Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prostymi słowamii

jak wytłumaczyc 4 lat dziecku co to jest MOTYW ?

Polecane posty

Gość prostymi słowamii

podpowiedzcie bo mnie zapytało

Motyw to coś co skłania do działania jak również coś co pozwala tłumaczzyć dlaczego ktoś cos zrobił. Np mama ugotowała obiad a motywem było to, że dziecko było głodne Może cosik takiego?

najprościej jak wyszukasz jakiegoś przykładu z Waszego życia. Tak fikcyjnie to nic mi nie przychodzi. Gdybym miała szukać u nas, to na szybko przychodzą mi do głowy nietstety same pejoratywne przykłady. Np. Dziewczynka w przedszkolu zabrała innej przyniesioną z domu lalkę. Powodem, czylu motywem była chęć posiadania takiej samej. Dziecko oddaliło się na spacerze od rodziców, bo chciało obejrzeć coś co je zaciekawiło. Myślę, że na tym etapie nie ma co przedstawiać bardziej wyszukanych przykładów. To jest do ogarnięcia i myślę, że to wystarczy dziecku - oczywiście do następnego razu :-)

Gość niekoniecznie.........
potem w szkole na polskim będzie musiało przedstawić motyw obrazu w poezji i co mu powiesz?:D

Gość prostymi słowamii
dziekii

Gość niekoniecznie.........
nie ma czegoś takiego jak film na motywie książki. Jest film na PODSTAWIE książki. ADAPTACJA filmowa. a motywów jest kilka rodzai, m.in. wspomniany motyw literacki. Najprostszy/najpopularniejszy motyw to po prostu bodziec, który skłania nas do jakiegoś postępowania 🖐️

Gość proste jak drut
motyw to chęć, czyli motywacją do zjedzenia cukierka jest chęć na słodycze. Motywacją do płaczu jest chęć zademonstrowania swojego złego humoru, przeciwstawieniu się bólu, czy reakcji rodziców Motywacją do nauki jest chęć otzrymania pochwaly lub dobrej oceny

ja pomyślałam o motywie jak o przewijającym się temacie;) np. motwy antyczny w malarstwie, ale w innym znaczeniu też bym powiedziała, że to jest powód

Gość proste jak drut
chyba się z tobą nie zgodzę bo: Proces motywacyjny składa się z zespołu pojedynczych motywów. Motywem nazwać zaś można przeżycie pobudzające człowieka do działania lub powstrzymujące go, lub przeszkadzające jego wykonaniu

tez się z tobą nie zgodzę - motywacji używa się w innym kontekście niz motywu, zwłaszcza gdybym miała to tłumaczyć czterolatkowi to bym nie mieszała pojęć

ex - oczywiście masz rację, ale ja mam obecnie mózg skażony przemyśleniami własnego czterolatka i jakoś tylko do tej motywacji się skłoniłam :-)