Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Agn36ieszka

Jestem w ciąży,lekarz dziś potwierdził..hihi

Polecane posty

Gość Agn36ieszka

:):):) tak się cieszę! JUPI!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kafe ma pierwszenstwo
:D:D:D:D:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kiolpo
a co nas to obchodzi????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kkjaiak.
Tradycyjna szarlotka domowa Najlepsza szarlotka w rodzinie. Przepis latami udoskonalany, pochodzi od mamy mojego męża, a wcześniej babci. Koniecznie podana na ciepło, z lodami waniliowymi. Polecam! Szarlotka domowa. Najlepszy przepis. Ciasto: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru 1 cukier wanilinowy 250 g zimnego masła roślinnego (może być masło lub margaryna) 4 jajka Jabłka: 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka) około 12 łyżeczek cukru 1 cukier waniliowy 5 -10 dag rodzynek 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Jedną część ciasta rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i przełożyć do prostokątnej formy. Odkleić wierzchnią warstwę papieru. Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gratulacje!!!!
a teraz czego od nas oczekujesz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×