Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czekam na przepisyyyy

Sprawdzone przepisy na ciasta świąteczne, czekam na przepisy!

Polecane posty

Gość Czekam na przepisyyyy

Myślałam o serniku, makowcu i rafaello, ale to takie przejedzone:). W tym roku chyba upiekę keks (pierwszy raz).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Czekam na przepisyyyy
Składniki: 250g mąki pszennej 180g cukru 5 jajek 250g margaryny lub masła łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka mleka ok. 300g bakalii (*) + trochę do dekoracji (**) Przygotowanie. Mąkę przesiać. Przygotować bakalie. Jeśli mamy gotową mieszankę keksową, należy pokroić bakalie na mniejsze kawałki, ale nie za drobno. Jeśli przygotowujemy mieszankę sami to migdały należy sparzyć wrzątkiem, gdy przestygną obrać ze skórki i posiekać. Kandyzowane skórki i figi pokroić. Bakalie wymieszać z 1- 2 łyżkami mąki i odstawić na bok. Oddzielić żółtka od białek. Sodę wymieszać z mlekiem. Miękką margarynę (masło) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1min.) Mąkę dodać stopniowo do ubitej masy. (Można miksować mikserem na najniższych obrotach, miksując krótko, tylko do połączenia się składników). Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu wmieszać delikatnie sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie. Ciasto przełożyć do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Ciasta nie powinno być więcej niż max. do wysokości formy. Ciasto będzie rosło podczas pieczenia). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. w temperaturze 180C, do suchego patyczka. (Po ok. 30 min. pieczenia można na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika i szybkim ruchem naciąć ciasto wzdłuż na głębokość ok. 1cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta. Gdyby ciasto za szybko się przyrumieniło z góry, można przykryć je folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić we formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Keks po ostygnięciu można polukrować (cukrem pudrem dobrze wymieszanym z małą ilością gorącej wody lub z sokiem z cytryny) i udekorować bakaliami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Czekam na przepisyyyy
SMACZNEGO!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mam świetny przepis na sernik, makowiec i piernik, ale nie mam teraz czasu wrzucić:) jak ktoś chce to wklepię wieczorem;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
jasne, jak swietne i sprawdzone to dawaj!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie chce mi się wklepywać:) ale tutaj jest piernik taki jaki robię: http://www.smaczny.pl/przepis,piernik_z_powidlami z tym, że piekę w 180 stopniach tutaj makowiec: http://www.dwiechochelki.pl/2009/12/makowiec-zawijany-krucho-drozdzowy.html i jest naprawdę genialny:) a sernik to już muszę wklepac, bo to z angielskiego przepisu: Baza: 12 dag masła, 22,5 dag ciastek Digestive (holenderskie chyba w Polsce), 2 łyżki cukru trzcinowego masło roztopić, ciastka pokruszyć drobno, połączyc ciastka, masło i cukier w misce i dobrze wymieszać, wysypać do nasmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem blaszki, ugnieść i podpiec w piekarniku przez 10 min. (180 stopni) Masa: 80dag sera białego ( ja używam pół na pół mascarpone i bezsmakowej Philadelfii http://www.philadelphia.pl/philadelphia3/page?siteid=philadelphia3-prd&locale=plpl1&PagecRef=598&cid=808&pid=1414), ale przypuszczam, że zmielony trzykrotnie twaróg, albo te gotowe z wiaderka też dadzą radę - i nie light! ekstrakt wanili starta skórka z jednej cytryny 2 łyżki soku z cytryny 2,5 dag mąki kukurydzianej 22,5 dag cukru pudru 400ml kwaśnej smietany 3 duże jaja plus jedno żółtko do miski włożyć ser (twaróg), łyżkę ekstraktu waniliowego, skórkę i sok z cytryny i dobrze wymieszać, dodac mąkę, cukier i 150 ml kwaśnej śmietany, wymieszać na gładką masę, jaja ubić lekko w osobnej misce tak, żeby białko i żółtko ładnie się połączyły i dodac do reszty masy, wymieszać dokładnie i wylać na bazę wstawić do nagrzanego piekarnika na 1h (180 stopni), wyjąć i polać zmiksowaną resztą kwaśnej śmietany (śmietana plus łyżka cukru pudru, plus odrobina ekstraktu z vanilii), wstawic na następne 15 minut, wyłączyć piekarnik, uchylić nieco drzwiczki i zostawić ciasto na 30 minut, trzymac w lodówce po ostygnięciu... teraz tylko z wielkością jest tak, że jest to niby przepis na blaszkę tortową, ale jak raz na taką blaszkę wylałam to piekłam 2h zanim było dobre teraz wylewam na kwadratową - ok. 24/27cm i po godzinie jest ok ten sernik z założenia nie jest wysoki (nawet jak rosnie to potem opada), ale pyszny:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
PIERNIK Z JABŁKIEM

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
pójść do dobrej cukierni, zamówić ciasto. To najlepszy przepis

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
no jak dla mnie klasyka świątecznych wypieków to sernik i on musi być! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Oj tak, potwierdzam, że sernik obowiązkowo! Ja już zaczynam się zastanawiać jakie jeszcze ciasta będą dobre. Myślę nad jabłecznikiem, makowcem… Przygotowuję te ciasta zawsze z produktów kupionych na www.sklep.rotr.pl . Słyszałam w ogóle, że dzisiaj mają fajną promocję – do jednego zamówienia złożonego u nich w sklepie online dorzucają gratis śmietankę 36%! Super okazja jak dla mnie :) Kupię na pewno! A dla tych, którzy nie znają tych produktów, to dobry moment, aby zamówić i przetestować przez rozpoczęciem świątecznych wypieków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×