Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kasiorka3010

Swięte imię

Polecane posty

Witajcie, chciałabym się upewnić jak to jest z tymi imionami. Noszę w brzuchu małą Lenkę- imię święte ani błogosławione nie jest, i czy faktycznie muszę dać na chrzcie drugie imię? Ja z męzem i naszym synkiem drugiego imienia nie mamy i tu też raczej byśmy nie chcieli. Już czytałam wele wpisów na forach ale niczego konkretnego się nie dowiedziałam.

Z tego co wiem to nie, wystarczy jak dacie drugie imię święte, ale to wszystko od parafi i księdza zależy wiec lepiej jego zapytać.

Gość mama majowa:)
z tego co wiem to do bierzmowania trzeba mieć imię święte o chrzcie nie słyszałam. Mam brata Leszka - ma tylko to jedno imię a nie jestem pewna czy to imię akurat jest święte? ja mam na imię Ewa i też nie mam drugiego imienia a zawsze wszyscy mówili że Ewa to nie jest imię święte gdyż pierwsza kobieta zgrzeszyła . . . choć myślę, że jakas tam święta Ewa kiedyś była . . .

Gość ojciec chrzestny 2
Nie istnieje podział imion na "święte" i "nieświęte" Tylko do niektorych imion są przyporządkowani kanonizowani święci lub blogoslawieni ktorzy je nosili a do innych nie. Jeśli więc damy dziecku jedno imię z tej drugiej grupy to nie bedzię miało swojego patrona ktorego będzie mogło prosić o wstawiennctwo ("Wierzę w .... świętych obcowanie...") Tę lukę mozna jednak uzupelnić w przyszlości przy bierzmowaniu bo tam z zasady przyjmuje się imiona świętych.

Gość matka chrzestna 2
jakbys byla naprawde wierzaca to bys sie nie pytala :P

Gość sfdsaf
Jakby była naprawdę wierząca to by w gusła nie wierzyła. Jest jeden Bóg. Modląc się do umarłych, Marii, Antonich czy innych świętych, grzeszycie.

zależy pewnie od księdza :) u nas wymagane jest, zeby chociaż jedno imię pochodziło od świętego :)