Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Juz nie wyrabiam

Nie wyrabiam

Polecane posty

Gość Juz nie wyrabiam

Witam Z mezem mam 2dzieci i 3chrzesniakow i w bardzo bliskiej rodzinie pojawilo sie malenstwo i poproszono meza o zostanie chrzestnym a rok temu gdy urodzilo sie nam dziecko oznajmilismy bliskim zeby nas nie proszono w przyszlosci na chrzestnych bo juz mamy 3a wiadomo ze i tak o kase i prezety sie rozchodzi a i tak nas poproszono wiedzac ze nie odmawia sie dziecku co tu robic

Gość jeste bo jest________
ja bym jednak odmówiła. trudno, ludzi którzy wam to zaproponowali tez nie ieli taktu, ani duchowo ani finansowo ani organizacyjnie nie jest łatwo mieć tyle chrezsniaków przy 3 dzieci...

Gość odmoww
odmowilabym, Tak bywa i normalne osobyu dobrze zrozumieja ,tym bardziej ze jz prosilas wczesniej o to aby nie prosili was na chrzestnych

Gość jeste bo jest________
Kurcze, w sumie 6 dzieci to co chwilę roczek, przyjecie, 18, sluby...no kurcze bez jaj juz pomijając urodziny i święta, bo uważam,żę na te okazje chrzestny nie ma obowiązku

Tak to jest. U nas w rodzinie też jest sporo dzieci, niektórzy mają po 3 chrześniaków a inni wcale. Ja mam dwóch, mąż jednego i jeśli ktoś poprosiłby mnie znowu to nie zgodziłabym się. To duża odpowiedzialność i nie chodzi mi tu tylko o kwestię finansowe. Rodzina jest duża, jest w kim wybierać a na chrzestnych wciąż proszone są te same osoby.

Gość juz nie wyrabiam
no wlasnie musze porozmawiac z mezem bo on powiedzial ze nie odmowi bo to dziecko i koniec ale co my zrobimy jak beda komunie nasze dziecko ma razem z chrzesniakiem moim a to teraz co sie urodzilo jest rok roznicy wiec za rok znow komunia masakra mamy bardzo dobry kontakt z nimi lubimy sie czesto sie odwiedzamy no kurcze glupio troche

raz odmówiłam i więcej mnie nie proszono ;P Mam jednego chrześniaka, mąż też jednego. Moje dzieci mają chrzestnych co najwyżej w pamięci, bo naszym starszym pokoleniu facetów na lekarstwo, chrzestni byli, bo ponoć musieli być.., a tu same wolne związki, rozwodnicy... Jakbym miała mieć 5 dziecko, to chyba tylko wybór chrzestnych mnie przeraża :D

też mamy 3 chrześniaków ile ostatecznie będzie to nie wiem i nie mam zamiaru ubolewać skąd ja mam wiedzieć, co będzie za 7,14,20 lat? nie wiem, na ile będzie mnie stać, na pewno będę się starać naszą sytuację każdy zna i jak się decyduje nas poprosić to nie odmówimy

Gość kakaczka
Niesamowite, czy według was bycie rodzicem chrzestnym opiera się na prezentach? Po co w ogóle uczestniczycie w takich obrządkach, jeśli tak do nich podchodzicie?

W dzisiejszych czasach niestety tak się "utarło", że chrzestni rodzice MUSZĄ się "wykazać" na uroczystościach typu komunia czy ślub. :O:O Ja jestem w kropce, bo sama potrzebuję chrzestnej matki dla mojego dziecka, a takowej w rodzinie brak (mama jedynaczka, z ojcem nie utrzymuję kontaktu). Chciałabym poprosić dobrą koleżankę na chrzestną matkę, ale nie chciałabym, żeby się głupio czuła, że będzie na niej spoczywał obowiązek owego "wykazania się" w przyszłości... A może tylko ja tak to sobie tłumaczę.. Dla mnie sakrament chrztu to PRZEDE WSZYSTKIM sakrament chrztu, a nie prezenty. Ale obawiam się, że z biegiem lat moje dziecko będąc w gronie rówieśników dowie się, po co są rodzice chrzestni. :O:O:O Echh, co to za czasy :(