Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wdówka.pl

odszkodowanie za śmierć męża a komornik

Polecane posty

Gość wdówka.pl

Mam do Państwa pytanie: zmarł mój mąż,zostanie mi wypłacone odszkodowanie w kwocie 11.000 zł podałam numer konta,na którym mam komornika i czy komornik moze mi zabrać odszkodowanie za smierc męża ? bardzo prosze o odpowiedz

Gość wdówka.pl
odpowie ktoś?

Gość barnej
oczywiście, że może - długi trzeba spłacać.

Gość wdówka.pl
spłacam,komornik zabiera mi połowe pensji:)

Gość Lilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
nie, nie moze, własnie pieniadze z odkodowania są poza zajeciem komornika, ale jesli siedzi Ci na koncie i na nie wpłynie ta kasa to bedziesz miała ja zablokowaną, bedziesz musiała isc złozyc na niego skarge i odblokowac kase. Lepiej jak załozysz inne konto i na nie wpłynie kasa

Może, ale nie powinien, zależy od komornika. Ma prawo zabrać, a Ty masz prawo sie odwoływać. Nastawiałabym sie raczej na to że zabierze i że będziesz musiała sądownie udowadniać że nie mógł...jemu tak naprawdę nic nie grozi za to że zabierze niesłusznie :)

Gość Heidi Klummmm
""Komornik nie może również zająć trzech czwartych świadczenia z ubezpieczeń osobowych oraz odszkodowania z ubezpieczeń majątkowych."" takze moze Ci zajac czesc kasy, zrobiłas głupote wielka ze podałas zajete konto, trzeba było załozyc nowe to nic by ci nie ruszył

Wcale nieprawda :) zależy jak bardzo komornik ma cie na oku :) jeśli zalegasz dużą kwotę komornik w dwie minuty będzie wiedział ze założyłaś sobie inne konto. Poza tym powinnaś chyba chcieć jak najprędzej spłacić jak największą czść długu a nie kombinować...

Gość Heidi Klummmm
prawda kochana bo moj mąż ma komornika więc doskonale wiem co moze a co nie, poczytaj o kwocie wolnej od egzekucji, jej komornik nie ma prawa tknąć

Gość Matrona wie swoje
Komornik nie musi wiedzieć skąd wpłynęła ta kasa.Jest na Twoim koncie więc zabiera.W/g prawa nie powinien,dlatego trzeba NATYCHMIAST zgłosić i uświadomić komornika.Jeżeli nie poskutkuje musisz złożyć skargę do kancelarii komorniczej.

Trudno mi zrozumieć takich jak Ty? Masz dług, to musisz płacić! Czy nie lepiej mieć to z głowy? Z powodu zadłużenia są odsetki i komornik sobie nalicza spory procenty.Przemyśl zanim zaczniesz robić uniki od płacenia.Ja to bym robiła wszystko żeby nie mieć zadłużenia na swoim koncie!, noce bym też miała nieprzespane.Podziwiam słowo daję😠

Gość Heidi Klummmm
no mój maz, sa długi za które małżonek nie odpowiada, wiedziałabyś o tym gdybys miała jakas wiedze w tym temacie....

Aaaaa w ten sposób :) W takim razie mój mąż "ma komornika" bardziej bo sam jest komornikiem :p i powiem ci że autorce komornik zabierze to odszkodowanie jesli zechce :) chyba ze nie jest świnią, wtedy uda że tego nie widział...albo zabierze tylko część, inaczej uda że nie wie co to za kasa i autorka bedzie musiała sie odwoływać, co nie wiadomo jak sie skończy. Najlepiej byłoby iść do komornika i samemu zadeklarować że odda sie np połowę żeby pokazać dobrą wolę bo przecież komornik tego długu nie stworzył i lepiej go chyba szybciej oddac niż poźniej.

Zresztą zależy też z jakiego powodu dług powstał, jak bardzo naciskaja wierzyciele, czy do tej pory spłacaliście regularnie...jednym słowem zależy od tego co komornik o was myśli.

Gość kuśka faraona111
a wcale nie tak, ja mam konta o których komornik nie wie, jak komornik d u p a to możesz założyc inne konto i tam przekierować kasę z ubezpieczenia, ja mam w banku konto zajęte przez komornika i bank boi się że zamiast jego bedę spłacać długi komornikowe więć założył inne konto techniczne i od roku jest spokój - splacam bank i jak na razie jest cisza...

wcale nieprawda, a to co za sformułowanie? w ogole te Twoje porady prawne, to maslo maslane

Czemu nie chcesz oddać tych pieniędzy skoro narobiłaś długów ? I tak będziesz musiała zapłacić. Lepiej mieć to szybciej z głowy niż ciągnąć. A może kombinujesz jak wcale nie spłacić ??

Gość podłącz sie!
mujerka tumanie,umiesz czytac ze zrozumieniem? przecież autorka napisała,ze spłaca długi połową sojej wypłaty !!!

Gość gość
No sprawa jest dosyć zawikłana. I chyba nie ma sensu szukać cudownych porad na forum (zwłaszcza takim), nie? Zgłoś się może do jakiejś kancelarii typu http://cswadwokaci.pl/ , tam specjaliści pomogą Ci w tej nieciekawej sytuacji.