Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość siiisssiaattka

Jak mam sie opiekować 20 miesięcznym dzieckiem?

Polecane posty

Gość siiisssiaattka

Witam :) Jestem opiekunką do dziecka, swoich dzieci nie mam, ale zajmowałam się już dziećmi, ale tak małymi nie. Może któraś z Was pomoże mi i napisze co robi się przy takim dziecku? Jaki jest zakres obowiazków? Co je? Itd. Pomocyyy

Gość To dlaczego
zostałaś opiekunką tak małego dziecka?

Gość siiisssiaattka
Nie zostałam jeszcze. Pytam bo się zastanawiam. Trzeba sie w koncu kiedys nauczyć.

Gość Piszesz ze jestes opiekinką
No piszesz ze jestes opiekinka, wiec zostalas czy nie?? Uczyc sie na obcych dzieciach? jaka mama ci powierzyla wlasne dziekco abys dopieor sie uczyla na nim?

Gość Ja bym małego
dziecka nie oddała pod opiekę niedoświadczonej osobie...

Gość Ja bym małego
Lepiej pozostań przy opiece nad starszymi dziećmi.

Gość siiisssiaattka
Jestem opiekunką czyli wykonuje zawód opiekunki. Prosiłam o porady a nie jak zwykle na tym forum o krytykę. Byc może żadna mi nie powierzy dziecka, co nie znaczy, że nie mogę dostać kilku rad, prwda?

Gość Rada radą
ale co Ci to da?

Gość cbgn
piszesz, ze jestes, a potem ze moze bedziesz opiekunka. skąd wiesz, ze akurat 20-miesieczne dziecko dostaniesz?

Gość siiisssiaattka
Koniec tematu. Widzę, że nawet tutaj nie mozna normalnie porozmawiać. Pa!

Gość Kurka bez pazurka
Bez przesady dziewczyny. 20miesięczne dziecko to już kawał człowieka a opieka nad nim to żadna filozofia- pod warunkiem, że dziewczyna jest odpowiedzialna. A jak dużymi dzieciakami opiekowałaś się wcześniej?

Gość geeeeeeeeeeeeeeeeeeez..
co się robi przy takim dziecku - daje mu sie jeść wg ustalonych już pór i tego, co ci matka powie. Takie dziecko - jeśli nie uczulone, może już jeść wszystko. O określonej porze kładzie się je spać, a o której - też ci matka powie. Zabiera się na dwór wózkiem lub na piechotę. Jeśli jest już uczone nocnika, to około tysiąca razy dziennie pyta się je czy chce siku/kupę i przebiera w zależności od tego jak dziecku idzie ;) Nie spuszcza się z niego oka, bo jest już na tyle sprawne, żeby wleźć wszędzie, gdzie obecność takiego dziecka jest zdecydowanie niepotrzebna oraz zrobić sobie krzywdę na miliard wyrafinowanych sposobów. Dużo się do niego mówi, a ono wbrew pozorom całkiem nieźle kuma o co chodzi i potrafi protestować. W zależności od tego, ile już umie mówić, potrafi zakomunikować co chce, w ostateczności wziąć cię za rękę, zaprowadzić gdzieś i pokazać palcem na szafkę z ciasteczkami z głośnym "yyyyyy" ;) Jeśli chodzi o rozrywki - no to spacer, książeczki, opowiadanie co jest na obrazku, drewniane puzzle, sortery, udawanie głosów krówek/owieczek/piesków, zabawy w akuku zza szafy, ja się schowam a ty szukaj, klocki, czasem trochę porysujemy, czasem jakaś bajka dla małych dzieci typu teletubisie (warto ją pooglądać razem z dzieckiem). Moje dziecko lubi jak je ganiam na czworaka ;) może tak godzinami, ale ja ciągle psuje zabawę bo kolana mnie bolą ;)

Gość To zależy ...
Dziecko w takim wieku potrzebuje szczególnej opieki ze względu na ciekawość poznawania świata. Po pierwsze BEZPIECZEŃSTWO, bo taki szkrab ma niespodziewane przez nas pomysły, jest bardzo spontaniczny. Nie możesz takiego brzdąca ANI NA CHWILĘ spuścić z oka, bo wchodzi gdzie się da, ściąga na siebie co się da, i wszystko bierze do buzi, co wiadome nie jest bezpieczne. Możesz dziecku czytać ILUSTROWANE bajki, wiersze Tuwima, albo Brzechwy, do można wykorzystać na szybko zrobione np. z rękawiczki pacynki i animować je do treści literackiej. Dzieci bardzo lubią słuchać śpiewania i śpiewać także, wprowadź zabawy ruchowe ze śpiewem. Zabawy ruchowe z elementami ruchu np. robisz z dzieckiem kulki z gazety i wrzucacie do pojemnika, przechodzenie murku z klocków itp.

Gość geeeeeeeeeeeeeeeeeeez..
ooo, darcie gazety jest zaj*biste! dobry pomysł z tymi kulkami, przy okazji się sprzątnie strzępy ;) dzięki :)