Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alalalalala

sprzedaz mieszkania przed uplywem 5 lat posiadania

Polecane posty

Gość alalalalala

Witam,czy ktos z was sprzedawał mieszkanie przed uplywem 5 lat od nabycia?interesuje mnie przede wszytskim ulga podatkowa ktora mowi o tym ze nie placimy podatku od sprzedazy jezeli pieniadze przeznaczymy na inne cele mieszkaniowe,dom lub mieszkanie w ciagu dwoch lat.Jak to wyglada w praktyce???

Gość Rączka Złotawa
Tak w praktyce jak w teorii, musisz przezxnaczyć kasę z mieszkania na nowe - to, co nie przeznaczysz powiedzmy np sprzedajesz za 450 tysiakow a kupujesz za 420 tysiakow = 30 tys na plusie - i od tych 30 placisz podatek w wysokosci 10 procent. jest tez kwestia posiadania mieszkania - jesli masz bo byla to np darowizna i byla ona w roku 2008 - to jest to ulga i wowczas nie obowiazuje ta opisana wyzej zasada, nie placisz zadnego podatku :-)

Gość Rączka Złotawa
*w 2008 - ulga meldunkowa

Gość alalalalala
czytam te przepisy i juz mam dosyc:) mieszkanie nabylam co prawda w drodze darowizny ale w roku 2010...

Gość alalalalala
gdyby byla nadal ulga meldunkowa byloby mi latwiej,jestem tam zameldowana z 20 lat,a tak trzeba kombinowac:)

Gość Rączka Złotawa
najlepiej skontaktować się z doradcami z urzędu skarbowego

Gość alalalalala
chyba tak musze zrobić,dopytac dokladnie co i jak!dzieki za wypowiedz.

Gość to ci powiem
mozesz też przeznaczyć na remont. Ja tak zrobiłam.

Gość alalalalala
tylko ze ja nie chce nic remontowac.Mam w planie wybudowac dom,tyle ze chwile potrwa jeszcze zalatwienie dojazdu do dzialki:/ i tu sie sprawa komplikuje bo boje sie ze moge nie zdarzyc wydac tych pieniedzy.A mam kupca na mieszkanie wlasnie teraz,pozniej moge miec problem z jego znalezieniem.A poza tym mieszkania ida caly czas w dol...

Gość to ci powiem
To jak chcesz wybudować dom to te pieniądze ze sprzedaży zainwestuj w materiały budowlane

Gość alalalalala
i mi je pokradną bo nie mam ich gdzie trzymac:) ehh musze wszystko jeszcze przemyslec,dzieki za rady