Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asdfghjkldfghjk

Pytanie - niemiecki.

Polecane posty

Gość asdfghjkldfghjk

Ogólnie zacznę od tego, że nie potrafię z niemieckiego nic, gdyż moim wiodącym jest angielski i francuski. Przerabiamy teraz stronę bierną, rozumiem całe te konstrukcje, ale mam problem w podstawie - czasach. Powiedzcie mi, tak najprościej jak to rozróżnić. Jeśli mam polecenie np : zamień na stronę bierną zachowując czas, to skad mam wiedzieć czy chodzi o preteritum, presens czy perfekt?

Gość witualna dama 7
nie rozumiem z abardz pytania, zdanie ktore masz zamienic brzmi np Die Mutter kochte die Suppe. jest tu czas Imperfekt wiec przerabiasz na strone beirna imprefekt tzn ze czaswonik werden musisz dac w Imperfekt, wiec Die Suppe wurde von der Mutter gekocht.

Gość asdfghjkldfghjk
No tak, ale w niektórych zdaniach z werden robi się wurden, w niektórych zostaje werden, a w niektórych jest worden i nie wiem kiedy ma być która forma. ;/ i nie chodzi mi o odmianę.

Gość witualna dama 7
Czekaj, pokzae Ci wszytkie czasy na przykladzie tego zdaniez Mutter Die Mutter kocht die Suppe. Die suppe wird .....gekocht. Potem Imperfekt, ale to juz wyzej pisalam Die Mutter hat die Supper gekocht. czyli czas Perfekt Die Supper ist von........gekocht worden. Die Mutter hatte die Suppe gekocht. Plusqam. Die Suppe war von der Mutter gekocht worden. rzoumiesz? muisz wiedziec jak sie odmienia werden w kazdym czasie w impref wurden w Perf ist geworden, ale jak przeksztalcasz na passiw to zostaje tylko posilkowy ist i worden plusq to samo ale sein w czasie przeczlym czyli war ge... worden

Gość witualna dama 7
werden zostaje werden jak jest zdanie z czas modalnym Np Die Mutter muss die Suppe kochen. Die Suppe muss von der Mutter gekocht werden. to jest czas Prazens tzn terazniejszy, strona bierna z czas modlanym