Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama pytająca

Za silne dziecko?

Polecane posty

Gość Mama pytająca

Witam chce się doradzić mam, może któraś potrafi doradzić. Otóż mój syn ma 3 miesiące i wydaje mi się za silny. Od urodzenia mocno ściskał rączki, tak że kilka razy dziennie musiałam mu myć bo zbierały się tam brudy i schodziła skóra. To aż tak mnie nie martwiło bo koleżanki miały tak samo ze swoimi dziećmi. Ale dochodzą inne rzeczy i to już nie jest takie normalne. Teraz chwyta co tylko może i jak chce zabrać np swojego palca to mam wrażenie że mu polamie paluszki ale największe problemy są przy przewijaniu. Nogi podkurcza tak że ciężko je wyprostować i znów te samo wrażenie że złamie mu je, ciągle się wije, wierci, czuć silne napięcie całego ciała. Powiedzcie czy niepotrzebnie się martwię? Nie wiem ale odkąd mój ojciec powiedział że to niezbyt normalne to często o tym myślę i się zastanawiam czy przy najbliższej okazji nie powiedzieć o tym lekarzowi tylko boję się że weźmie mnie za kolejna przewrażliwioną mamuske z urojonymi problemami. Z góry dzięki za odpowiedzi.

A zwracałaś na to uwagę pediatrze podczas kontroli? To może być problem z nadmiernym napięciem mięśniowym.

Gość fgbgfvdsxdfgh
Idź do neurologa.

Gość Krcdx
Jeżeli cie to martwi to idz do lekarza i spytaj nie przejmuj sie jego opinia ze powie ze jestes przerwazliwiona jesli to jest twoje pierwsze dziecko to wiadomo ze sie martwisz....

Gość Mama pytająca
No właśnie nie rozmawiałam o tym z lekarzem, w przyszłym tygodniu idziemy na szczepienie to wtedy powiem. A orientujecie się z czym takie napięcie się wiąże?

Gość Zaniepokojona1984
Poczytaj o wzmozonym napieciu miesniowym. Moze jest silny, a moze trzeba z nim pocwiczyc aby go rozluznic.

Gość Vaaaniiilaaa
Zglos to lekarzowi.mojej kolezanki corcia mialo tak samo.kolezanka przez6mc chodzilaznia na rehabilitacje,po tym czasie napiecie ciala ustapilo.

Gość Mama pytająca
Pierwsze dziecko. A neurolog do czego by był tu potrzebny?

Gość Zaniepokojona1984
Zbada dziecko i stwierdzi czy jest silne czy ma wzmozone napiecie. Nawet jesli to drugie to sie nie martw, kilka cwiczen i sie rozluzni. :)

to objawy wzmozonego.napiecia moj tez ma 3 mies rehabilituje go metoda vojty dobrze ze juz teraz zwrocilas na to uwage bo im wczesniej rozppcznie sie rehabilitacjr tym lepiej i kroxej bedzie trwala...idz do pediatry on da skierow do neurologa a neurolog do rehabilitantki.

Gość Mama pytająca
Nie wiem czy to ma jakieś powiązanie ale bardzo często wkłada całą pięść do buzi, czy jest głodny czy od razu po jedzeniu, ślini się i płacze jak mu wyjmuje ta rękę z ust.

Gość Zaniepokojona1984
Nie, piesc to normalne.Ale takie napiecie - krzyzowanie nozek,scisniete piastki. Sprawdz jak ma luzne i podaj mu palec do wnetrza dloni, nie powinien mocno sciskac juz. Nie wygina sie w literke c jak lezy na boku?

Gość Mama pytająca
Wygina się i w sumie to rzadko leży na boku bo po chwili przewraca się na plecy a palca bardzo mocno ściska.

Gość to moze byc
napiecie miesniowe dlatego jak bedziesz na wizycie popros o skierowanie do neurologa moj bratanek mial napiecie miesiowe i dosc wczenie zauwazyli to i wczesnie tez zaczeli rehabilitacje- a to jest bardzo wazne im wczesniej cos z tym zrobisz tym lepiej

Gość to moze byc
i to nie ma nic wspolnego z sila niestety

Gość o matko dziewczyno
on nie jest za silny on ma cos z napieciem mięśni , do lekarza biegiem , nie ma on czasem porażenia mózgowego ?

Gość to moze byc
sproboj sama przez 10 minut napiac wszystkie miesnie - mog, rak, palce itp i posiedz tak gwarantuje ci ze to nie jest mile uczucie

Gość Mama pytająca
Teraz to zaczęłam się bać. Jakie porażenie mózgowe? A to czym się objawia?

Gość jessu
dziewczyno nie pytaj tu sie nas bo nie jestesmy lekarzami jutr jest poniedzilek bierz dzieciaka do lekarza i tam zadawaj te pytania i pros o skierowania a jak chcesz sie czegos dowiedziec to wpis sobie w google zdrowie dziecka jest najwazniejsze ale siedzac na necie i pytajac sie o diagnoze nie pomagasz mu/ jej

Gość Mama pytająca
Jutro będę z synem w szpitalu ale u alergologa, taki lekarz raczej mi nic nie powie.

Gość jessu
to jest zawsze lekarz ktory powinien miec podstawy ogolnej medycyny wiec ogolnie okres problem i popros o pomoc gdzie masz teraz isc kto jest najlepszy u ciebie w miescie itp napewno po skierowania na jakies badania musisz isc do lekarza ogolnego

idz tez jutro do pediatry ... ale zanim pojdziesz poczytaj o wzmozonym napieciu jest tego mnostwo w necie , zrob tez usg przezciemiaczkowe ...ile Twoje dziecko mialo apgaru i jaki porod i w terminiec?? i rozpocznijcie czym predzej rehabilitacje ...aha i jak umiejetnosci Twojego dziecka , czy umie juz glowke z plecow podnosic , siega po zabawki dwiema raczkami , laczy je juz ze soba ?? moje dziecko ma wzmozone nap miesni zreszta pisalam juz o tym wczesniej jesli bedzie sie rehabilitowac to dziecko rozluzni sie i bedzie wykonywalo czynnosci w odpowiednim czasie nadrobi , bo jak sie nie bedzie cwiczyc to bedzie stale opoznone ruchowo itd ...w 3 przypadkach na 1000 dzieci ze wzmozonym napieciem okazuja sie dziecmi chorymi na porazenie mozgowe..ale diagnozy tej nie stawia sie tak wczesnie tylko jak dziecko ma okolo.roku a rehabilitacja nie przynosi takich efektow jakich sie oczekiwalo

zreszta sama tez cholernie boje sie tego porazenia mozgowego :-(:-(:-( ale rehabilitacje rozpoczelam przedwczoraj i trzeba czekac na efekty ...moj syn jest z 7 wrzesnia

napisz cos wiecej o swoim dziecku apgar , przebieg ciazy , tydzien porodu , pepowina , wody plodowe ...moja dziecina tez ma problemy z napieciem i jest rehabilitowana do tego ma krecz szyjny

Gość Mama pytająca
Mam nadzieję że któraś z Was jeszcze jest. Ja rodziłam 8 września dwa dni po terminie. Syn miał 10 pkt ale te niepokojące rzeczy zaczęłam zauważać ok 2 tyg temu może trochę dalej. Do szpitala jadę do innego miasta więc nie powiedzą mi tam który lekarz u mnie najlepszy a co do przebiegu ciąży... 7 razy łącznie z porodem byłam w szpitalu więc różowo nie było. A jak on coś łapie to jedną ręką ale za to bardzo mocno, z pleców potrafi na bok się przewrócić, głowę trzyma sztywno ale jak jest na brzuchu to dlugo nie poleży, zaraz jest płacz i chwilę tylko głowę podnosi, potem nie rusza się wcale aż go położę z powrotem. A jak wygląda taka rehabilitacja?

Gość Mama pytająca
Chyba nie ma już tu nikogo...

Gość hoxaas
najbardziej rozwalił mnie tekst z porażeniem mózgowym- jakim trzeba być walniętym żeby komuś tak napisać! nieprawidłowe napięcie mięśni ma dziś wiele noworodków- wychodzą z tego bez szwanku! ale lepiej przywalić komuś z grubej rury! idź do dobrego neurologa jeśli coś cię niepokoi- ale naprawde do dobrego- bo niektórzy neurolodzy to porażka.

Gość hoxaas
o matko dziewczyno- a czy ty debilko słyszałaś żeby stwierdzać porażenie mózgowe w 3 miesiącu życia- czy sama jesteś lekko stuknięta że takie bzdury piszesz. autorko -syn mojej koleżanki miał tak silne napięcie mieśni że nie mógł w wózku wyleżeć tak się prężył i wyginał- a teraz ma 7 lat i jest zdrowiutki- tzn od dawna ale tak czasem ona wspomina jakie problemy z nim miała

Gość Mama pytająca
Mieszkam w niewielkim mieście gdzie specjalistów dla dzieci jak na lekarstwo. Mam nadzieję że chociaż jeden się trafi bo większe miasto mam ok 150 km dalej :/

Gość hoxaas
kochana ja jestem z wrocławia i tu specjalistów nie brakuje mimo to z córką do lekarza jeżdżę prawie 500 km- bo nie ma dla mnie odległości nei do pokonania jesli chodzi o zdrowie dziecka.