Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pinkifinki

jak spędzicie wigiklię Bożego Narodzenia?jakie dania?

Polecane posty

Gość pinkifinki

sami czy w towarzystwie przyjaciół? jakie potrawy zagoszczą na stołach?

Gość thtrjyr
Oczywiście smażony karpik, bez tego się nie obejdzie. Bigos, może jakieś pierogi. Nie za dużo, bo jesteśmy na diecie, a tak tylko na smaka. I będą jeszcze makówki, jako regionalny przysmak partnera, czego nigdy nie jadłam i nie mogę się już doczekać, żeby sprobowac :) A i barszcz z grzybów i kaszy gryczanej :)

Gość pinkifinki
a co to te makówki ?

Gość hjkhjkjkjk
na diecie w swieta?? :D:D raz do roku nie odmowisz?? wspolczuje

z przyjaciólmi, dziećmi i psem - łącznie 11 osób, 1 brzuch na wylocie i 1 ogon - będzie skromniej niż w ub latach: barszcz z uszkami, pierogi, knysze, sałatka śledziowa, karp smazony, sernik i makowiec:) i pewnie jeszcze jakieś duperelki typu śledzik z Lidla, czy pierniczki z polskiego sklepu:)

U nas az troje nas bedzie.Beda salatki,barszczyk z uszkami,pierogi,serniczek,makowiec bigosik,kapucha z grochem.Karpia nie bedzie bo nie lubimy flee :D aa ja zapewne upre sie na karpatke ,moje ulubione ciasto czy swieta czy nie musi byc ;)

Gość thtrjyr
Przecież napisałam, że będą potrawy typowo wigilijne i świąteczne u nas, ale nie zamierzam się w tym roku obżerać. Nigdzie nie dodałam, ze ze względu na dietę NIC nie przygotuję. Poza tym jest nas tylko 2, więc nie ma komu gotować.

jA ją że mężem i synkiem idziemy do teściowej a co będę jeść to nie wiem:) wiem że się najem :) pierwszy dzień u mojej mamy i drugi znowu u teściowej bo bliżej i takim sposobem nie muszę nic gotowac :)

a ja jade do domu rodzinnego:) już pojutrze:) cieszę się jak dziecko, szczególnie że już kilka lat nie byłam na Święta w Polsce.Mój przyjazd będzie niespodzianką i ciepło mi w sercu na samą myśł bo wiem jak bardzo rodzicom zależy aby mieć wszystkie dzieci przy sobie przy wigilijnym stole.

Gość maaaaaaaaa
tak bardzo radosne są święta jak wszyscy są razem, tym bardziej że czasem kogoś ubywa, mi zmarła w zeszłym roku siostra 36 lat i już drugie Boże Narodzenie bez niej , smutne są

Gość smierdzacy klocek
Ja przyjezdzam do polandu na swieta, i bede czekac na to co mama postawi na stole. Mam nadzieje, ze bedzie postaw sie a zastaw sie, bo inaczej nie ma co tracic czasu

Gość nocococo
Będę z moją mamą i narzeczonym... :) za rok jak dobrze pójdzie spędzimy święta sami w mieszkaniu już jako małżeństwo... :) A co do potraw w tym roku, to od lat nic się nie zmienia - tak robiła moja babcia, tak robi moja mama i ja też tak będę - jest więc kapusta z grochem, pierogi z grzybami, uszka i barszcz, woda śledziowa z ziemniakami, kompot z makaronem i makówki (kawałki mąki, mak, cukier, wszystko zalane ciepłym mlekiem) Rybę jemy zwykle w porze obiadu co by nie paść z głodu. I nie jest to karp, bo nie lubimy Z nie-wigilijnych potraw to oczywiście makowiec, sernik, mnóstwo sałatek i słodyczy :) Muszę jednak przyznać, że takiej atmosfery i takiego smaku te święta już nie mają, jak wtedy kiedy byłam mała...dorosłam albo czasy już nie te...

Gość nocococo
bułki oczywiście miało być a nie mąki :D

Gość ja spedze swieta samotnie,
bez rodziny i przyjaciol, ale chyba zrobie sobie cos pysznego na kolacje, tzn moze zamowie pizze albo kupie wreszcie jakies mieso ....