Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość henia joan

pytanie do mam dzieci od 4 mc

Polecane posty

Gość henia joan

co wprowadzić od 4 miesiąca oprócz mleka? do mam mm i tych co karmia piersią na odciqgam pokarm i już mi ledwo starcza myślałam żeby wprowadzic jakiś.posiłek. moz sucharki ? lekarka tylko mi ulotkę dała ... gdzie wszędzie coś innego pisze ..

Gość mama dwójki dwulatków
my zaczynaliśmy od przecierów warzywnych, marchewki, jabłuszka, potem inne owoce, warzywa, ale miksowane, kolejność wprowadzania warzyw i owoców bez problemu znajdziesz wpisując w google, ale pamiętaj, że to urozmaicanie diety jest po 4 mc, od 5, a nie od 4, bo mogą dzieci dostać zaparć. Jakby dziecko dostało zaparć to znaczy, że nie jest gotowe na urozmaicanie diety, nic się wtedy nie stanie jak zaczniesz wprowadzać inne niż mleko rzeczy tydzień czy nawet miesiąc poźniej. Powodzenia i apetytu:) Ps. wiadomo że na początku to są pojedyncze łyżeczki, ale jaka radość, że dzieci jedzą już coś innego niż mleko:)

Gość mama dwójki dwulatków
ja przyznaję że zaczynałam od słoiczków, jak mieli tak ok.6-7 mc zaczęłam im zupki gotować i tak już zostało, ale na samym początku to jakoś tak wydawało mi się że słoiczki są lepsze, może się myliłam, nie wiem. Ważne że im smakowały i zupki i deserki i było ok.

Gość deloratir
jabłko

Zaczęłam po 5 miesiącu od słoczikowych jabłuszek i marchewki ( domowymi pluła) potem kaszka mleczno ryżowa. Potem zupka jarzynowa domowa i ze słoika. Teraz już wcina też zupki z kurczakiem czy królikiem. je normalnie domowe co je ugotuję lub utrę na tarce. Oprócz tego cały czas pierś.

Gość flawora
a ja mam pytanie jeszcze. Ile takich posiłków dzieci jedzą w ciągu dnia? I co na noc dajecie? mleko czy danie?

Gość mama007
mój szkrab zaczął dostawać po skończonym 4 mies. Najpierw marchewka, marchew z ziemniaczkiem, jabłko, wszystko w odstępach kilkudniowych, gdyby było jakieś uczulenie. Na noc zageszczam mleko kaszą kukurydzianą, też zaczęłam po 4mies. Je na razie po kilka łyżeczek, dostaje pół słoiczka, ale tak sie przy tym krzywi, pluje i walczy z łyżeczką, ze papka raczej ląduje wszędzie indziej, niż w jego brzuszku :) No, ale jakoś trzeba zacząć :) Mam nadzieję, że sie nauczy :P

Gość mama007
zjedzenie takiego posiłku wygląda u nas tak, jak opisałam, więc po nim nadal jest mleko, tak z reszta jest zalecane, żeby żołądek samych owoców/warzyw nie musial trawić. Na noc kaszka na mm. I w ramach atrakcji ostatnio flipsy :)

Gość a jak to wyglads
godzinowo? np rano godz .... mleko potem itp ile ml piją

ja karmiłam MM po 4 miesiącu zaczełam od wprowadzania kleiku ryżowego do mleka, potem marchewka, ziemniak i po kolei warzywa. jak przerobilismy warzywa zaczełam wprowadzac owoce do 6 msca karmiłam słoiczkami, potem gotowałam sama

Gość eradaaa
Dlaczego od 5 miesiaca skoro na sloiczkach pisze " od 4 miesiaca"? Moze chodzi o to, ze roznie ludzie rozumieja ten 4 miesiac? Skonczony to jest 3 miesiace i 4 tygodnie.

Gość ihgyt
budzi sie godz. 7 - mleko mm ok. 150 ml kolo 10 - 11. zjada kaszke ok. 150 ml kolo 14 mleko 150 ml kolo 15 - 16 zupka jarzynowa (marchewka, ziemniak, seler, pietruszka, czasami groszek) sama albo z miesem lub ryba (teraz wprowadzem gluten wiec z kaszka manna) godz. 18 - 19 mleko 220 ml i idzie spac ma skonczone 5 mies. (inne pokarmy wprowadzalam jak skonczyla 3 mies. - najpierw byla marchewka, pozniej ziemniak itd.) Owocow na razie nie daje, bo na jablko i gruszke ma uczulenie

Gość fajnie jest być dzieckiem
mam w domu kilka słoiczków, dostaje jak nie mam jak ugotować obiadu, czy nie mam pomysłu na deser i jak byk napisane jest "po 4 miesiącu" :)

Gość a na mleku z piersi co dawalys
cię w 4 mc

Gość fajnie jest być dzieckiem
do skończenia 5 miesiąca tylko pierś, zaczęliśmy miesiąc wcześniej rozszerzać dietę ze względu na niedużą niedokrwistość, żeby nie suplementować sztucznymi preparatami.

Gość ukucbtdfffcvvbbbbb
up

Gość a po 5 mc jaki macie schemat
???