Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość adaa.j4

WYNAJEM MIESZKANIA-wypowiedzenie

Polecane posty

Gość adaa.j4

Witam. Mam pewien problem. W październiku b.r. mój narzeczony wynajął mieszkanie pewnej dziewczynie. Niestety bardzo często sąsiedzi, którzy mieszkają piętro niżej bardzo skarżą się na przeróżne hałasy (np. na prawdę bardzo głośne chodzenie - byłam świadkiem tego oto zjawiska i w dzień się tego nie da znieść a co dopiero w nocy; oraz hałasy typu imprezy, tzn. bez głośno puszczonej muzyki, lecz bardzo głośne krzyki - często słychać słowo w słowo). Gdy raz akurat byłam u tych sąsiadów (moi znajomi) - to mój narzeczony poszedł do tej dziewczyny około 22.30, gdyż przez krzyki bardzo trudno było nam się zrozumieć, poprosił ją, by było ciszej, a ona odparła, iż imprezy może sobie robić gdzie chce i kiedy chce po czym zamknęła mu drzwi przed nosem. Czy na podstawie tych hałasów można dać jej wypowiedzenie? Niestety na to, że spóźni się z wpłatą pieniędzy nie możemy liczyć, gdyż za wszystko płaci jej ojciec, który jest zamożny. Przyznam, że chcielibyśmy się tam wprowadzić i bardzo byłoby nam na rękę , że tak powiem "pozbycie się jej".

Gość bjbcffffffff
normlanie moznma wypowiedziec umowe najmu.

Gość a co macie
w umowie?

Gość niebieskooka555
a czy w umowie jest wpisane o zachowaniu ciszy nocnej? jesli tak to mozecie zerwac umowe z trybem natychmiastowym za niewywiazywanie sie z niej inaczej jest okres wypowiedzenia. wszystko zalezy jak umowe skonstruowaliscie.

Gość adaa.j4
No wlaśnie dopiero jutro późnym popołudniem narzeczony wraca i ma wziąść ze sobą tę umowę bym na nią zerknęła. Lecz z tego co on pamięta to właśnie nie ma tam wzmianki o ciszy nocnej i w tym jest problem. A bardzo nam zależy na wymówieniu.

Gość bjbcffffffff
napisz wypowiedzenie umowu i tyle. daj im 30 dni na wyprowadzenie sie. nie powinni robic zadnego problemu. moja ciotka tak zrobila. tez wynajmowala mieszkanie. a ja potrzebowalam bo zostalam bez dachu nad glowa. dala im 30 dni i sie wyprowadzili.

Gość adaa.j4
A gdyby jednak zapomniał i jest napisane w umowie, że za nietrzymanie sie zasad jakie panują w bloku może zlozyc wymowienie to co sie stanie gdy dziewczyna zglosi sprawe do sadu? Bo zagroziła mu, że jeżeli zgłosi jej jakiekolwiek wymówienie to zgłosi sprawę do sądu. Piętro niżej moja znajoma mieszka z siostrą, która ma 16lat. Ma rano bardzo duże problemy ze wstaniem, gdyż nad jej pokojem znajduje się sypialnia, w której dziewczyna, która wynajmuje mieszkanie bardzo częsta uprawia głośny i późny seks. Znajomi mają do nas pretensje - nie do niej.

Gość adaa.j4
Bardzo dziekuje za rade ;) Wiele to dla mnie znaczy ;)

Gość bjbcffffffff
jak tatus lozy to znajdzie inne mieszkanie.

Nie można tego zrobić ze skutkiem natychmiastowym, poza tym wcześniej musi być pisemne upomnienie: ­ Art. 11 ust. 1 i 2 ustawy o ochronie praw lokatorów (...): "1. Jeżeli lokator jest uprawniony do odpłatnego używania lokalu, wypowiedzenie przez właściciela stosunku prawnego może nastąpić tylko z przyczyn określonych w ust. 2-5 oraz w art. 21 ust. 4 i 5 niniejszej ustawy. Wypowiedzenie powinno być pod rygorem nieważności dokonane na piśmie oraz określać przyczynę wypowiedzenia. 2. Nie później niż na miesiąc naprzód, na koniec miesiąca kalendarzowego, właściciel może wypowiedzieć stosunek prawny, jeżeli lokator: 1) pomimo pisemnego upomnienia nadal używa lokalu w sposób sprzeczny z umową lub niezgodnie z jego przeznaczeniem lub zaniedbuje obowiązki, dopuszczając do powstania szkód, lub niszczy urządzenia przeznaczone do wspólnego korzystania przez mieszkańców albo wykracza w sposób rażący lub uporczywy przeciwko porządkowi domowemu, czyniąc uciążliwym korzystanie z innych lokali"

Gość adaa.j4
fajansiarz! Bardzo dziękuję ;)

Gość bjbcffffffff
ale narusza cos tam. wystarczy kilka razy zadzownic na policje ze zaglusza cisze nocna i ma podstawy do wypowiedzenia umowy najmu. przyjada , spisza.