Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

agais

mala teskni za tata

Polecane posty

rozwiedlismy sie 2 lata temu. corka miala 6 lat. zrobilismy to w mozliwie cywilizowany sposob. powod bezposredni to nieprzychodzenie meza na noc do domu,ale psulo sie od lat juz. poza tym jest on woecznie niezdecydowany gdzie zamieszkac (w jakim kraju). przed 40-ka,wieczny chlopiec,imprezy itd. pierwszy rok po rozwodzie corka dwa razy leciala do niego na wakacje,raz on przylecial z okazji jej urodzin. po kilku miesiacach mowil,ze zostaje w kraju,ze jego zyciem jest ona. chociaz mnie juz a nim nic nie laczy to staralam sie byc w przyjacielskich stosunkach, dla corki. a gdy juz przyzwyczailam sie do jego obecnosci,ze zabiera mala co drugi weekend i czesto tez na basen czy do kina,on stwierdzil,ze wyjezdza znowu...ze tu zycie jest zbyt nudne...ze czegos mu brakuje... dodam,ze gdy bral mala to miala czyste szalenstwo,smiech,zabawe,potrafil na karuzele i kino trzy razy w czasie weekendu ja zabrac...teraz mala zalewa sie lzami albo pisze do mikolaja ze nie chce prezentow tylko tate. na moje pytanie jak jej tata tlumaczyl czemu musi jechac odpowiada :tatus nie moze tak zyc,nawet tu nie ma samochodu ani cieplej kurtki,a juz jest zimno. tak on jej mowil!! a imprezowal za tyle ze i na auto by sie uzbieralo od ostatniej zmiany zyciowych planow i przeprowadzki. tak ja kocha,tak rozpieszcza,tak wypisuje na skypie, a prawda taka ze zlamal jej serce bo mu tu za nudno w miasteczku... jak mam z nia rozmawiac?? jak mam zapobiec kolejnemu rozczarowaniu gdy on sie sprowadzi a potem wyjedzie?? mam slac do niego na wakacje i dac jej rozplynac sie w chwilowym szczesciu? nie wspomne jak sie czuje gdy slysze czasem jak to z tata jest weselej :(

Gość Another sunny day
Moj tata odszedl jak bylam mniej wiecej w wieku Twojej corki. Poki byl w domu bylam jego oczkiem w glowie a pozniej zniknal i nie pojawial sie miesiacami. Potem nie widzialam go przez lata. Z perspektywy powiem Ci ze wytlumaczenie ze nie ma tu kurtki jest niezle. Dziecko musi miec powod a uwierz mi, mina lata zanim zrozumie jaki na prawde jej jej ojciec... Mi bylo potrzeba zeby ktos zrozumial jak cierpie, nie usprawiedliwial zlego zachowania, nie bagatelizowal tylko zrozumial. I to chyba mozesz zrobic, powiedziec corce ze wiesz jak jej zle, rozumiesz i przykro ci ze cierpi. I to wszystko. I nie daj sie sprowokowac, ona zostala porzucona dwa razy, teraz moze testowac Twoja milosc.

Gość Mamamalejcoreczkiii
wspolczuje dziecku, bo to juz duza dziewczynka i wszystko rozumie, odczuwa.... porozmawiaj z nim na osobnosci tak calkiem na powaznie, bez zarzucania mu tego czy tamtego, powiedz o uczuciach corki, to jak bardzo przezywa ze nie widzi go czesto itp. Mimo tego, ze jestescie po rozwodzie to dalej tworzycie w pewnym sensie rodzine bo maja core i to Twoj byly musi zrozumiec, nie moze tego lekcewazyc, taka chwiejnosc emocjonalna corki nie jest dobra( chodzi mi o to, ze jak ojciec jest-zabiera ja wszedzie fajnie organizuje czas, a jak nagle znika- dziecko strasznie to przezywa, nie chce prezentow tylko-tate). Dziecko ma 8 lat i musi miec poczucie bezpieczeństwa, musi byc zapewniana o uczuciach do niej. Atmosfera domu rodzinnego i relacje z rodzicami mają ogromny wpływ na kształtowanie młodego człowieka. Stabilność środowiska rodzinnego jest przede wszystkim czynnikiem równowagi emocjonalnej i zdrowia psychicznego dziecka......

dziekuje bardzo za odpowiedzi! another sunny day- wlasnie to staram sie robic.zreszta wychodzi to naturalnie,bo przeciez naprawde ja rozumiem i strasznie mi przykro ze cierpi :( nie jest to latwe zadanie mowiec o nim jak najlepiej...szczegolnie gdy w chwilach zlosci corka potrafi wypomniec mi,ze 'nigdzie jej nie zabieram jak tatus' :( no nie mam czasu ani kasy zeby zabierac ja co weekend w ciekawe miejsca,on robil to przy kazdej okazji. ja mam ja na codzien,robimy lekcje,kolacje,czasem basen...juz teraz zbieram na wakacje itd. tak mi ciezko na sercu i tak bardzo sie ciesze,ze odpowiedzialas :) czasem gdy wytrzymac nie moge mowie po prostu,ze nie rozumiem i nigdy nie zrozumiem,czemu tatus musial wyjechac...mala go wtedy usprawiedliwia albo nic nie mowi...wiec ja tylko przytulam.