Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ziabaziulazio

Kiedy dziecko powinno już mówić?

Polecane posty

Gość ziabaziulazio

Mam pytanie: Córka znajomych ma za 2miesiące 3 lata i mówi: zio, mama (na tatę), tata. Wszystko czego chce "mówi" aaaaaaaaa i jęczy takim podniesionym tonem. Poradziłam im wizytę u logopedy ale jakos tak nie po drodze. Chyba, że na mówienie ma czas. Aczkolwiek syn i bratanek (cała trójka w tym samym wieku) już bardzo ładnie mówią. Jakie jest Wasze zdanie?

Mój bratanek zaczął mówić po skończonych 4 urodzinach dopiero. U logopedy byli i wszystko było podobno ok.

Gość ziabaziulazio
A czy można upatrywac w tym jakichś zaburzeń emocjonalnych? Tzn. dziecko pochodzi z normalnej rodziny tylko od małego była podrzucana do dziadków np. ciągiem na dwa tygodnie (daleko mieszkają dziadkowie) a rodzice musieli chodzić do pracy. Nie mówią jej np. że wychodzą i że wrócą tylko "uciekają". Teraz jest w przedszkolu od 8 do 16.30 potem podejrzewam telewizja i spanie. Czy to może mieć wpływ na jej "nie mówienie"?

pewnie, że może ale nie musi. do dzieci powinno sie dużo mówic, poswiecac im chociaz troche czasu. jak ma sie czegos nauczyc, jak nikt nie ma w tym interesu,Szkoda dziecka

Gość ziabaziulazio
A ich argumenty, że w weekend poswięcają Ani czas coś zmienia? Ja myślę, że nie bo nie wierze, że po całym tyg. zaległosci w domu zajmuje się tylko Anią i nic innego nie robi.