Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mloda niedoswiadczona

pytanie o NIP - pomozecie?

Polecane posty

czy ktos mi pomoze? nigdy nie pracowalam i nigdy nie dostalam swojego numeru NIP. czy ktos jest w stanie mi powiedziec co i jak powinnam zrobic, zeby go otrzymac? slyszalam gdzies, ze to pracodawca powinien sie o to zatroszczyc, ale wydaje mi sie ze to ja sie powinnam zglosic do urzedu... jesli tak, to jakie podanie, pismo zlozyc?

Gość ahinmilka
Osoba fizyczna nie musi się ubiegać o nim. Od 2012 roku obowiązek ten został zniesiony. Tylko osoby prowadzące działaność muszą mieć a zwykly pracownik posluguje sie numerem PESEL. Jak nie wierzysz to w urzedzie skarbowym Ci to powiedza, wiem, bo dopiero co dla corki chcialam zalatwic i powiedzieli, ze nie trzeba:)

czyli ze po prostu jak dostane prace, to pracodawca sie musi po to zglosic, a ja juz nic nie musze robi w zwiazku z tym?

to znaczy chodzi mi konkretnie o podpisywanie umowy o prace - nie musze tam podawac nipu, tylko pesel wystarczy?

Gość PESEL wystarczy
:)

o kurcze, nawet nie wiecie, jaki kamien mi z serca spadl - myslalam ze sie bede musiala tluc po urzedach i stac kilka razy w mega wielkich kolejkach, zeby zalatwic jeden kwitek :) od razu mi lepiej :)

a pozniej przy rozliczaniu sie jak to bedzie? tez pesel tylko?