Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alusianmaawedxdc

Nie mam ubezpieczenia a musze isc do szpitala

Polecane posty

Gość alusianmaawedxdc

Lekarz (prywatny) skierował mnie do szpitala a ja od 2 tygodni zaczęłam nowa prace ale nie dostałam jeszcze umowy z urzędu pracy niestety się wyrejestrowałam teraz żałuje bo mogłam tego nie robić nie wiem co mam zrobić w takiej sytuacji?

Gość alusianmaawedxdc
umowa bedzie za 2 tygodnie z data do tylu tak mowi mi pracodawca

to pewnie kłamie, miał obowiązek zgłosić cię do ubezpieczenia w 7 dni, możesz podpisać umowę z NFZ, ale to drogo, jak masz męża to mąż może cię "doubezpieczyć" za parę złotych

"umowa bedzie za 2 tygodnie z data do tylu tak mowi mi pracodawca" Zapytaj pracodawcę czy zgłosił Cię do ZUS-u, jeśli tak to ubezpieczenie masz, tylko nie wiem na podstawie jakiego dokumentu ZUS-RMUA dostaniesz dopiero ok. 10. następnego miesiąca. Zadzwoń do NFZ i zapytaj jaki dokument w tej sytuacji poświadcza Twoje prawo do korzystania ze świadczeń.

Jeśli zaczęłaś pracę jeszcze w listopadzie to już teraz w pierwszej połowie grudnia powinnaś otrzymać ZUS RMUA za listopad. Zapytaj pracodawcę czy zostałaś zgłoszona do ZUS. Jeśli działa legalnie to na pewno tak jest.

Gość alusianmaawedxdc
prace zaczelam 22 listopada a pracodawca z tego co sie dowiedzialam zus musi zaplacic do 15 grudnia

Czyli to duża firma, więc na pewno nie bawią się w zatrudnianie ludzi na czarno. 15. grudnia poproś o ZUS RMUA, w ciągu 1-2 dni powinni Ci wydać. A jeśli musisz iść do szpitala wcześniej to tak jak wspomniałam zadzwoń do NFZ i zapytaj jaki dokument w tej chwili poświadcza Twoje prawo do korzystania ze świadczeń.