Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Camaieu 28- latka

Interpretacja wyników- guz tarczycy. Pomóżcie prosze :(

Polecane posty

Gość Camaieu 28- latka

Powielam jeszcze swój wpis bo zależy mi na czasie. Od kliku lat walczę z guzami w piersi ( na szczęście póki co żaden nie okazał się złośliwy). mój onkolog szukając przyczyn kazał mi zrobić usg tarczycy. Dziś miała usg i oto co wyszło: W środkowo- zewnętrznej części prawego płata hypoechogenne ognisko lite z rąbkiem brzeźnym o wymiarach 6,3 x4,5 x 2 . W prezentacji doplera mocy wykazuje ono intensywną hyperwaskularyzację, z szerokim naczyniem doprowadzającym, wyróżniającą się nawet na tle wyraźnie wzmożonego przepływu w całym miąższu. Konieczna weryfikacja za pomocą biopsji. Obraz węzłów chłonnych szyi prawidłowy. Pani doktor miała nie tegą minę. gdy zapytałam, czy jest coś niepokojącego, powiedziała tylko bym koniecznie zrobiła biopsje. Zrobię - to oczywiste, ale czy mam powodu do niepokoju? Zadzwoniłam też do patomorfolog, by umówić się na biopsje ( z reguły czeka się 2- 3 tyg) a jak jej przeczytałam usg przez tel. kazała mi przyjść już dzisiaj. Z jednej strony super, ale z drugiej ten pośpiech- martwię sie

Gość rtrtrtrtrtrtr
nie pamiętam dokładnie opisów usg, ale jak ja miałam guzki to lekarze mówili, że baaaaaardzo rzadko są złośliwe, obserwacja, obserwacja i jeszcze raz obserwacja, biopsje pierwszą też miałam szybko, następnie co pół roku plus ściąganie płynów, aż w końcu zwapniły mi się i przestały się rozbudowywać ale i zmniejszać też, dlatego mi je wycięli, część jednego płąta zostawili, który po 3 mies.od zabiegu zaczął sam produkowac odpowiednie ilości hormonów, już 9 lat bez leków jestem:) nie martw się na zapas! :) na to zawsze przyjdzie czas...oby nie oczywiscie, 3mam kciuki