Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mama samo zło

Kiedy wasze dzieci nauczyły się ładnie gryźć jedzenie

Polecane posty

Bo mam wrażenie, że moje cały czas łyka. Często krztusi się i kaszle podczas jedzenia, mimo że na razie dość mocno mu rozdrabniam, np kroję w kosteczkę lub gniotę widelcem. Ma rok i 2 miesiące

po co rozdrabniasz? jak ma sie nauczyc gyć,mój w tym wieku nawet mieso ładnie gryzł,mięso kroiłam bo wiadomo z kotletem sobie roczniak nie poradzi ale cała reszta była w normalnej postaci

Gość chloe t.
może gryzło od razu. teraz wszystkie meble i dywany mam pogryzione :(

Gość kajdzior
mój ma półtora roku i gryzie przeżuwa , ale ostatnio wymiotował i zwrócił parówke w takich kawałkach jak miał na talerzu, także nie pogryzł wszystkiego..

Gość jsgfsj
Mój ma skończone kilka dni temu 9 miesięcy i już ładnie gryzie od jakiegoś czasu mimo tego, że ma tylko 8 zębów, ale ja nie karmiłam gotowymi papkami tylko sama gotowałam i dość szybko stopniowo z papek przeszliśmy na kawałeczki

Moje tez szybko przeszło z papek na rozdrobnione jedzenie. Ale na tym stanęło. Zje bułkę, ale trzeba dawac małe kawałki i najlepiej tylko miąższu bo w kosteczkę to juz problem by był.pulpeta np miazdze widelcem i takiego daję

No moja od kąd skończyła 1,5 roku to gryzie (obranie żeby nie było hehe) orzechy, migdały itp. i się nie krztusi.

To że się nie zakrztusiła do tej pory nie oznacza ze sie wcale nie zakrztusi. Ja bym się bała. Też tak dawałam różne rzeczy i ładnie jadła do czasu :o I dlatego wolę dmuchać na zimne

Gość ulka _
mój syn ma 3 lata i jest tak leniwy, że nawet kotleta mielonego chce by mu rozgnieść:-0 inaczej nie zje najchętniej je zupy i sosy z ziemniakami, makaronem, kaszą owoce też chce np. z jogurtem (takie "rozciapane")

Gość Dzieci do 3 roku zycia
nie umieja wszystkiego dobrze pogryz. Takze trzeba dawac czesciowo poduszone kiedy juz zaczyna gryz. Jesli zje niepogryzione to niestety bedzie zle odzywione, a własciwie niedozywione.

Gość kfsjo
mój syn nie ma bułki krojonej w żadną kostkę, daję mu kromkę do odgryzienia kawałka (ma 9 miesięcy), banana do łapki i inne rzeczy też. Zawsze się bałam, że przegapię ten odpowiedni moment i będę z blenderem łazic do 6 roku zycia :D Mój syn je dzisiaj pięknie

Moje dziecko w wieku 10 miesięcy zapchało się bułką (dałam do rączki) i tylko szybka reakcja mojej teściowej uratowała sytuację.

Gość MamaCóreczki
Moja mała ma tak, że z naszych talerzy zje niemal wszystko w doroslej postaci. Ze swojego wypluwa, nie chce... I zależy od dnia. Raz gryzie ładnie- z chlebem, ogórkiem kiszonym itp radzi sobie świetnie. Owoców nie zje jak nie są papką. Warzywa różnie... Ma rok. I też tendencje do łykania jak kaczka;/

Gość y6t45r34t3
Ja dawałam dziecku skórke chleba miękką aby uczyło się gryżć .Oczywiście bałam się na poczatku.Można dawac chrupki bądz paluszki bez soli do chrupania.Jednak jesli się boich to miksuj zupkę. Moje dziecko miało moment,że jadło papki i jak trafiło na jedna grudkę to juz pluł.Z czasm zamiast miksowac widelcem rozdrabniałam te słoiczkowe i tak pomowoli doszliśmy do zwykłego jedzenia.