Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jfnjkdsf

biegunka - pomocy!:(

Polecane posty

Gość jfnjkdsf

ratujcie bo juz mnie tylek boli za przeproszeniem... juz mowie o co chodzi. zawsze mialam dosc wrazliwy zoladek, czesto zdarzalo sie ze jak cos zjadlam to mialam biegunke. ale unikalam potraw ktorych nie moge jesc i bylo ok. uzywam leku loperamid (cos w stylu stoperanu). kiedys pomagala mi jedna tabletka, potem juz musialam brac dwie, doszlo do 4. ale pomagaly i bylo ok. od kilku dni mam problem - co bym nie zjadla zaraz mam biegunke. codziennie. czy to normalny obiad czy kanapka, zaraz musze do toalety. nie chce jesc co godzine tabletek bo w koncu przestana mi pomagac. w ogole ktos sie orientuje jak z tym loperamidem? bo na ulotce jest napisane ze mozna stosowac w przewleklej biegunce. brzmi jakby to znaczylo ze mozna stosowac go codziennie. ale moze zle rozumiem? fakt, ostatnio pilam sporo alkoholu. ale czy to moglo miec wplyw?

Gość jfnjkdsf
up

Gość irygator
Może masz coś w rodzaju grypy zoładkowej

Gość jfnjkdsf
ale nie wymiotuje... i w ogole nic poza ta biegunka.. jeszcze jak zjem kanapke z czyms delikatnym to jako tako, cos mi w brzuchu bulgocze ale ujdzie, ale jak zjem np obiad to za 3 min do lazienki... ktos wie ile tego lopermaidu moge jesc? jak dlugo mozna go braC?

Gość Miliana23
A denerwujesz się moze często,masz jakby uczucie ściśniętego żółądka przed biegunką że aż boli?

Gość Miliana23
Ja biore laremid to coś podobnego jak loperamid ale w twoim przypadku ja mam z kolei biegunki na tle nerwowym i pokarmowe nie moge jeść nabiału,to stosuje lek Zyfurax nowy ale bardzo skurteczny nim wyleczyłam się a byłam u lekarza ze 4 razy i co raz to nowe leki mi przepisywał w jednej ulotce przeczytałam że jest to lek od wątroby i się przestraszyłam na prawdę.Lek Zyfurax to lek który zabija bakterie biegunkowe w układzie pokarmowym i leczy zapobiega nawrotom od razu nie pomógł czasem musiałam stosuowac na przemian z laremidem zeby normalnie wyść z domu,ale po miesiacu widze efekty brania po 2 tabletki co 2 dni jest o niebo lepiej.

Gość jfnjkdsf
denerwuje sie kiedy zaczynam czuc ze cos mi "lata po zoladku" i ze moze to sie skonczyc biegunka... i jestem wtedy zestresowana... czasami mam taki wlasnie scisniety zoladek. ja tez po nabiale(glownie mleko, twarog, ale np. taki twarozek na chleb moge jesc) mam problemy i np po smazonej cebuli, golabkach, ogolnie kapuscie, ale ostatnio nawet jak zjem normalny obiad np ziemniaki z sosem +mieso jakies i surowka... albo po kanapce z serkiem topionym. a ten zyfurax to na recepte? ile kosztuje? a jak bierzesz ten laremid? bo ja ostatnio biore po 4 tab na raz bo inaczej nie pomaga. kiedys po 4 tab nie moglam potem sie zalatwic przez 2-3 dni a teraz po 4 tab na drugi dzien rano mam rozwolnienie i bardzo malo kupy robie. to nie zaszkodzi jak jem tyle tabletek?

Gość Miliana23
Laremid kosztuje 8zł 10 tabletek to mam i mam.Zyfurax 12 zł za 24 tabletki więc nie dużo ale leczy z tego co piszesz mam to samo co ty jeszcze mam atak żołądkowy na nieprzegotowaną wodę ale po leku się podleczyłam i nawet wode moge pić mineralną z butelki stąd bubla bym nie polecała dla mnie złoty lek a biegunki od ponad pół roku mam.

Gość Miliana23
Laremid i Zyfurax są bez recepty z tym że Laremid aby 10 sztuk.20 juz na recepte ale jak potrzebujesz mozesz wziaść 2 x po 10 na to samo wychodzi biore żadko Laremid i mi starcza jedna tabletka ale zazwyczaj biore jak juz wodą że tak powiem się załatwiam bo wiem że juz nie przelewki a tak staram sie sama się jakoś bez leków obejść.

Gość lady bronka
spróbuj zastosować jakiś dobry probiotyk, na biegunkę może też pomóc nifuroksazyd, ale to zależy jakiego jest pochodzenia. żeby uzupełnić elektrolity pij np. orsalit, to preparat do rozpuszczenia w wodzie. myślę, że jeśli jest przewlekła trzeba pójść poradzić się lekarza.

Gość NikolaR6158
Korzystaliście z leku o nazwie Zyfurax? Bo wyszukiwałam opinii na temat tego preparatu i postanowiłam Was zapytać. Może moglibyście coś opowiedzieć mi o tym prepearacie? Jest sens go kupować, testowaliście jakieś zamienniki? Tutaj zanalazłam trochę danych o Zyfurax: http://www.listalekow.pl/zyfurax/ - uważacie, że można się tym sugerować? Nie chciałabym się naciąć i wydać bezsensownie pieniążki, dlatego czekam na Wasze cenne rady. Dzięki za wszelkie porady.

Nifuroksazyd. 

https://ktomalek.pl/nifuroksazyd-200-hasco-ulotka-cena-zastosowanie-apteka-tabletki-powlekane-0-2-g-12-tabl-1-blist-a-12-szt/ub-4253613

Na stronie opisane jest dawkowanie oraz w jakich sytuacjach powinno się go przyjmować. Jest to lek polecany zarówno w biegunkach ostrych, jak również w biegunkach przewlekłych...

Polecam jednak wybrać się do lekarza i tutaj absolutnie z tym nie żartuję. Długotrwała biegunka skutkuje odwodnieniem organizmu oraz utratą niezbędnych dla jego prawidłowego funkcjonowania elektrolitów, minerałów, witamin i aminokwasów. Efektem tej dolegliwości jest także spadek masy ciała, anemia i ogólne wycieńczenie organizmu.  Poza tym musi mieć jakiś powód i lekarz powinien znaleźć ten powód. 

Gość Ega

Witam, 

Nie wiem dlaczego w ulotce pisze ze mozna uzywac w przewleklej biegunce. Mysle ze chodzi im o to ze jesli Twój lekarz da Ci OK, to mozesz a tak to oczywiscie ze nie mozna sie samemu leczyc bez wizyty u lekarza. Jesli po 48 h stosowania loperamidu nie przyniosl on wiekszej ulgi to koniecznie trzeba zobaczyc sie z lekarzem pierwszego kontaktu. Jakie masz inne dolegliwosci? Goraczka, krew w kale, zdiagnozowana chorobe jelit, nadwrazliwosc na niektore potrawy? Ból w zoladku?

Gość Ega

Pellina ma racje, Pij duzo wody i kup sobie sole elektroniczne w aptece - to co tracisz w biegunce odzyskasz z soli ale nie traktuj tego jako przewleklego leczenia. 

Gość Ega

elektrolityczne*