Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pan podusia :)

Od kiedy niemowlę powinno spać na poduszeczce?

Polecane posty

Jedni mówią, że jak skończy roczek, inni, że można już dać jak ma 5-6 miesięcy. W końcu kiedy? Lekarz też konkretnie mi nie odpowiedział.

Gość nesnesitelna
a czy Twoje dziecko domaga się poduszki? Tak myślę, że biorąc pod uwagę mnogość pozycji w jakich śpią dzieci, poduszka może bardziej przeszkadzać niż pomagać. Moje roczne dziecko śpi bez poduszki i póki co nie widzę potrzeby zmiany. Na samym początku Młoda spała na poduszce-klinie (ze względu na ulewanie) i okazała dużą ulgę i satysfakcję po jej usunięciu ;)

???

Gość gagupilasa
Mój śpi od urodzenia ,na początku na tej cienkiej niemowlęcej 40x60 a teraz ma 8 msc.i spi na normalnej dużej poduszce

No własnie też nie widzę, żeby jakoś się domagała poduszki, więc nie chciałam nic zmieniać. Ale zapytała mnie o to szwagierka, w mniej więcej jednym czasie urodziłyśmy dzieci. Jej synek już odkąd skonczył 6 miesięcy śpi na poduszce i bardzo się zdziwiła, że moja córka nie ma poduszki w swoim łóżeczku. Toteż pytam, czy jest inaczej niż myślałam i czy rzeczywiście to konieczne :)

Gość gagupilasa
nie wyobrażam sobie dziecka bez poduszki

No właśnie ja kiedyś wyczytałam w gazecie typu MAMA I JA wypowiedź jakiegoś ortopedy, ze dziecko powinno spać jak najdłużej na plasko. Tak długo, "aż samo przyjdzie do łóżka rodziców i weźmie poduszkę dla siebie" - to jego słowa :)

Gość Małgochna
im później tym lepiej, przecież wiadomi, że bez poduszki najzdrowiej. Moje dzieci same zaczęły się domagać około 18 miesiąca

ja tak samo, przeciez materace sa zazwyczaj twarde.... wiadomo poduszka nie moze byc taka jak nasza o dzieco mogloby zrobic sobie krzywde :( ale taka malutka niemowleca jeszcze nikomu nie zaszkodzila. zreszta moje dzieci spaly w rozkach jak byly male.... poduszka w lozeczku byla ale taka malutka jak pisalam wczesniej, ale ona jest nie wyczuwalna prawie, jak przestały spac w rozku, po ok 3 tyg spały na tej poduszeczce i nic im nie było, moim zdaniem sprawa indywidualna :) jesli chcesz polozysz na poduszeczce jesli nie to nie

Gość nesnesitelna
Moim zdaniem jeśli dziecko się nie domaga, to nie ma takiej potrzeby. Jak córka dobrze śpi i jest zadowolona, to nie zaprzątaj sobie tym głowy - taka moja opinia... za to mój szkrab nie wyobraża sobie spania bez swojej przytulanki ;)

Gość I.klementyna
Ja mam 28 lat i fotek pory spie bez poduszki :D Jeśli dziecko sie je nie domaga to po co?

no tak, to chyba sprawa indywidualna. Mój super lekarz pediatra jakiś niekumaty, nawet nie umiał odpowiedzieć czy dać poduszkę czy nie :o ale skoro są opinie różne i nie ma konkretnego podejścia od kiedy poduszka to zostanę przy swojej :)