Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamuska zalama

Uczulenie na mleko, nawet bez laktozy i ha

Polecane posty

Gość mamuska zalama

Powmozeci bo nie wiem co mam robic. Moj syn, kramiony piersia do 10 miesiaca zycia, jakis dwa miesiace temu mail bigunke ( chyba rota ze zlobka). Przed choraba pil mleko modyfikowane albo zwykle pasteryzownae, jadl jogurty sery iw szytko bylo ok. PO biegunce mila angine i zapelnie oskrzeli.Bral antybiotyki. Podawalm mu tez ronolegle i po zakonczeniu kuracji antybiotykami , probiotyki. Od tej pory na kazde mleko reaguje biegunka , gazami i wzdeciami. Tak samo przy jogurtacvh, serach itp. Toleruje niwielki ilosci zoletego sera jedynie. bylam u 2 lekrzay, zaczlam odawac mleko ha: efekt: brzydkie kupy. Tera pije specjalny hydrolizat bez laktozy. Od 4 dni podawalm po trochu -90 ml. od wczoraj zniw 3-4 rzadkie kupy. Dizs wypil cala butelke-240 ml i dwie pelne piluchy, z kotrych sie wylewa i smierdzi kwasem!! Lekarze mowia ze dizecko w wieku 14 miesiecy powinno pic ok 500 ml mleka albo jesc produkty mleczne. A moj syn niczego nie toleruje. Wazy 12.5 kg i ma 85 cm wzrostu. Ladnie je jest zdrowy, oprocz kataru i kaszlu czasmai. Tylko to mleko.... Juz nie wiem czego mam probowac, zeby uzupelniac diete w wapn i produktu mleczne. Kupowalm nawet w sklepach eko "mlkeo " ryzu z wapniem, albo z migladowl- efekt: nie che tego pic! mail kots posbna sytuacje?? jak karmic dizecko bez mleak i jego przetworow?? njabardziej dziewi mnie to ze hydrozlizatow tez nie trawi.... pOdawalam tez jogurty kazie- zje pare lyzeczek i kupki sa ok, ale wiecej niz kilka lyzeczke raz dizennie w siebie nie wmusi. Poza tym je wszytko: duzo warzyw, mieso/ jajka/ ryby owoce , chelb kasze... POmozcie bo sma nie wiem co mam robic.

Gość logic is for pussies
Daj mu na trochę spokój z tym mlekiem, dawaj probiotyki, przez miesiąc-dwa się śmiertelnie nie odwapni. Po miesiącu spróbuj jak bedzie.

Gość logic is for pussies
tym bardziej, że dietę ma różnorodną z tego co piszesz.

waga i wzrost ok jeśli zmieniasz nagle mleko nie dziw się że ma biegunkę,mój lekarz nie kazał mi wciskać w dziecko 500ml mleka lub inne produkty mleczne po tym jak sam odstawił sobie butelkę,dawałam witaminy.Dzieciak mi rośnie,podawałam jednak produkty mleczne i to był moj ogromny błąd bo mu bardzo szkodziłam,teraz od 2 miesięcy nie otrzymuje produktów mlecznych i dzieciak jest nie do poznania. Jesli szkodzi nie podawaj !!! poradź się co do wapnia w innej postaci

to od czego Twój syn przybrał aż tyle skoro niczego nie toleruje,powinien być szczupluteńki jesli nic nie toleruje

alergia nie zawsze pojawia się odrazu i nie zawsze musi wyjść,mojemu synowi uczulenie na gluten nie wychodzi a zachowanie po spożyciu glutenu i kupy ma fatalne ;) z jajkami bym uważała skoro jest taki wrażliwy poleciłabym badania w celu wykrycia alergenów

Gość lubanska
może trzeba trochę dłużej zaczekać aż dziecko przyzwyczai się do hydrolizatu. moja córka była na diecie bezmlecznej przez 2 lata, piła nutramigen, dostawała latopic, probiotyk dla dzieci z alergią pokarmową. teraz je już wszystko, ale na początku ważne jest utrzymanie diety.

Gość po pierwsze edukacja
Dziewczyno leżysz i kwiczysz. Twoja wiedza a raczej jej brak poraża :O dziecko może mieć alergie na białko,a to oznacza: zero ryb zero kurzych jaj i mięsa zero masła zero mięsa wołowego i cielęcego Skąd wiesz po czym dziecko tak reaguje jeśli nie wyeliminowałaś innych alergenów? Teraz musisz maksymalnie okroić jego dietę i powoli ją ponownie rozszerzać aby wykryć wszystkie alergizujące pokarmy. Idź do alergologa i niech on poleci ci dobrą publikację na temat diety dzieci z uczuleniem na białko-i to niestety nie tylko mleka krowiego ale i wiele innych temu towarzyszy.

Gość mamuska zalama
Racej na inne bialka nie ma uczulenia bo je codziennie: chleb, kasze makarony, warzywa: co najmniej 2 razy dziennie owoce, przeciery owowceowe itp mieso, ryby, jajka: raz , czasem dwa razy dziennie wiem, ze powodem brzydkich kup jest mleko i jego przetwory, bo jak mu podam chociaz kilka lyzeczek to kupki sa nieladne. Gdy nie pije mleka, wni nie je jego przetworow kupki sa wzorcowe, 1-2 dizennie o konsystencji plasteliny. Po mleku, jogurcie, serach itp kupek jest 3- dizennie i sa polgeste i polpytnne ( jakby zwarzone ( nie wiem ja inaczej to opisac) i smeirdza kwasem. CHyba dobitniej nie potrafie. Apetyt ma bardzo dobry, do 10 miesica byl na piersi, potem na butli ( ale pil ja niechetnie) ui jadl tez jougurty sery itp. Gdy mial 12 miesiecy mial wlasnie te rotawirusy czy grype zoladkowa, potem angine i zapalenie oskrzeli i antybioptyki ( pierwszy raz w zyciu) i od tej pory zaczly sie probemy z mlekiem wlasnie. Teraz bedie mial 15 miesiecy i od ponad 2 miesicy nie pije mleka, nie je przetworow melczneych. dopiero niedlawno zaczlam z lekarzmai mu wprowadac mieszanki. i nawet po hydrolizatach bez laktozy sa problemy. z nabialu tyoleruje niewielki ilosci koziego sera i owczego tez. do :saleminkaa8 jakie witaminy podeajsz swoijemu dziecku?? w jakim on jest wieku?? Moze faktyccznie pnikuje, ale starsza corka pila mleko kazde i w kazdej ilosci, wiec sie troche bhoje czy na dluzsza mete dieta bezmleczna nie ebdize miala jakis konsekwencji dla zdrowia mojego synka. Tym bardziej ze w tych modyfikowanych sa witaminy i zelazo. a przeciez nie bede go karmic non stop miesem zeby mial odpowienia dawke zelaza....

Gość mamuska zalama
jakbym mial wiedze to bym nie biegala po lekarzach ani nie pislaa na ten temant na kafe. W mojej rodzinie ani w meza nie ma alergikow. Moje dizeci tez do tej pory nie mialy na nic uczulenia. Wiec na tezn temet wiem niewiele.

Odróżniasz cukier od białka? Raczej nie. Ciemnogród jak nie wiem co.

Wiedzy tego typu nie szuka się na kafe a u dobrego alergologa. Lekarz poleci ci odpowiednie publikacje żebyś mogła sobie trochę rozjaśnić w głowie. Jaki hydrolizat dostaje dziecko? Dla dzieci z nietolerancją laktozy czy białka?

Gość Spróbuj podawać mu
fermentowane produkty mleczne (są dużo łągodniejsze dla żołądka, nie obciążają go). Jeżeli i po jogurtach będzie to samo to niestety musisz wykluczyć progukty "krowie" z diety dziecka na jakiś długi czas. To że dziecko powinno wypijać 500 ml mleka to nic oprócz faktu że powinno dostarczać organizmowi wapń . Wszelkie inne witaminy i minerały znajdziesz wszędzie poza mlekiem a wapń niestety najleppiej i najszybciej przyswaja się z mleka .

Gość mamuska zalama
po pierwsze edukacja---- umiesz czytac ze zrozumieniem???? dostal najpeirw melko ha - efekt biegunka potyem hydrolizat bez laktozy- efekty tren sam. wiec jest podejrzenie, zen reaguje nie tylko na laktoze , ale takze na bialko mleka nawet zhydrolizowane! na jogurty i inne przetwory mleczne tez reguje biegunka i kwasnymi kupami! przecytaj gnomie co wczesniej napoisalam, : jak nie je / pije mkla i jego rpzetwotw nawe ha i hydrolizato to wszystko jest ok!!! Nie zamierzam go przestawic na dioetee bo ewidentnie po inne pokarmy nie wywwoluja zadnej niepozadanbe reakcji. Teraz musisz maksymalnie okroić jego dietę i powoli ją ponownie rozszerzać aby wykryć wszystkie alergizujące pokarmy.---- wiem bo po wyeliminowniu mleka i jego prztwotrw reakcji niepozadnacyh nie ma!

Gość po co mleko HA?
Ale po co dajesz alergikowi mleko ha? Ono jest dla ZDROWYCH DZIECI A NIE DLA ALERGIKÓW! jeśli dziecko ma alergię na białko to trzeba dawać mleko dla dzieci z alergią na białko takie jak nutramigen. Mleka dla dzieci z nietolerancją laktozy nie jest odpowiednie dla dzieci z alergią na białko. Wyjątkiem jest nutramigen,który jest odpowiedni i przy nietolerancji białka i laktozy.

Gość cierpliwosci, nacyzcy sie
podalam mleko ha bo lakrz rodzinny mowil, zeby sprobowac wlasnie takiego mleka! Potem poszlam do pediatry w kilinice dzieciecej, kotra poweidzila zeby sprobowac hydrozlizatu bez laktozy ( takire mlerko podaje sie dizeciom przy biegunkach). Pediatr amowi, ze dobrze by bylo gdyby pil mleko albo preparat mlekozastepczy, bo to jednak male dziecko i powinien dostac dawke wpania i zelaza, jakie sa wlasnie w mioeszankach, i ze dieta ciezko jest zbilansowac te dwa skaldniki. Nie mieszkam w Polsce, nie wiem nawet czy tu jest ten nutramingen. Musze sie znow wybrac od pediatry i pogadac znia o tym. Z roznych powodw, jest to mozeliwe dopiero w polowie stycznia. a na razie pytam na kafe. ale widze, ze tutaj trzeba byc wszechwiedzacym i wszechmocnym zeby w ogole cos pisac.

Gość gość
skoro ma uczulenie to dlaczego nie pojdziesz na odczulanie? przeciez to wcale nie jest takie drogie, a troche slabo, zeby dziecko bylo pozbawione bialka? ja odczulałam córke tu www.alergomed.com.pl i uwazam, ze to byla dobra decyzja.

Gość jjkjnjgghgg
miałam podobny, a właściwie prawie taki sam problem jak piszesz. po stosowaniu nie wiadomo czego i wielu próbach, lekarze rozkładali ręce. zaczęłam dziecko karmić dużą ilością orzechów, brokułów, sezamu, moreli, roślin strączkowych (najwartościowsza jest duża fasola Jaś) od czasu do czasu pije mleko kozie, bo tylko takie go nie uczula kupiłam dobrą melasę, którą słodzę mu herbaty. dziecko wspaniale się rozwija, oprócz tego, że jest alergikiem, ale w rodzinie są sami alergicy. odczulanie odradzam szczerze, słuchając opinii mądrych, sprawdzonych, ludzkich lekarzy. też na początku byłam załamana, ale teraz jest już dobrze. moje dziecko ma 3 lata, waży 16 kg i ma 98cm wzrostu. i mnóstwo energii.

Gość ayris
Ja bym postawiła na mleko roślinne np migdałowe, kokosowe, ryżowe lub sojowe. Z tego co wyczytałam ostatnio na http://greenlife.com.pl/mleko-sojowe-dla-alergikow-i-nie-tylko/ mleko sojowe ma dużo wartości odżywczych i można je robić samodzielnie w domu, podobnie jak inne mleka:) Ja krowiego mleka nie piję od roku i czuję się o niebo lepiej. Kiedyś piłam je codziennie i czułam się strasznie ociężała.

Gość gość
17:44 ty jesteś nienormalna? soi nie podaje się małym chłopcom :O zawieraja żeńskie hormony - estrogeny