Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Arturrro

Przewlekłe zapalenie trzustki - rokowania.

Polecane posty

Cześć. Mam 27 lat. Jestem w trakcie diagnozowania choroby... Główne objawy to biegunki tłuszczowe, bóle w nadbrzuszu i ból kręgosłupa. Dwukrotnie miałem też "ostre ataki bólu". Trwające 15-60 minut, ale zlokalizowane konkretnie w miejscu trzustki. Bardzo silne... Ból nasilają posiłki. Wyniki podstawowych badań (krew, kał, mocz) są w normie. Badania obrazowe (USG, TK) również. Niestety, lekarze "celują" w przewlekłe zapalenie trzustki... Oczywiście, diagnozowanie nadal trwa, ale lekarze kierują się w stronę PZT. Wiek jest nietypowy jak na PZT - mówi to każdy lekarz. Szczególnie, że wszyscy skłaniają się ku toksycznej (tj. alkoholowej) odmianie tej choroby. Rzeczywiście - abstynentem przez ostatnie lata to nie byłem, ale alkohol piję dopiero od mniej więcej 3-4 lat. Regularnie (w weekendy), ale nie nałogowo... Czy ktoś z Was wie jakie są rzeczywiste rokowania w tej chorobie? W internecie aż huczy od różnych informacji. Od takich, że tylko połowa pacjentów pprzeżywa 7 lat po diagnozie, przez informacje o przeżywalności 20 lat w 50% przypadków, aż po takie, że choroba ta jedynie skraca długość życia o jakieś 10-15 lat. A może ktoś z Was ma/zna podobny przypadek? Czy wiadomo od czego najczęściej giną ludzie mający PZT? Bo z tego co się orientuję, to nie chodzi stricte o trzustkę, a o jakieś inne komplikacje - nie wiem jakie. Czy macie może jakieś inne informacje na ten temat? Albo w ogóle zalecenia, rady... Dobre słowo też nie zaszkodzi. Liczę na pomoc!

Oczywiście przeszukałem forum - znalazłem wątki dot. PZT, ale żaden nie odpowiada na moje pytanie. Chciałem też zaznaczyć, że moje pytania dotyczy życia w 100% zgodnego z restrykcyjną dietą oraz ze wszelkimi zaleceniami lekarzy. Jestem taki młody a prawdopodobnie mam ciężką chorobę... Proszę o pomoc!

Gość lesia254
Jesteś młodym człowiekiem ja bym radziła zrobić dokładną ocenę zdrowia na tle komórkowym . i leczyć przyczynę naturalnymi produktami. badania takie są raz w-mcu w Oleśnicy/ Wrocławia naprawdę warto zrobić.Robi je lekarz Medycyny Naturalnej;jest to osoba o szerokiej wiedzy ma 4-y specjalizacje;jest...Internistą, Nutricjologiem. Homeopatą. lekarzem medycyny sportowej. Dostaniesz wydruk wszystkich swoich narządów.i poleci ci kurację rejestracja 694954933