Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sdfghjk

Polska

Polecane posty

nie takiej znowu mielizny:classic_cool:

Gość co do Korei PD nie zgodzilabym
sie ( bo ją znam)> generalnie cecha azjatow jest wlasnie przyporzadkowanie sie, umiejetnosc nasladowania, wspolne działanie, szkoly nie stawiaja na kreatywnosc, raczej na wiedzę, pracowitość itd. Z indywidualistów to bardziej Francuzi...

kulturę indywidualistyczną / kolektywistyczną można rozumieć na różne sposoby, dla mnie wyznacznikiem jest jednak przedsiębiorczość, z badań o których wspomniałem wynika, że: - ok. 20 % Polaków deklaruje chęć podjęcia własnej działalności - Niemcy - zaledwie 9 % - Francja 11 % - UK 17 % 🖐️

No to różnimy się znacząco w rozumieniu tych pojęć... kultura kolektywistyczna to przede wszystkim taka, która podporządkowuje jednostkę społeczeństwu, kultura skupiona raczej na dobru społeczeństwa jako całości niż poszczegolnych jednostek. jak w ind. .. No i fakt, kraje azjatyckie są zaliczane do kolektywistycznych

I oczywiście jest to charakterystyczne dla kultury indywidualistycznej- własna przedsiębiorczość ;) ale i tak można znaleźć w polskim społeczeństwie dużo przejawów kolektywizmu

kraje post-socjalistyczne także. pisałem o tym, ale nie zatrybiłaś... czemu wcale się nie dziwię

Pisałam o tym samym, więc co ty gadasz? Proszę bardzo: " U nas były stossunkowo niedawno (po 89.) poważne przemiany ustrojowe, to zupełnie inna rzeczywistość polityczna, dlatego myslę, że teraz się ścierają te nurty u nas" --> to ty chyba masz problemy z "zatrybieniem", nie dociera do ciebie co piszę? Właśnie w tym cytacie pisałam o tym, że z uwagi na to, że jesteśmy krajem postsocjalistycznym, jest u nas tak, jak jest- NIE POGRĄŻAJ SIĘ DALEJ

no tak, ale to w każdym społeczeństwie można odnaleźć przejawy kolektywizmu, jednak chodzi o proporcje... im większy odsetek chce "pracować na siebie" (chce działać wg własnego pomysłu), tym bardziej naród moim zdaniem jest indywidualistyczny... i to właśnie pokazują badania o których wspominam - według nich jesteśmy na 3-im miejscy na świecie 🖐️

Uwielbiam takich przemądrzałych facecików, co myślą, że pozjadali wszystkie rozumy i pouczają innych, podczas gdy sami nie nadążają

nie unoś się. nie pojmujesz podstawowych dla tematu zagadnień to żadna ujma przyznać się do błędu. kopiujesz i mieszasz definicje z googla - nie mając o nich zielonego pojęcia:D wynocha z tematu :D

nie sądzisz chyba, że nawykłem pisać sam do siebie?

dobra. idź już spać i nie psuj więcej kulturalnego tematu żegnamy

Gość sdfghjk
Racja. 7snack - żegnamy. Nie jestes tu mile widziana:P

Gość dfgfdgdfgg
najbardziej walnięta jest jednak sama autorka tematu sdfghjk ktoś ci udziela odpowiedzi a ty wyganiasz:o zero kultury ciesz się ze ludzie ci odpisali i im sie chcialo

Trafiłeś/łaś w samo sedno- ale taki prymitywizm to norma tutaj, nic szczególnego ;)

Gość Madziula123
kilk i już Ale jak ? :D

Gość Klik i już
madziulka: "podoba mi sie" :D

Gość Madziula123
a ja lubie 7snack

Gość Madziula123
Klik i już aha.... :D nie śmiać się Ale co Ci to da ?

Gość Madziula123
Jest durna jak pień, ale i tak ją lubię