Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak myślę i myślę

kiedy czas na naukę sikania na nocnik ? moja córka ma 16,5 msc uczyć ją już ?

Polecane posty

Gość tak myślę i myślę

czy to jeszcze za wcześnie ? kupiłam nie dawno nocnik ale nie chcę jej na razie sadzać "uczyć" bo mieszkamy w domu i w kuchni mamy cement i wykładzinę i od podłogi strasznie ciągnie i boję się że ją zaziębię i myślę zeby poczekać do lata w lipcu skończy 2 latka

Gość zxzx
w kuchni będzie się załatwiać?

Gość tak myślę i myślę
nie ale będzie chodzić z gołą pupą tzn bez pampersa żeby nie dosłownie że na golasa :P

Gość zxzx
a tam -przecież dziecko po odpieluchowaniu chodzi w majtkach i jakoś od tego nie łapie chorób. Zakładaj cieplejsze ubranka i tyle.

Gość przecież moze chodzić w pamper
ale co 20-30 min mozesz ją wysadzac na nocnik, a jak uda jej się cos zrobić wtedy nagroda

Gość a ja dalej nie wiem
a ja myślę, że w tym wieku to większość dzieci już umie trochę na nocnik... oczywiście nie zawsze pamiętają, ale wszystkie dzieci, które znam, które mają 1,5 roku potrafią już wołać na nocnik.

Gość małamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Moja dzisiaj skończyła 9 msc. i już ją przyzwyczajam do nocnika. Co prawda pewnie nie jest to świadome z jej strony, ale pierwsze sisiu do nocnika już było. Teraz sobie coś wpoiła że tylko kupka do nocnika.

My w tym czasie zaczeliśmy uczyć. Ale mały (chłopczyk, chłopcy podobno wolniej załapują) chodził cały czas w pampersie. Moge powiedzieć, że udało sie prawie dopiero teraz -tak od półtora miesiaca woła elegancko, ale tylko siusiu.Więc wczoraj na przykład zużyliśmy 2 pieluchy, bo były 2 kupy. Siusiu całe do nocnika, albo sedesu. Może tak spróbuj - małymi krokami.

Gość nielubiewymyślaćpseudonimów
mój synek ma 17 m-cy i naukę sikania odłożyłam na razie. co prawda wie, co to siusiu wie ze trzeba do nocniczka i ze trzeba wołać ale jeszcze nie bardzo umie to z kojarzyć z uczuciem przed sikaniem. moja nauka wyglądała tak, ze chodził sobie bez pieluszki i jak widziałam że zaczyna sikać to szybko sadzałam go na nocnik. efekt był taki, że zaczynał sikać tam gdzie mu się zachciało, przerywał szedł siadał na nocnik i tam kończył :-D sadzanie go co jakiś czas na nocnik nie zdało egzaminu bo musiałabym chyba siłą go sadzać. poczekam jeszcze trochę i może nauczę sikać na stojąco jak zrobiła znajoma ze swoim synem.

Gość tak myślę i myślę
dzięki to i ja zabieram się do nauki ale powiedzcie mi dziewczyny jeszcze od czego zacząć ? :) będę bardzo wdzięczna :) jak córka zrobi siku w pampersa to kuca i pokazuje i dotyka się po pampersie jak zapytam gdzie robi się siku to pokazuje na nocnik albo jak zapytam gdzie powinna zrobić siku to pokazuje na nocnik a co ile mam ją sadzać na nocnik ? i jaka nagroda jak zrobi siku ? przepraszam za może i głupie pytania ale nic nie wiem na ten temat

Gość nielubiewymyślaćpseudonimów
w ramach nagrody spróbuj od zwykłego bicia brawa i pochwały. bo jak zaczniesz dawać cukierki itp. to się może przyzwyczaić i za każdym razem będziesz musiała dawać.

Gość catherinna
Jest jedna i najskuteczniesza zasada nauki: jak ściągniesz dziecku pampersa to już go nigdy mu nie zakładaj. Wiadomo żeby na noc załozyc ale w dzień unikaj tego. Mam trójkę dzieci i każdy był tak uczony. Jeśli mogę coś doradzic to wybierz wiosnę/lato na naukę. Straszy synek miał rok i 3 miesiące jak ściągnęłam mu pampra, córka miała roczek a młodszy synek miał 2 latka. Dzieci od tygodnia do dwóch wiedziały co robic, na palcach jednej ręki wyliczę każdemu ile razy zsikał się w majtki. Powodzenia i cierpliwości

Moj mlodszy syn ma 5mies i wola kupe ktora robi na sedes :) nauczyl sie od starszego syna. Ogolnie jest bardzo samodzielny :) we mnie sie wdal ;)

Gość tak myślę i myślę
z córką wychodzę 2 razy dziennie na dwór od 1-2 h czasami nawet i 3 godziny spędzamy na dworze ale to już raczej rzadko i nie wyobrażam sobie żeby wtedy jej nie założyć pampersa

ja moją zaczęłam uczyć jak miała 18 miesięcy. jak miała 20 miesięcy całkowicie zrezygnowalismy z pieluch :)

Gość tak myślę i myślę
meaaa możesz powiedzieć w jaki sposób to zrobiłaś ?

mysle, ze to był już jej czas. nic na siłę. ona pewnego dnia powiedziała, że chce siusiu i pokazała wc. ja ją cap na nocnik, zeby wykorzystac sytuacje a ona w płacz, że nie tu i pokazuje na wc... posadziłam ją więc i się wysikała. jeszcze tego samego dnia kupiłam nakładkę i zaczełam ją sadzać co pół godziny. cały czas miała jeszcze pieluchę. po 2 tygodniach w domu chodzial juz bez pieluchy i sadzałam ją czesto, co chwile pytałam czy nie chce siku itp. na dwór jeszcze zakładałam pieluchę. i tak trwało to 2 miesiace, coraz rzadziej ją pytałam i sadzałam a ona coraz częsciej sama się dopominała. i tak po 2 miesiacach całkiem zrezygnowalismy z pieluch. powolutku bez nerwów. ale jakby protestowała i nie chciała siadać na toaletę to bym nie zmuszała i poczekała na lepszy czas. musisz wyczuc ten moment ;)

Gość poroocznikova
Nie widze nic zlego w sikaniu w kuchni czy gdziekolwiek na poczatku. U nas to tak sie odbywa,ze corka czesto widziala,jak my sikalismy. mowilam jej przy tym,ze sie robi siiiiii i ze do tego tez sluzy jej nocnik. Z czasem zaczela sama siadac na nocnik,w ubraniu,tak dla przyjemnosci po prostu. Az ktoregos dnia sama przywlokla nocnik i dala mi do zrozumienia,ze chce,zeby jej sciagnac ubrania i pieluche. posiedziala,nic z tego nie bylo,ale za ktoryms razem sie wysikala. miala wtedy rok i 9 mcy. wszystko bez zarnego stresu i namawiania,samo wyszlo. to bylo miesiac temu,czasem chce na nocnik,czasem nie,ale widze,ze jest postep i mysle,ze do urodzin przestanie nosic w dzien pieluchy. ale nie mam jakiegos cis.ienia,niech poswieci na to tyle czasu,ile potrzebuje. Nie wiem,jak tam twoje dziecko jest zaawansowane w wieku 16 mcy,moze jej spasuje,a moze w ogole nie bedzie wiedzialo,co ty od niego chcesz