Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama pyta Was kto odpowie

Jak nauczyc sie jezyka w domu?? Komu sie udalo?

Polecane posty

Witam. Wiem ze byly poruszane podobne watki, ale chcialabym wyciagnac wnisoki- czy sie da rade. Mam malutkie dziecko, i niestety nie moge z tego wzgledu uczeszczac na kursy, i dlatego chcialabym zagospodarowac czas spedzony w domu w siebie. Macie jakies sposoby na nauczenie?? Podstawy mam, ale to duzo za malo. Chcialabym osiagnac jakis efekt aby moc zdac egzamin potwierdzajacy moja wiedze. Prosze o opinie osob ktore dokonaly tego cudu - w jaki sposob???

A jakiż to cud? Niby do czego tak koniecznie potrzebny ci nauczyciel. Ja Nauczyłam się sama od podstaw i potem od razu poszłam na anglistykę. I w ogóle nie uważam, ze to był jakikolwiek wyczyn. Jest teraz tyle podręczników i różnych materiałów, nagrań, Gdy ja się uczyłam było z tym bardzo kiepsko i dałam radę bez problemu. Jedynie kulało u mnie rozumienie ze słuchu, bo naprawdę nagrań miała znikomą ilość. Ale doszlifowałam to całkowicie z czasem.

Gość humavvit
ja sie calkowicie nie nauczylam jeszcze ale w ciagu pol roku z poziomu zerowego skoczyłam na sredniozaawansowany. Jakiego języka chcesz się nauczyć ? ja się uczyłam niemieckiego .

Angielskiego. Ok, super, ale od czego zaczac??? Jak w tym sie odnalezc??? Prosze o porady - jak sie za to zabrac?? Milo ze Wam sie udalo.

Gość humavvit
moim zdaniem podstawa jest osłuchać się z językiem, ja oglądałam filmy po niemiecku , słuchałam niemieckiej muzyki , nie raz siedziałam przed tv ze slownikiem w ręku , powtarzałam wyrazy zdania usłyszane w filmie czy piosence. Codziennie wyznaczałam sobie 50 słowek do nauczenia , na drugi dzien je powtarzałam i następna 50tka , i kolejnego dnia również powtarzałam je + poprzednia 50tka Do tego miałam kursy językowe na komputerze , najróżniejsze ale najlepszy był dla mnie profesor klaus , z angielskiego taki kurs nazywa się profesor henry, polecam naprawdę.

Ok sprawdze. Dziekuje A jak udalo Ci sie zakuc 50 slowek?? Powtarzalas w kolko czy jak??

Gość W Empiku można kupić
za ok 20 zł książkę z płytą CD do nauki (wybranego języka) i to się nazywa "Angielski / Niemiecki - 20 minut dziennie" czy coś takiego. Fajne! Polecam na dobry początek.

A jak przyswoic slowka?? Sposob?

Gość A ja polecam FISZKI, również
do kupienia w empiku. Naprawdę fajna sprawa.

Właśnie dzięki fiszkom można naprawdę sprawnie przyswoić słówka. Sama jestem w trakcie nauki i wybrałam właśnie ten sposób. Polecam!

Gość humavvit
nie wiem jak Ty ja jestem wzrokowcem , wypisywałam sobie na kartkę te 50 slowek i podkreslałam je kolorowymi mazakami . I np przeczytałam je kilka razy tak koło południa , potem to zostawiłam i na wieczór znów sobie je czytałam , nie wkuwałam ich na zasadzie powtórzyć dane słowko 20 razy aż je zakoduje, całkiem przyjemny sposób to czytanie sobie tej kartki kilka razy w ciągu dnia i tak jakoś zapamiętywałam je. Wkuwanie na pamięć na dłuższą mete się nie sprawdza bo po pwenym czasie odczujesz znudzenie całą nauką i poprostu to zostawisz.

Dziekuje. Na jakiej zasadzie dzialaja te FISZKI?

Gość zew ryczacej gesi
Ekipa Williama Saturno zaobserwowała także, że cykle planet i zaćmienia Księżyca przedstawione na ścianach domu sięgają 7 tys. lat w przyszłość. Obala to ostatecznie fałszywie interpretowaną przepowiednię Majów, według której koniec świata miałby rzekomo nastąpić w grudniu tego roku. http://www.focus.pl/historia/artykuly/zobacz/publikacje/koniec-swiata-odwolany/

Gość calkiemciekawametoda
Ja sie nauczylem pisząc z ludzmi przez neta np IRC,gry multiplayer(niekiedy single player). Jak jakiegos slowka nieznalem to do slownika i je staralem sie zapamietac a czasy to na angielskim w szkole bardziej.Tylko oczy na czytaniu sie mecza takze zadbaj o higiene wzroku.A czasy mysle ze tez da sie w domu nauczyc.

Gość buuuuuuuuuu:(
humavvit-----> a skad te slowka bierzeswz? od razu z netu z tlumaczeniem czy wymyslasz z glowy zapisujesz i tlumaczysz sama?

http://www.fiszki.pl/jezyk-angielski/ Wejdź na stronkę i zobacz o co w tym chodzi:). Generalnie rzecz w tym, że ma się pudełeczko, w nim przegródki i duuuuuużo fiszek:). Wzrokowo uczysz się słówek. Na jednej stronie masz po polsku, na drugiej w obcym języku. Następnie, gdy jesteś już pewna, że nauczyłaś się trochę tych słówek, robisz sobie quiz: jeśli dobrze odpowiedziałaś, to fiszkę wkładasz do przegródki nr 2, jeśli błędnie- do przegródki nr 1... Jest jeszcze przegródka nr 3 i duża z "opanowanym materiałem". Są też do tego płyty z wymową. Naprawdę fajna rzecz.

Gość humavvit
słowka z neta , ze słownika , z telewizji czy piosenek to co wychwyce

Gość humavvit
telewizja i muzyka w danym języku jest bardzo potrzebna przy samodzielnej nauce

Telewizje ogladam, niestety nie dam rady siedziec ze slownikiem i tlumaczyc co 4 slowo.. ogolem kontekst potrafie zrozumiec..

Gość humavvit
Mama , rozumiem , że nie możesz siedzieć ze słownikiem ja tylko przedstawiłam swoją metodę. Kup sobie bądź ściągnij kurs profesora henrego....jest to bardzo dobry kurs i pozwala się wiele nauczyć. Godzinka dziennie i po miesiącu zobaczysz jak wiele zdołałaś się nauczyć.

Gość Cipyswąd
pierdolone fiszki, to wcale nie działa, zajmuje sto razy wiecej czasu niz normalna nauka z kartki

Gość calkiemciekawametoda
a jak piszesz np na ircu to masz opcje tlumaczenia ze slownika ksiazkowego lub internetowego niema az takiego tempa

Gość humavvit
ja teraz chce kontynuować naukę bo mam trochę wolnego czasu

Mysle ze z tymi fiszkami do dobry pomysl moze byc. Chyba zrobie sobie partiami- snp "czesci ciala" i tak po kolei.. moze cos wpadnie do glowki ;))

Przede wszystkim :) - dobre podręczniki najlepiej z plikami audio, - nie stresować się i nie kuć na pamięć, ale powoli przerabiać materiał, tak by naturalnie go przyswoić, - ćwiczyć sobie wymowę obcego języka (gadając do siebie, tak jakby się z kimś gadało), - oglądać kanały tv (lub choćby filmy na youtube w danym języku) i jeśli możliwość słuchać radia w języku którego się uczysz (na początku mało co lub w ogóle nie rozumiesz, aż po wytrwałym uczeniu się doznajesz olśnienia ;) ), - systematyka :) Ja w ten sposób opanowałam dwa języki (angielski i niemiecki) w przeciągu ostatnich 12 lat :) Teraz wzięłam się za włoski, hehe... zobaczymy za kilka miesięcy, lat, co z tego wyjdzie, na razie jestem na etapie raczkowania.

Z ta tv to chyba do konca tak nie jest?? Ogladam prawie non stop angielska odrazu z tekstami po ang i co?? Niby oswojenie z akcentem, wymowa, ale wez zrozum wszystko?

Fiszki też są ok :) za czasów gdy uczyłam się angielskiego, potem niemieckiego nie było fiszek (albo i ja nie słyszałam). Teraz uczę się włoskiego i nakupowałam sobie różnych zestawów fiszek i są pomocne.

Gość humavvit
zaraz oszaleje ja też jestem na etapie raczkującego włoskiego :)

Rada dla początkującego: Kupić (ściągnąć z netu) jeden dobry podręcznik dla początkujących i na najpierw skupić się tylko na tym. Przerobić dokładnie wszystkie lekcje, nagrania i przyswoić słówka. To da podstawy. Potem można "rzucać" się na różne sposoby w zależności od preferencji, zdolności itd...