Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cała prawda o porodzie

Jak wasz organizm wygląda po porodzie naturalnym?

Polecane posty

Jak to jest z tym wiadrem między nogami? Ale tak szczerze. Jak jest z nietrzymaniem moczu?

Gość zau
nie mam wiadra, z moczem też nie mam problemów -po dwóch sn. Ale ja od dawna ćwiczę Kegla.

Gość ratunkuu
funkcjonuje tak jak przed porodem, mocz i inne trzyma, jedyny mankament to urodzony podczas akcji hemoroid który odzywa sie co jakis czas i blizna po nacięciu która czasem nieznacznie dokucza podczas seksu

Gość zau
po nacięciu też mi nic nie dokucza.

Gość nie mam nietrzymania
moczu ale podczas sexu malo co czuje wiec to sie jednak pogorszylo.

A jak ćwiczycie mięśnie? Tylko poprzez zaciskanie czy jakieś inne też? Jestem w 12tc i zastanawiam się,bo mam możliwość wyboru-mam wadę wzroku i okulista może mi wypisać,ale mogę też rodzic naturalnie,ale boję się zmian w moim organizmie. Moja babcia miała operację bo wypadała jej macica,mojej mamie dokucza nietrzymanie moczu i się boję.

Gość zau
no poprzez ich napinanie a jak inaczej. Tak jak to mięsnie. :)

Wszystko jest ok - żadnych problemów. Co do wady wzroku - zależy od jej wielkości. Jeżeli masz niewielką możesz sobie dać spokój z cesarką. Ale w przypadku sporego uszczerbku radzę się poważnie zastanowić, żebyś nie musiała denek od słoików potem nosić.

Gość zau
Przecież to nie od wady zależy a od groźby odklejenia siatkówki.

zau mylisz się. Wada moze sie pogorszyć. Moja mama miała wadę -6 a po 3 porodach skończyła na -15. 4ty poród juz miała cc- tez sie lekarze zorientowali :/ no ale... były inne czasy wtedy

Gość zau
Może u niej pogorszenie wady wynikało właśnie z odklejenia się siatkówki? Czytaj: "Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego wskazaniem do cięcia cesarskiego są wyłącznie zmiany zwyrodnieniowe na siatkówce zaawansowane retinopatie i odwarstwienie siatkówki. Liczba dioptrii nie ma tu więc nic do rzeczy, bo krótkowzroczność bez względu na stopień zaawansowania w ogóle nie jest wskazaniem do porodu operacyjnego. Poród nie powoduje bowiem pogłębienia się wady wzroku, w tym wypadku krótkowzroczności." http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/porod/wady-wzroku-a-porod-jakie-problemy-z-oczami-sa-wskazaniem-do-cesarskiego-ciecia_36817.html

normalnie. blizna jest praktycznie niewyczuwalna. z moczem ok. jedyny dyskomfort to maly hemoroid, ktory zostal. po porodzie byly dwa, jeden calkowicie zniknal, a drugi zmalal, ale jest.

nie. z siatkówka moja mama miała wszystko ok. Z reszta tak ma do dzis, to samo z dnem oka. podczas porodu chodzi o ciśnienie w oku podczas wysiłku. Wystarczy sama krótkowzrocznosć bez zadnych dodatkowych nieprawidłowosci w oku zeby wada przy porodzie poleciała- niestety ;/

Gość zau
Jak widać wyjątki od reguły się zdarzają. Mnie samej po 2 sn wada wzroku się nie zwiększyła. Może u twojej mamy było coś nie tak z ciśnieniem w gałce ocznej skoro tak sie stało.

Gość zau
Nie słyszałam o badaniach na temat krótkowzroczność a poród sn. Nie interesowało mnie to jakoś. O siatkówce słyszałam a o takim przypadku jak podałaś to do tej pory nie. Ale różnie bywa jak widać.

Gość zau
Ale temat jest nie o wadach wzroku więc może już nie spamujmy. :)

to dlaczego od -10 robia cc mimo, ze nie ma żadnych innych problemów z okiem? bo jak jest -2 i poleci do -3 to pikus, jak jest -6 i poleci do -8 tez do przeżycia ale jak jest powyżej -10 to grozi pogorszeniem widzenia do inwalidztwa czyli do bycia np. słabowidzącym. A jak sie ma niezbyt spora wade ale tez nie za mała jak -4 to każdy dobry okulista powie, że wada moze lecieć i z checia wyda zaswiadczenie.

Ja mam retinopatię I stopnia,więc teoretycznie poród nie musi mi zaszkodzić. Okulista powiedział że może mi wpisać III stopień i wtedy mi zrobią cc. Bardziej powiedział,że powinnam martwić się ciśnieniem i w tej kwestii się konsultować,ale tutaj mój lekarz prowadzący nie widzi problemu. Powiedział,że jak okulista mi wypisze że mam mieć cc,to on to będzie honorował,bo dla niego nadciśnienie nie jest wskazaniem.

Gość zau
A tak szczerze to ty na co się nastawiasz? Wiesz w przypadku porodu nie ma reguł. Co kobieta to inaczej a nawet u tej samej kobiety dwa porody mogą być zupełnie inne. A co ci gin powiedział na twoje wątpliwości? Rozmawiałaś z nim?

Gość ampułka9
miedzy nogami wszystko okej, za to hormony zaczely mi tak wariowac ze juz sama nie wiem co robic i woreczek żółciowy mnie atakował (już mi wycięli). A jestem juz 4 lata po drugim porodzie :(

Mój lekarz jest z tych co uważają że wszystko co naturalne jest najlepsze... Byłam na konsultacji u innego i on raczej jest z tych co tylko by ciągnął kasę :( Wiem że każda kobieta jest inna,ale się zastanawiam. Bo okulista raczej mi poleca cc i nawet chce mi podrasować to zaświadczenie. Ufam mu bo w sumie chodzę do niego 11 lat. Ale ginekolog chyba lepiej wie?

Gość napisz kochana
jaką masz wadę wzroku? Wg mnie jeśli okulista chce Ci dac zaświadczenie to bym brała. Ginekolog jest od innych spraw mimo wszystko... Oczywiście,że lepiej rodzić naturalnie,ale pamiętaj tez o swoim zdrowiu!!!

Gość yuyuit67
jak mama i babcia miały takie problemy, to ja bym sie zastanawiała czy tez nie jestem taka słabowita[ bez urazy] i skłaniała się w stronę cc

U mnie bez zmian pod względem seksu i pęcherza. Od czasu do czasu daje o sobie znać hemoroid i też mam krótkowzroczność, ale wada mi się nie powiększyła. Przynajmniej nie zauważyłam. I powiem Ci, że mam wiele koleżanek z tą wadą i u żadnej nie było to wskazanie do cc. Teraz jest tyle krótkowidzów, że co druga miałaby cc.

Gość yuyuit67
niby wielu, ale ja mam np -5 i to jest jednak rzadkość- większość znajomych ma w porównaniu z tym niewielką wadę. no i powoli acz systematycznie wada się pogłębia.

Czasem zaboli mnie blizna po nacięciu jak bardzo dużo chodzę. Reszta bez zmian.

Przez pierwszych kilka tygodni mogą być różne problemy po porodzie. Ja np po pierwszym ciężkim porodzie miałam problemy z trzymaniem moczu, ale po 6 miesiącach problem sam znikł i to bez żadnych ćwiczeń. Po drugim porodzie (większego dziecka) nie mam żadnych problemów ani z moczem ani z czymkolwiek innym. Pierwszy poród sn jest zazwyczaj cięższy. Drugi to był już prawie jak przyjemność :-)

Gość kokomo222
Ja jestem po dwóch porodach. dzieci miały po 3300 i niemiałam żadnego nacięcia ani pęknięcia, porody bardzo szybkie pierwszy 4godz.ale wody odeszły wcześniej bóle trwały 3 godziny,a drugiego synka urodziłam za 2godziny odkąd cokolwiek poczułam. Wszystko szło bardzo sprawnie. A po porodzie nie mam żadnych problemów, z moczem, a sex to teraz dla mnie dużo większa przyjemność. Jedyny minus to piersi które się troszkę zmieniły,ale nie jakoś drastycznie i kilka 6 małych rozstepów na bioderkach, teraz już niewidoczne. Powodzenia,życzę dużo zdrowia i siły. Magiczne chwile porodu przed tobą. Ja gdybym miała wybór niezdecydowałabym się na cesarkę, bo to jest poważna operacja. Rodziłam jednocześnie z bratową,ja w ten sam dzień siedziłam po turecku, a ona miesiąc się zbierała do tej pory czuje czasem ból a minęło 11msc.