Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kruszyna2012

dieta Gersona

Polecane posty

Czy słyszeliście o diecie Gersona? Ktoś z Was próbował?? Podobno pomaga w walce z migreną!! Ktoś przetestował??

Gość Gonda
Jest terapia Gersona,ale dieta???

Gość Gonda
Pięknie,dlaczego dramat???

Gość Gonda
Kruszyna2012,to nie badz głodna ,terapia Gersona ,to nie jest głodowanie:)

Gość Gonda
No a dlaczego miałabys nie dac rady,ja narazie stosuje co innego

Gość Gonda
Przeciez warzywa i owoce to tez jedzenie ,jak to głodomor???myslisz ze króliki to nie głodomory???ciagle by jadły

Gość Gonda
Kruszyna2012,no jakie braki niedoboru???w roslinach masz wszystko co Ci potrzeba,człowiek jest organizmem roslinożernym

Gość Gonda
Kruszyna2012,NO JAK TO SKAD ŻELAZO,Naprzykład szpinak ma duzo zelaza,jak to ja sie odzywam,to nie prawda ze nikt

Gość Gonda
Oczywiscie ze byłem na tej diecie,głodówki 14 dniowe tez stosowłem,jak najbardziej skuteczna,skoro nawet nowotwory leczy

Nie zrozum mnie źle, ja bym bardzo chciała, ze względu na migreny, ale boję się, że będę mdlała, tylko tego sie obawiam :(

Gość Gonda
ale spróbowac mozna ,jak sie słąbo poczujesz mozesz łyzeczke miodu zjesć

Bo wiesz, mam anemie i dlatego tak dopytuje, no ale jezeli ma to pomoc w migrenie, to poswiece sie dla dobra sprawy i sprobuje, masz jakies rady na zapas? :|

Gonda w swoim pierwszym poscie napisał -słusznie,że istnieje terapia Gersona a nie dieta a potem pisze ,że sam stosował tę dietę... Ale Gonda rózne dziwne rzeczy na kilku forach tutaj wypisuje i jego pisanine trzeba "brać przez palce"... Co zaś sie tyczy samej terapii Gersona to jest metoda opracowana przez lekarza Maxa Gersona w latach '30 i '40 XX w. (kiedy jeszcze praktycznie nie może być mowy o nowoczesnej onkologii) ma polegać na usunięciu wszelkich kancerogenów i toksyn z organizmu za pomocą diety warzywno-owocowej o niskiej zawartości sodu, obfitej ilości spożywanych soków (ok. 4 litrów dziennie) oraz za pomocą lewatyw z kawy . Terapia ta ma rzekomo doprowadzić do usunięcia wszelkich komórek nowotworowych drogą naturalnego ich wydalenia z organizmu.

Kruszyna ale w jakim celu chcesz stosować u siebie tę terapię? Na migreny? Nie wiem,być moze bedzie pomocna. Ja interesowałam się ta metodą pod kątem jej wpływu na choroby nowotworowe-konkretnie guza mózgu. W tym przypadku nie działa a nawet jest odradzana

Tak, chcialabym stosowac na migrene, ale tak jak napisałam, boje sie, że bede mdlała i że z głodu dostane migreny :-/

Kruszyna nie wiem dokładnie. Niby o terapii Gersona piszą że wzięła się stąd, że"... w młodości Max Gerson cierpiał na migreny i dzięki odpowiednio skomponowanemu jadłospisowi potrafił się z nich całkowicie wyleczyć ..." Piszą też że metoda ta leczy z róznego rodzaju nowotworów m.in. mózgu ale...Instytut Gersona ma swoja siedzibę na Węgrzech. Napisałam do nich bo byłam ciekawa czy faktycznie mozna ta terapię stosować przy guzach mózgu-mam 2-i odpisali mi cyt" że nie są w stanie pomóc chorym na nowotwor/guz mozgu. Podczas terapii Gersona, w ciele zachodzą procesy zapalne, guz-puchnie. Natomiast głowa to co innego, guz jest tam zamknięty w czaszce i nie ma fizycznego miejsca na puchnięcie a to jest niepożądane" Informacja zasiegnieta u źródla wiec rozbieżna z tym co mozna przeczytac w internecie . Wiec nie wiem,jak to jest z tymi migrenami...

Dzięki otco, życzę Ci BARDZO DUŻO zdrowia i ogólnie dużo pozytywnych sytuacji :) dzięki za odpowiedź, szkoda, że to co czyta się w necie nie zawsze pokrywa się z prawdą :( walczę z bólami głowy i ni tylko, staram się robić jak najwięcej, żeby nie było ataków, ale nie zawsze wszystko się da :-/ pewnie masz podobnie?

No...potrafi to "umilić" życie A co do terapii Gersona i picia surowych soków-zaszkodzic na pewno nie zaszkodzi ale to trzeba sie zaopatrzyć w specjalna wyciskarkę a to dość kosztowny zakup...

i jest to trochę czasochłonne i ogólnie ciężkie do wykoanania, bo np. trzeba zrobić więcej soku, żeby do pracy wziąć :| mi się wydaje, że najlepiej to połączyć z jakąś lekką dietką, żeby nie same soki i owoce i warzywa :|