Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jelejfe

mieszkanie w anglii, studiowanie w polsce...?

Polecane posty

Gość jelejfe

witam, w tym roku pisalam mature ale zrobilam sobie rok przerwy. od pol roku mieszkam w londynie, nie chce sie wyprowadzac. jednak studiowanie tutaj to naprawde droga sprawa. wiem o pozyczkach studenckich, etc ale nie chce pozniej przez 25 lat oddawac 120 tys funtow (4 lata x 30 tysiecy funtow za rok). chce studiowac kosmetologie zeby pozniej otworzyc wlasny gabinet. mysle o tym, zeby mieszkac w londynie, a raz na dwa tygodnie przylatywac do polski (poznan, wawa, albo inne miasto z bezposrednimi lotami z londynu) i uczyc sie zaocznie. jednak teraz przegladam strony uczelni i wiekszosc zaocznych ma np. 3 zjazdy w miesiacu, albo co tydzien. znacie jakies uczelnie ktore organizuja 2 zjazdy w miesiacu co 2 tygodnie? moze byc nawet piatek sobota niedziela, byle tylko 2 :P

Gość kjdfhgiu
stac sie na latanie do Polski co 2 tyg? bilety nie zawsze sa tanie

Gość jelejfe
kupilabym z wyprzedzeniem od razu na wszystkie zjazdy. srednio bilety w dwie strony 100 funtow (a da sie zlapac o wiele taniej wyprzedzeniem) to powiedzmy 200 funtow miesiecznie razy 10 to 2000 funtow. 2000 funtow loty = 10 tys zlotych transfer z lotniska i na lotnisko mam zapewniony (chlopak) powiedzmy ze noclegi w polsce to 50 zl za noc x 2 noce (pt/sob i sob/niedz) to 100 zl x 2 razy wmiesiacu to 200zl x 10 miesiecy to 2000zl studia powiedzmy 10 tys zlotych rocznie (a wiem ze mozna znalezc juz od 3, ale na uczelni nie bede oszczedzac) dodatkowe sprawy jak bilety autobusowe etc 2000zl rocznie razem to ok 24 tys zl rocznie. sama uczelnai w londynie to 24 tys FUNTOW. nawet jak wszystko byloby drozsze nawet 3 razy to i tak mi sie to bardziej oplaca

Gość jelejfe
przepraszam, 25 tys funtow :P

Gość kjdfhgiu
a nie wolisz przyjechac na studia do pl i wtedy wrocic do Anglii? ile zarabiasz w londynie i gdzie pracujesz?

Gość jelejfe
nie chce studiowac 4 lata w polsce, poniewaz tutaj juz mam chlopaka (od tygodnia mieszkamy razem w jego domu wiec nie place za mieszkanie), w przyszlym roku moja przyjaciolka przyjezdza jak skonczy swoja szkole, ogolnie kocham anglie, jest o wiele lepiej niz w pl, mam 2 prace : opiekuje sie dzieckiem ( zwykle 2-3 babysittingi w tygodniu to jest 9 funtow za godzine, wiec wyciagam na tym ok 200 funtow) + robie w domu dokumentacje dla firmy elektrycznej, ok 10 h roboty w tygodniu a mam 150 funtow wiec lacznie zarabiam 250-350 funtow. w polsce mialabym moze robote za 1200 brutto 40 h w tyg plus studia w weekend, nie dalabym rady

Gość jelejfe
mialam napisac min 350-450 funtow * w polsce to tyle bym za prostytucje nie wyciagnela ;)

Gość husaria2012
350 funtów zarabiasz na miesiąc czy tydzień?

Gość poszukaj no bo wg mnieee
lepiej znalezc tania szkole, starac sie o stypendium czy rozlozenie na raty/kredyt stud. w Uk niz tak sie bawic, nie wyjdzie to dobrze,odwolalaj ci loty, przesuna zjazdy, do wykladowcow czasem trza w tygodniu isc...nie bedzie to sie oplacac

Gość chwilek
a po za tym wszystkim po pewnym czasie moze ci sie znudzic takie latanie a i wykladowcy moga robic problemy ... wiadomo jak to w Polsce\