Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie mam na dziś pomysłu

Badanie krwi - pomoc przy interpretacji

Polecane posty

Witam, mam problem, ale nie chcę z nim od razu lecieć do lekarza. Zacznę od tego, że mam 18 lat i ostatnio zrobiłam badanie krwi i wyniki są ogólnie w porządku, ale zaniepokoiło mnie jedno.. cholesterol (co zdawało mi się w tak młodym wieku niemożliwe, ale cóż - zła dieta robi swoje). Jedyne, co wiem z lekcji biologii to to, że lipoproteiny dzielimy na LDL (złe) i HDL (dobre - które odpowiada za usuwanie cholesterolu). Wiadomo - LDL powoduje różne choroby i takie tam, ale mam to w normie - nic nadzwyczajnego. Ale czy można mieć za dużo tzw. "dobrego" cholesterolu HDL? Bo mnie to ciekawi... granica jest 30-75, a u mnie wartość wynosi 80. Powinnam się niepokoić? %HDL w cholesterolu całkowitym: wartość referencyjna zaczyna się od 20%, a u mnie wynosi aż 44,5%. To źle? Czy może być za dużo HDL?

Gość zdrapka832
Nie ma powodow do niepokoju, odstepstwo od normy jest nieznaczne. Ogranicz slodycze i tluste jedzenie.

No tak, ale HDL to jest niby ten dobry, który usuwa te płytki miażdżycowe i transportuje je prosto do wątroby, żeby nie oblepiały ścian naczyń krwionośnych. Czyli co? To dobrze, że jest jego tak dużo? No ale po coś te granice normy zostały ustanowione...