Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dominik34

Czy żona może byc ubezpieczona w pup ?

Polecane posty

Gość dominik34

Witam , mam do was pytanko jezeli żona jest zarejestrowana w urzedzie pracy i ma tam ubezpieczenie , czy mam obowiazek ubezpieczyc ja w zakładzie pracy , czy wystarczy jak jest zarejestrowana w urzedzie? czy wchodzą jakies nowe przepisy od 2013 r prosze o rady dziekuje

Gość NIE MUSISZ UBEZPIECZAĆ
małżonki skoro Twoja jest ubezpieczona w pośrednictwie pracy. Ubezpieczysz wówczas gdy nie będzie pobierała zasiłku.

Gość NIE MUSISZ UBEZPIECZAĆ
Zwracam się do szczyli piszących wulgaryzmy! Jeżeli nie masz nic mądrego do powiedzenia jeden z drugim! Spadajcie żałosne dupki, jazda do lekcji gnoje!

Gość dominik34
własnie chodzi o to ze nie pobiera zasiłku ale jest ubezpieczona w urzedzie pracy , w takim wypadku moze tak pozostac czy ubezpieczyc zone na siebie w pracy?

Jeśli żona nie poszukuje pracy i nie chce meldować się na wizyty w PUP, ani korzystać z ich pomocy w znalezieniu pracy, możesz ubezpieczyć ją u siebie.

Gość Lilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
lepiej ubezpiecz ja u siebie, po co ma jezdzic do PUP a w 2 miejscach nie moze byc ubezpieczona

Gość bez se
ubezpiecz żonę jeszcze u siebie w pracy bo ZUS cie dopadnie i będziecie płacić odszkodowanie

Gość dominik34
żona poszukuje pracy , zgłasza sie do urzedu , ale chodzi mi o to czy musze prawnie w takiej sytuacji ja ubezpieczyc do swojego zakładu od przyszlego roku? czy mi grozi jakas grzywna jezeli tego nie zrobie? zona jest zarejestrowana nie pobiera zasilku

Gość dominik34
dziekuje pytam z ciekawosci dostałem tez taka odpowiedz co myslicie? Ubezpieczonym jest każdy zarejestrowany bezrobotny, który nie podlega ubezpieczeniu z innego tytułu. Jeżeli współmałżonek pracuje, to ma zgłosić bezrobotnego współmałżonka do ubezpieczenia w swoim zakładzie pracy. wiec dlatego pytam czy musze czy wystarczy ze jest w pup

Jeśli wejdą nowe zasady, to żona zostanie poinformowana w PUP, że należy przenieść ubezpieczenie. Karać nikt nikogo nie będzie, bo co najwyżej ludzie sami zrobią sobie źle.

Gość dominik34
Aha i jeszcze jedno , czy od 1 stycznia 2013 wchodzi w zycie cos takiego ze trzeba wspołmałzonka ubezpieczyc na siebie ( czy to chodzi tylko o tych ktorzy nie sa nawet w pup ubezpieczeni) dzieki pisze cos o 7 dniach zarejestrowaniu i wyrejestrowaniu , prosze o odpowiedz jeszcze na to dziekuje CI

Gość dominik34

W PUP NIKT nie jest ubezpieczony, bo PUP to nie jest ubezpieczyciel. Ubezpieczycielem jest ZUS a czy PUP przestanie zgłaszać do ubezpieczenia osoby mające pracującego współmałżonka nic mi nie wiadomo. Na razie wraz z rejestracją każdego zgłaszają z automatu. Jeśli masz wątpliwości, niech żona zapyta w PUP, czy będą zmiany.

Gość kylilo;;
Na razie wraz z rejestracją każdego zgłaszają z automatu. Bzdura. Trzeba o to poprosić. 🖐️

Gość dominik34
czyli moja żona ma tytuł do ubezpieczenia , bo mam w pup, czyli nie musze jej ubezpieczac w zakładzie tak to mam rozumiec? dzieki

Gość Bananaaa
ale przeciez jak zona np. zlamie noge to nie dostanie zadnego odszkodowania, bo PUP tylko oplaca ubezpieczenie zdrowotne

Gość Kasjijia
Dominik jeśli twoja żona jest ubezpieczona w PUP to nie możesz jej ubezpieczyć u siebie w pracy. Jedno bądź drugie.

Gość Bananaaa
nie prawda, po prostu sklada sie oswiadczenie w PUP ze jest juz sie ubezpieczonym np. przy mezu

Gość jbgsaithg
Ja jestem bezrobotna bez prawa do zasiłku i jestem ubezpieczona w PUP. Mąż nie ma OBOWIĄZKU ubezpieczac mnie u siebie w pracy. Tak powiedziano mi w PUP-ie. Ale co do zmian od nowego roku to niestety nie wiem.

Gość żę tak powiem
żona może być nadal zgłaszana do ubezpieczenia przez pup, co do osób, które są zarejestrowane w pup, ale nie są zgłoszone w urzędzie pracy. Otóż można być zarejestrowanym w urzędzie pracy jako osoba poszukująca pracy wtedy nie jest ona zgłaszana do ubezpieczenia, natomiast osoby zarejestrowane jako bezrobotne są zgłaszane do ubezpieczenia