość sdfghjk
widzę, że wszyscy świetnie zorientowani w zagadnieniu

a czego się spodziewasz? samo słowo "kolektyw" kojarzy się raczej siermiężnie:D

Gość sdfghjk
spodziewam się odpowiedzi na pytanie, tak sobie naiwnie sądzę, że są tu ludzie, którzy coś tam wiedzą, a nie przeglądają jedynie cipki do oceny

Trudno jednoznacznie to określić i nie wymagaj tutaj opracowań na ten temat! Sam się zastanów- nasze społeczeństwo jest bardzo silnie podzielone, a poza tym teraz ulega w dużej mierze zachodnim wzorcom, czy można tu mówić o jakimś ogólnym trendzie kolektywistycznym?? W pewnym sensie owszem... Ale z drugiej strony nie jesteśmy chyba do końca indywidualistyczni, bo presja społeczna na jednostki jest u nas duża- to w takim OGROMNYM UPROSZCZENIU, SKRÓCIE I PRZEZ TO PEWNIE DROBNYM PRZEKŁAMANIU.

Nie licz na to, że będziemy za ciebie zadania domowe odrabiać...

no to ja ci odpowiem... w kolektywie towarzysze jeździli do wód, aby podreperować wątroby... natomiast kultura indywidualistyczna propagowana była w kraju przed 53 i nigdy jako taka nie powróciła... a szkoda :(

Gość sdfghjk
dzięki za odpowiedź. Sama, nie sam. Nie spodziewam się opracowań, to nie jest praca domowa, zastanawiam się. USA łatwo zaklasyfikować choć kraj duży, wielokulturowy. A takiej Polski nie.

U nas były stossunkowo niedawno (po 89.) poważne przemiany ustrojowe, to zupełnie inna rzeczywistość polityczna, dlatego myslę, że teraz się ścierają te nurty u nas

Gość sdfghjk
7snack, nie spodziewam się. Nie jest to zadanie domowe jak już wspomniałam. Nie wysilaj się, nie fatyguj, bo odpowiadasz mętnie. Tak dyplomatycznie, można powiedzieć - powiedzieć wiele jednocześnie nie mówiąc nic.

Sama się nie wysilaj, będę pisać co zechcę i kiedy zechcę, zadałaś pytanie, masz odpowiedź - NIE DA SIĘ JEDNOZNACZNIE PRZYPORZĄDKOWAĆ POLSKI DO JEDNEGO Z TYCH TYPOW KULTUR, a jak chcesz jednoznacznej odpowiedzi to sobie wybierz co wolisz i nie zadawaj bezsensownych pytań, zwłaszcza że odpowiedź możesz sobie wygooglować na wypracowaniach dla gimnazjalistów, a ja nie zamierzam odwalać za ciebie roboty

7snack ‏ proszę opuścić ten temat i nie zasmiecać dyskursu swoim jestestwem...

\ -to podaj swoje argumenty za tym, że w Polsce jest kultura taka lub taka TYLKO I WYŁACZNIE, mądralo

Gość sdfghjk
7snack, niepotrzebnie się unosisz :) proszę, pisz sobie co chcesz i kiedy chcesz, mnie to nie przeszkadza. Nie zabraniam Ci głupot wypisywać :)

Gość sdfghjk
nawet na moim topiku :)

Tak, głupot- a sama podałaś jakiekolwiek konkrety? wypowiedz się najpierw, to zobaczymy, czy taka mądra jesteś ;]

Gość sdfghjk
ale ja właśnie na to pytanie odpowiedzieć nie umiem :) Dlatego pytam, bo nie wiem :) Nie krytykuję Twoich merytorycznych wypowiedzi tylko głupie wstawki typu praca domowa itp.

tak, zatkał. autor zadał pytanie, więc nie jest zobligowany do podawania jakichkolwiek argumentów. lejce ci się pojebały wynocha z tematu:O

\- o argumentach pisałam najpierw do ciebie- a potem myślałam, że to jedna i ta sama osoba, bo w tym samym tonie się wypowiadała, ale dalej z tobą chamie nie będę rozmawiać, bo widzę, co sobą reprezentujesz, mierny prowokatorze. A wróżką nie jestem i skąd mam wiedzieć do czego raczyła się odnieść autorka pytania, jak nie określiła od razu?

Nic się tutaj nie ściera, Polak zawsze był wolnościowcem, i potwierdzają to badania (o ile dobrze pamiętam) Heritage Foundation, który to ośrodek badał niedawno najbardziej cywilizowane państwa pod kątem przedsiębiorczości... z badań wynikało, że narodem najbardziej przedsiębiorczym na świecie (czyli w moim mniemaniu najbardziej indywidualistycznym) jest: 1. USA 2. Korea Płd 3. POLSKA !! yeah !!!! :)

7snack ‏ zawsze musi się znaleźć taka menda jak ty, co to każdy temat sprowadzi do poziomu rynsztoka... ...zawsze:O

Gość sdfghjk
no dobrze, jako takiej odpowiedzi nie uzyskałam - brak konkretnych argumentów. Poszukam gdzie indziej. Wam topik zostawiam, żryjcie się :) Miłego wieczoru ;)

Tak, tylko ciekawe, co powiesz o mentalności wiejskiej, szczególnie z terenów województw: podlaskiego, podkarpackiego, lubelskiego.. tam, gdzie był niższy rozwój gospodarczy, tam zazwyczaj przeważają tendencje KOLEKTYWISTYCZNE a na terenach zurbanizowanych i na zachodzie kraju- INDYWIDUALISTYCZNE. To już nie łaska zauważyć, że kraj to nie monolit, tylko dzieli się nie dość że na "polskę A i B" ale też na tereny zurbanizowane, wiejskie, etc gdzie też są różnice między spijrzeniem na świat w ogóle, na terenach wiejskich człowiek jest bardziej częścią wspólnoty (generalnie) a w wielkich miastach nawet więź sąsiedzka zanika- ale dalej się nie będę produkować, bo tu nie ma sensu rzucać pereł przed wieprze A ty \- dajesz popis totalnej mielizny prowokatorskiej, wypowiedz się na temat, a ode mnie się ODWAL.