Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Migrenk@

Czy jest tutaj ktoś, kto ma...

Polecane posty

Gość Migrenk@

migreny z efektami specjalnymi tj. baaardzo duza wrazlowoscia na swiatlo i dzwiek? jak sobie radzicie z tym?

Gość Migrenk@
czy można to jakoś leczyć? do jakiego lekarza z tym iść? czy leczenie osłabia światłowstret, itd?

Do neurologa musisz sie zglosic. Jak czesto masz ataki i jak dlugo trwaja? Ile masz lat i jak dlugo to trwa?

Gość Migrenk@
mam 25 lat, migrene z efektami specjalnymi mam od ok roku, ataki sa rzadko ale jak juz sa, to... mam ochote zamknac sie w bunkrze, gdzie bedzie cicho i ciemno. porazajaco dziala na mnie nawet swiatlo z tel :O jak mialalm ostatni atak to myslalam ze oszaleje :O w srodku miasta mnie zlapalo :O ataki trawaja kilka godzin

Musisz zglosic sie do neurologa, zeby okreslil to jako migrene, a nie co innego. Pewnie porobia jakies badania, tomograf komputerowy itd...lekarz przepisze tabletki. Nie wiem co jest dostepne w PL na migreny, za moich czasow nie bylo nic oprocz proszkow przeciwbolowych, ktore oczywiscie nic nie pomagaly, bo one nie dzialaja na migrene. Teraz jestem pod bardzo dobra opieka i mam specjalne tabletki na migrene, ktore dzialaja o nazwie IMITREX, w pare godzin jestem wstanie powrocic do normalnego zycia.

Moje ataki trwaly nawet do trzech dni, non-stop...calkowicie wykluczaly mnie z normalnego funkcjonowania.

Gość wredniucha05
migrenę to może mieć księżna Lubomirska, a was po prostu łeb napierdala

Gość Migrenk@
dziekuje Nena 🌼

Gość bezzebna:(((((
mnie jak złapało na mieście to ludzie myśleli, że jestem pijana - bełkotałam, zataczałam się. Coś strasznego, ledwo do domu wróciłam. Mam migrene z aurą.

Prosze bardzo :)... ja sie bardzo nacierpialam przez migreny, wiem co to znaczy. Teraz tez mam, ale dzieki tabletkom, nie musze juz wiecej zyc w stresie przed nastepnym atakiem :)

Gość Migrenk@
czy to prawda, ze przy migrenie trzeba byc na diecie ? / uwazac na to, co sie je? :D

W zaleznosci od tego, co jest twoim ''pobudzaczem'', u niektorych pewne skladniki w pozywieniu moga prowokowac migrene. Kazdy ma inaczej, u mnie np. zmiany cisnienia barometrycznego powoduja moja migrene. Zauwazylas jakis zwiazek miedzy tym co jesz albo robisz a wystapieniem migreny? Wysilek fizyczny, stres, zapachy, jedzenie, zmiany pogody (cisnienia)...moga wywolywac migreny.

Gość Maki5
ja mam praktycznie w miesiącu tydzień mnie nie boli

Gość Migrenk@
wg mnie -> zmiany w pogodzie

Gość Maki5
mojej mamie pomaga cine albo sumamigram to ten sam skład ale cine jest tańsze

Gość Migrenk@
to sa tabletki? czy bierze sie je jak juz jest atak czy tak na co dzien lyka? :)

Koniecznie powiedz to lekarzowi, to jest cenna informacja. Wiedzac co wywolyje twoje migreny, mozesz sie lepiej przygotowac. Ale nie obejdzie sie bez tabletek. Wiadomo, ze w czsie migreny rozszerzaja sie zyly doprowadzajace krew do mozgu (tak w skrocie)...krew uderzajaca o scianki takiej nienaturalnie rozszerzonej zyly powoduje ten wlasnie potworny bol. Tabletki migrenowe, dzialaja obkurczajac zyle do normalnych rozmiarow, tak aby krew przeplywala zwyklym rytmem. Dlatego normalne tabletki przeciwbolowe nie sa w stanie pokonac bolu migrenowego, bo nie dzialaja obkurczajaco na zyly. Jedynie otumaniaja, czasami uda sie po nich zasnac, ale nie zbijaja bolu.

Ja swoje biore przy pierwszych oznakach nadchodzacej migreny. Mam ja od tylu lat, ze bardzo trafnie jestem w stanie rozpoznac jej symptomy. Ale terapie sa rozne, sa leki, ktore mozna brac regularnie, co dzien, aby zmiejszych czestotliwosc migren. Kazdy pacjent wymaga indywidualnej terapi, na jednego bedzie dzialac to, na drudiego co innego.