Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam za swoje

chilli

Polecane posty

Gość mam za swoje

zjadłam potrawę z chilli, nie wiem ile jej tam było dodane. palio w czasie jedzenie, ale lubie ostre, wiec sie nie przejmowałam. mineło ponad 3h, a palenie w żoładku, przełyku staje sie nieznośne. co robic? wyczytalałam gdzies, ze pomaga mleko- ale ja jestem uczulona na nie, wiec odpada. w innym miejscu była mowa o tym, ze tłuszcz rozpuszcza wziazek odpowiadajacy za palenie, czy to prawda? ratunku, jest tak nieznosnie, ze jesli nie pomoze mi cos w godzine, to wybiore sie na ostry dyżur chyba.

Gość dfbuibfw
pij dużo wody po prostu. jak juz jest w brzuchu to musi przejsc po prostu :) niestety. jakby w jamie ustnej to wtedy tak, mleko. chlodna woda pomoze to szybciej wyplukac.

Gość dfbuibfw
a ta substancja dokladnie nazywa się kapsaicyna

Gość Zjedz
Chleba z pomidorem

Gość gyktugu
hahahaah najgorsze przed toba. Milego srania...

Gość 457456465
Nie chce Cie martwić, ale musisz mieć jakiś problem gastryczny. :P Po papryczkach chilli poza ustami i tyłkiem (na drugi dzień, po naprawdę OGROMNEJ ilości tej wspaniałej papryki) nic nie ma prawa piec.

Gość mam za swoje
naczytalalam sie kiedys o zawodach w jedzeniu chilli, gdzie koles przesadził, zjadł tyle, że ciepło, ktore wytwarzalo sie z pieczenia zagotowało mu organy wewnętrzne... a przełyk zacinął się od poparzenia i zawodnik zmarł... już wiecej się nie skusze na nic takiego... to jest aż ból, żoładek mi wyżera. może jakis koneser ostrych potraw odpowie mi, czy to nie jest niebezpieczne?

Gość mam za swoje
w ustach mnie lekko pali, gorzej gradło, przełyk, żołądek, jak wściekła zgaga, normalna- pomnozona przez 100...

Gość dfbuibfw
"457456465" nieprawda, kapsaicyna działa w całym przewodzie pokarmowym więc to normalne że boli. ­ autorko, jesli to było 1 danie, nawet dobrze doprawione, to nic ci sie nie stanie :) pocierpisz, pewnie cie przeczysci troche, ale nie zjadlas na pewno tego az tyle by miec poparzenia :) dlatego tez mowie o chlodnej wodzie, by ochladzac organizm

Gość stara baba nieruchawa
popijaj oliwę, to złagodzi pieczenie możesz też pić zaparzone siemię lniane, złagodzi podrażniony żołądek

Gość ewrewrwe
" naczytalalam sie kiedys o zawodach w jedzeniu chilli, gdzie koles przesadził, zjadł tyle, że ciepło, ktore wytwarzalo sie z pieczenia zagotowało mu organy wewnętrzne..." Przeczytałaś to w "fakcie"? :D

Gość dfbuibfw
mozesz sprobowac coś z wapniem, nawet musujący wapń, ale najlepiej będzie po prostu chłodną wodę albo miętę bo ona z kolei ma właściwości ochładzające

Gość mam za swoje
nie, czytałam to wcześniej, ale nie sądziłam, ze to w przypadku zwykłej potrawy może mieć taki skutek.

Gość dfbuibfw
ale to nie jest typowe podraznienie, to jest takie działanie kapsaicyny, ona pobudza odpowiednie receptory bez naruszania błony

Gość 45645yu
przestań pieprzyć, gastrolog się kłania :classic_cool:

Gość tomek21..........
co wy wiecie o papryczkach chilli.... Sam uprawiam 20 odmian i wiem cos o nich, samo ci przejdzie ewentualnie idz i kup jakis jogurt nie pij oliwy bo kapsaicyna sie doskonale w niej rozpuszcz, a dwa to predzej cie zesra niz przejdzie po oliwie

Gość dfbuibfw
a tobie sie klania podrecznik do biologii albo przynajmniej wikipedia :O🖐️

Gość 45645yu
która strona w tym podręczniku? :classic_cool:

Gość dfbuibfw
nie pamietam bo dawno temu szkole konczylam 🖐️ ale tu masz z wikipedii: "Kapsaicyna (E160c) organiczny związek chemiczny, alkaloid odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili. Związek ten działa na receptory bólu (nocyceptory) powodując uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej."

Gość dfbuibfw
a tutaj dalej: "Wszystkie one są jednak mniej efektywne od samej kapsaicyny w sensie nadawania potrawom pikantnego smaku. Uczucie palenia i bólu związane ze spożywaniem kapsaicyny wynika z jej bezpośredniej interakcji z neuronami układu nerwowego. Kapsaicyna, będąca jednym z alkaloidów z grupy wanilinoidów, łączy się z receptorem wanilinoidowym podtypu 1 (VR1), który pełni funkcję transmembranowego kanału jonowego neuronów. VR1, który jest zwykle stymulowany przez ciepło lub mechaniczne uszkodzenie ciała, umożliwia kationom sodu i potasu przenikanie przez błonę komórkową do wnętrza komórek. Skutkuje to tzw. depolaryzacją synaps i wysyłaniem przez układ nerwowy fali sygnałów do mózgu, które są odbierane jako wrażenie ciepła i bólu. Przyłączenie cząsteczek kapsaicyny do receptorów VR1 skutkuje podobnym ich uruchomieniem, jak ma to miejsce w czasie spożywania zbyt gorących potraw. ­ Kapsaicyna nie powoduje jednak żadnych trwałych uszkodzeń tkanek pobudza tylko komórki nerwowe w dokładnie ten sam sposób, jak rzeczywiste uszkodzenia tkanek na skutek urazu mechanicznego lub poparzenia. Jej działanie toksyczne w zbyt dużych dawkach wynika tylko z nadmiernego porażania układu nerwowego i zakłócania jego normalnego funkcjonowania." ­ zwroc uwage na drugi akapit 🖐️

Gość ghuyj
To zwykła zgaga, weź ranigast.

Gość mam za swoje
dziękuję za pomoc i informacje

Gość gość
Spirytus vodka najlepiej łagodzi takie objawy.

Gość gość
zjedzenie arbuza pomaga