Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość turkusowarybka

Jaks ie znim przywiatć?

Polecane posty

Gość turkusowarybka

Mam pytanko dotyczące zasad dobrego wychowania. Otóż w przyszłości wybieram się na wizytę do prawnika, którego "znam" wirtualnie. W korespondencji w pewnym momencie podszedł do mnie na "ty" (jest 10 lat starszy). Teraz spotkamy się na żywo (ale w sprawach zawodowych) i mam dylemat, czy powinnam pierwsza wchodząc podać rękę jako kobieta i się przedstawić, czy czekać na jego ruch? Co myślicie?

Gość turkusowarybka
Podpowiedzcie mi proszę...

Gość Ale mi problem...
Skoro w mailach przeszedł na "Ty", to nie rób problemów i w naturalny sposób zwracaj się do niego tak jak w necie.

Gość turkusowarybka
Ok, ale przychodząc powinnam się przedstawić podając rękę czy zwyczajnie powiedzieć dzień dobry i usiąść?

Gość AS26
Może wystarczy "witaj" z uśmiechem, bądź bardziej neutralne "dzień dobry" z mrugnięciem. Jeśli jednak nie jesteś pewna do końca jak się do niego zwracać, czyń to neutralnie, bez formy pan lub bezpośredniej Ty, poczekaj aż on zwróci się do Ciebie - i w zależności od przybranej formy dostosuj się do tego.

Gość Ale mi problem...
Przedstawić się powinnaś, ale jakoś tak mniej oficjalnie: "Byliśmy umówieni: jestem Ania/Zosia/Dorota czy jak Ci tam na chrzcie dano ;)", możesz oczywiście podać mu rękę, Tobie jako kobiecie bardziej wypada.

Gość turkusowarybka
Nie chciałabym wyjść na jakąś "nieobytą" czy dzikuskowatą osobę ;) Nie wiem czego on się spodziewa hmm... Ale chyba pozostaje mi zachowawcza taktyka o jakiej wspomniałaś (łeś). Dzięki :)

skoro to" zawodowo", to chyba normalne , ze przychodzac na spotkanie " w celach zawodowych" wchodzac sie mowi : dzien dobry -jestem Kowalska .On powinien sie podniesc : milo mi ,prosze usiasc i wskazac miejsce .Niekoniecznie w tym momencie musi byc podana reka . Natomiast przy zakonczeniu wizyty , wstaja obie strony i on powinien wyciagnac reke ( ?) i sie pozegnac z Toba. Ale czy to az takie wazne dla Ciebie? Zaznaczam , ze nie mam nic wsppolnego z protokolem dyplomatycznym :-P ale na logike tak mi sie wydaje.

Gość turkusowarybka
Tzn, on widział mnie na zdjęciu i z pewnością mnie pozna od razu...

Gość Facetttt
ale jestescie glupi !! :) przeciez oni nie spotykaja sie w celach zawodowych bo i po co mu zdjecie ja pierdole odrazu powiedz ze mu zrobisz lachce na dzien dobry i zrobi dla ciebie co tylko chcesz :)

Gość turkusowarybka
Ty szukający dziewicy spadaj na swój topik

Gość bezstresuss
Bez stresu "dzien dory" :) normalny zclowiek... mowie to ja - aplikant adwokacki;)

Gość Facetttt
mowisz tak siemasz ziom ale masz wyczesany garniak a bryke masz przebojowa magnez na cipki i to ona mnie do ciebie przyciagnela moze pojedziemy za miasto na male fiku mikku :D

Gość turkusowarybka
fiku miku to Ty zostaw w spokoju :) I spadaj na Swój topik

Gość prosta zasada
zaawsze kobieta powinna podać pierwsza reke. NIgdy facet. Jesli to biznesowe spotkanie, to jak najbardziej podaj dłoń- pierwsza, mowisz dzień dobry, witam i sieadasz - jesli Pan kulturalny,to w mig wskaże kszesło, miejsce.

Gość turkusowarybka
tak szczerze to facet jest zonaty i o 20 lat starszy ma dzieci ale on bardzo mi sie podoba wymienilismy sie nagimi zdjeciami i spodobal mi sie jego penis jest taki fikusny wyglada jak maly ogóreczek

Gość turkusowarybka
Tzn to jest faktycznie spotkanie czysto zawodowe - będzie prowadził moją sprawę. Wcześniej tylko mailowo ustalaliśmy pewne szczegóły i tam przeszedł na "Ty", jak również skomplementował mój uśmiech ;)

Gość to dlatego sie tak przejmuejsz
... podoba Ci sie?

Gość tursusowarybka
Słuchajcie... Jestem po wizycie.Ładnie się zachował - wyszedł przed biuro, przedstawił się podając rękę z uśmiechem. Poświęcił mi pół h, a na koniec... nie wziął pieniędzy... Co prawda w przyszłości trochę na mnie zarobi (choć nie jest powiedziane, że do niego wrócę) - ale pierwszy raz spotkałam się z nie zabraniem pieniędzy za konsultacje. Kiedy zaczęłam protestować, widać było, że chce urwać temat przy aplikancie i rzucił coś w stylu: dogadamy się później... Jak mam to interpretować? Strategia marketingowa, czy może wpadłam mu jakoś w oko?

Gość in my opnion
wabik na Twoją kasę

Gość upssss noto teraz
jestes zobowiazana sie jakos odwdzieczyc :D

Gość a ja mysle ze to zwykla
grzecznosc, nie dopisuj sobie filozofii jak to baby maja w zwyczaju ;)