Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość latająca kawiarenka

Jaka woda do ekspresu do kawy ?

Polecane posty

Gość latająca kawiarenka

Kupiłam dziś ekspres do kawy :) http://rtvagd.wp.pl/kat,1032161,title,DeLonghi-ECAM-23450-energooszczedny-ekspres-do-kawy,wid,15118418,wiadomosc.html Powiedzcie mi poszę jakiej wody najlepiej używać żeby się jak najmniej zakamieniał ?. Myślałam o wodzie źródlanej ale podobno ma więcej minerałów niż normalna kranówka i jeszcze szybciej osiada się kamień :/ Może doradzicie coś z własnych doświuadczeń ? Pozdrawiam :)

Gość kotka poes mobilna
destylowana lub przegotowana.

Gość latająca kawiarenka
a skąd brać tą wodę destylowaną w takich dużych ilościach ?

Gość kotka poes mobilna
woda destylowana to miedzy innymi ta do zelazek. a ta juz kupisz w 5l bidonach.

przegotowaną - twardość węglanowa (nietrwała) się wytrąca, gorzej jak masz trwałą (głównie siarczany), gotowanie tyko pogarsza wtedy woda niskozmineralizowana w butlach 5 l lub większych - jak najmniej SO4, Cl, Mg, Ca, CO3 i NOx sód (Na) nie ma znaczenia, ale niektórzy nim straszą

destylowanej nie ma sensu kupować, a demi (demineralizowanej) nawet nie zaleca się pić - człowiek nie akumulator

Gość latająca kawiarenka
a która z tych niskozmineralizowanych w butlach 5 l jest najlepsza ? :)

wszystkie takie same - ten sam sposób produkcji, więc wyrób finalny podobny

Gość latająca kawiarenka
akronimie., dziękuję za rzeczowe odpowiedzi :)

Gość sddew
a masz dzbanek filtrujący wodę? ja używam go i nie mam wogóle kamienia na grzałce czajnika:)

Gość latająca kawiarenka
Nie mam takiego dzbanka, ale też rozważałam jego zakup na tę okoliczność :)

Gość latająca kawiarenka
A tak z innej beczki ..... Trafiłam tu zupełnie przypadkiem, przeglądam forum i stwierdzam, że bardzo tu wesoło i sympatycznie :) Chyba założe sobie tez profil bo bardzo tu przyjaźnie ;)

"masz dzbanek filtrujący wodę" dobre jak masz miękką wodę, przy twardej mało opłacalne no chyba, że autorka będzie piła 2 kawy dziennie lub znajdzie baniak z dużym wkładem jedna uwaga - wkłady, które znam działają jako wymienniki jonów - woda może później mieć sporo jonów Na lub K nie pomagają też na dużą zawartość jonów żelaz - a to paskudnie psuje smak kawy (i zęby)

nie wiem jaką masz wodę, ale może to ci pomoże: ujęcia powierzchniowe - zbiorniki zaporowe, rzeki -> woda miękka ujęcia głębinowe - z uwagi na zaleganie warstw wapiennych na terytorium niemal całego kraju -> woda twarda o twardości przemijającej Wielkopolska, Kujawy, Pomorze, Śląsk, Podkarpacie (całe, a nie województwo rzeszowskie) -> spora szansa na zażelazienie rejon występowania złóż gipsu (np. dolina Nidy, Kujawy) -> spora szansa na twardość nieprzemijającą

Gość latająca kawiarenka
Akronimie, podajesz bardzo profesjonalne dane i informacje, wiadać że znasz się hydrologii (chyba tak to się nazywa) ;) Aż tak nie będę zagłębiać się w temat ;) Ale dziękuję bardzo :) Mieszkam w Krakowie, więc to jest ujęcie Raby, może akurat ta woda nie zakamienia tak bardzo :)

to "teoria uzdatniania wody" - mój tato się specjalizował Kraków Południowy - czyli zbiornik Dobczyce - nie powinna być twarda, choć Raba to górska rzeka. Jak się pojawią oznaki kamienia powinien wystarczyć dzbanek filtrujący.

Gość nie ciumkająca
polecam gazowaną

Gość latająca kawiarenka
Narazie sróbuję wodę żródlaną w butlach, bo taką mam. Zobaczę po jakim czasie trzeba będzie odkamieniac, jeżeli to stanie się zbyt szybko to zaopatrże się w dzbanek filtrujący ;) Dziękuję za wszystkie rady, pezyjedę podzielić się smakiem kawy i informacją co do odkamieniania ;)

Gość latająca kawiarenka
a czy to jest jakiś problem z intralacją takiego odkamieniacza ? Trzeba coś kuć w instalacjach ? Jakie są tego koszty ?

różne zależenie od zdolności wymiennej, a po ludzku od wielkości do picia produkt wyjściowy nie może zawierać K i Na, a to podnosi cenę; instalacja wymaga obsługi, przynajmniej uzupełniania czynników i przeglądu IMO z Raby wody do ekspresu nie ma sensu przepuszczać przez instalację

Gość CoWyMówicie?!
Nie wiem skąd bierzecie te swoje rewelacyjne informacje w tym temacie :D Jestem z Warszawy i mogę pisać z perspektywy osoby, która korzysta ze stołecznej wody miejskiej. Po pierwsze, to woda źródlana jest uboższa w minerały niż zwykła kranówka i nie widzę sensu, żeby ją kupować w ogóle. Skoro kranówkę można też bez przegotowania pić, to po co wydawać pieniądze na wodę z butelek? :) Po drugie, woda destylowana to przecież woda używana do urządzeń i chyba poza tym tylko do doświadczeń chemicznych w szkołach :D. Człowiek nie powinien jej pic, bo taka woda nie posiada w ogóle minerałów i jest wręcz szkodliwa dla organizmu!!! Po trzecie, takie dzbanki filtrujące gromadzą często bakterie i po jakimś czasie zanieczyszczają dobrą wodę. Myślę, że powinnaś lać zwykłą wodę kranową do takiego ekspresu bez żadnego stresu.

nie odpowiem ci dokladnie z prostych przyczyn: mieszkam za granica, koszt to wtedy bylo 1000euro bez robocizny. w moim przypadku nie trzec bylo kuc. odkamieniacz podlacza sie tuz za zegarem/licznikiem. musisz miec miejsce jak na pralke mniej wiecej.

"Po pierwsze, to woda źródlana jest uboższa w minerały niż zwykła kranówka i nie widzę sensu, żeby ją kupować w ogóle." Źródlana to kranówa. Mineralna to o oryginalnym składzie (np. Kryniczanka, Polanica Zdrój). Zdrojowa to lecznicza (np. Jan). Mineralna - to kranówa wzbogacona w minerały. Do ekspresu ewentualnie ta pierwsza lub niskozmineralizowana. "Skoro kranówkę można też bez przegotowania pić, to po co wydawać pieniądze na wodę z butelek?" Jak najbardziej. Większość treści reklam wód to robienie wody z mózgu. W Warszawie na pewno nie ma sensu - woda z Wisły. Podobnie u autorki - woda z Raby nie powinna być twarda. Podejrzewam nawet, że będzie porównywalna z wodą z Sanu, a ta jest miękka (pobierałem dla taty próbki w kilku miejscach od Sianek po Sanok). "Po drugie, woda destylowana to przecież woda używana do urządzeń i chyba poza tym tylko do doświadczeń chemicznych w szkołach . Człowiek nie powinien jej pic, bo taka woda nie posiada w ogóle minerałów i jest wręcz szkodliwa dla organizmu" Nie demonizujmy. Woda destylowana nie jest całkowicie pozbawiona minerałów (ta nazywa się demi), ale jest niesmaczna i niezalecana.

Gość NIE CUDUJ!
Ja również posiadam ekspres do kawy, nalewam wodę z kranu i jest wszystko OK! Jeżeli zbierze się osad, kamień, to po prostu użyję pastylkę na wyczyszczenie i po sprawie.! Jakie to proste- co nie? :D

Gość latająca kawiarenka
Dziękuję za wszystkie rady :) resztę poczytam w domu :) Zmykam z pracy :) Miłego weekendu :)

Gość Jaki widzisz problem?
Słusznie ktoś wcześniej zauważył,że cudujesz! Obecnie dla Ciebie ekspress do kawy to dla Ciebie nowość,ale pózniej nalejesz wody z kranu i też będzie dobrze! Taka jest prawda!

"ale pózniej nalejesz wody z kranu i też będzie dobrze! Taka jest prawda!" bardzo trafne spostrzeżenie