Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MAMA KASZLOKA

co z tym kaszlem????

Polecane posty

Gość MAMA KASZLOKA

Witajcie, Córka , 2 latka, kaszle od ok dwóch miesięcy. Zaczęło sie od zapalenia krtani, choroba przeszła a lekki kaszel został. Następnie po raz drugi przeszła zapalenie krtani, które zostało wyleczone ponad 3 tyg. temu a kaszel nie zniknął. Mała ma suchy kaszel (czasem słychac jakieś świsty podczas oddychania). Przeważnei jest tak, ze jak wiecej kaszle do południa (ale nie jest to niewiadomo jak dużo) to po południu właściwei wcale nie kaszle. I na odwrót - jak rano nie kaszle to z kolei po południu więcej. W nocy w sumie nie kaszle wcale (pojedyńcze noce się zdażyły tylko). W domu jest nawilżone powietrze, często wietrzę i nie mam upału (ok 20 stopni). Lekarz nic nie stwierdził, standardowa gadka że pewnie to od suchego powietrza przez ogrzewanie. Córka juz 2 miesiące siedzi w domu, "chuhcam" na nią itd a kaszel nie znika.... Dodam, że zeszłej zimyy nic takiego nie miało miejsca Może Wy terz przez takie cos przechodziłyscie i możecie cos doradzić?

Gość K.klementyna.
A moze to kaszel nawykowy?

Gość MamaLilki_123
A corka miala robione jakies badania? np na krzuśca, mykoplazme pneumonie, chlamydie RTG pluc? Zapalenie krtani miala leczone antybiotykiem? jakim? Jest alergiczką?

Przechodzimy to samo.... PO zapaleniu krtani kaszel został. W końcu trafiłam na dobrą pediatrę i zaleciał nebulizacje z pulmicortu, mucosolavnu, berodualu (kaszel stał sie w końcu bardziej mokry) i teraz tylko mucosolvan jeszcze przez kilka dni i sól fizj. I temp 19 st. Po miesiacu kasłania przechodzi.

Gość MAMA KASZLOKA
alergii nie było nigdy. Badań zadnych lekaz nie robi... NIe sądze żeby to był kaszel nawykowy. Podczas choroby nie dostawała antybiotyków, dostawała za to za każdym razem zastrzyk sterydowy... Juz mam dość tego kaszlu. Ona sie nim nie męczy bo nie jest to jakies częste ale ile mozna.... boje sie zeby to w jakąś astmę lub inne paskudztwo nie przesło kiedyś

Gość MamaLilki_123
widzisz my sie tez borykalismy z uporczywym kaszel. Początkowo sądzilismy ze to kaszel poinfekcyjny - córka przeszla 2 anginy. Ale kaszel sie utrzymywal. Minęły 2 miesiace i nad byl, wręcz sie nasilal ale jedynie w dzien, w nocy nie bylo. Na poczatku diagnoza refluks - bo najlatwiej, przeciez refluks odpowiada za wszystko. Leki nie pomogły. Potem alergia i podejrzenie astmy, leki nie pomogly. W koncu jedna pediatra skierowala nas na badania: rtg, krztusiec, mykoplazme i chlamydie. Rtg wyszlo niby ok ale zaznaczony rysunek podscieliska a te cholerne bakterie wlasnie tam lubia sie chowac. I wyszla mykoplazma, atypowe zapalenie pluc bez temperatury, z super samopoczuciem, apetytem, brakiem zmęczenia itp. Nic tylko kaszel. Dostala klacid - antybiotyk i kaszel w 3 dobie przyjmowania antybiotyki jak reka odjął.

Gość MAMA KASZLOKA
kurcze.... a mąz przechodził jakiąś infekcję również (też kaszlał strasznie długo) i na RTG płuc wyszły mu jakies zmiany.... :/ mówiłam o tym pediatrze i jakos to olała

Gość MamaLilki_123
nie daj sie zbyc suchym powietrzem itp sprawami. Jezeli widzisz, ze nawilzasz pwietrze itp a kaszel jest i sie nie zmniejsza warto zdiagnozowac głębiej. Atypowe bakterie wlasnie mykoplazma, chlamydia - bardzo popularna wsrod malych dzieci, nie dają konkretnych objawow a dzieciak ma atypowe zapalenie pluc o czym rodzice nie wiedzą. My nie wiedzielismy.

Gość MAMA KASZLOKA
mama lilki jak wykonuje sie badania na krztusiec, mykoplazme i chlamydie? to wychodzi z badania krwii???

Gość MamaLilki_123
zrob badania na własna reke niestety nie sa tanie bo jedna klasa np mykoplazmy u nas kosztuje 60zl a zazwyczaj robi sie w dwoch klasach tj IGG i IGM. Chlamydia i krzusiec podobnie. Mysle ze warto wykluczyc podstawowe sprawy a jezeli wyjda ujemnie szukac dalej np wyzyta u alergologa.

Gość MamaLilki_123
tak to sa badania z krwi

Gość MAMA KASZLOKA
kurcze, przestrzaszyłaś mnie nie na żarty:( Pojadę dziś znów do ośrodka... może uda mi się cos wskórać u lekarki

mojej siostry amla tez tak ma i jej jakas lekarka powiedzila ze cos tam to z jakims dzrewkiem oskrzelowym cos jest czy jak i dala jej antybiotyk na 3 dni jakis i przeszlo

Gość MamaLilki_123
spokojnie, nie chcialam Cie przestraszyc ale mysle ze lepiej wiedziec o tym niz dac sie zbywac np brakiem nawilzenia powietrza. Skoro sama piszesz ze to nie pomaga. My zylismy w blogiej nieśwaidomośc ze cos akiego jak atypowki istnieje. Dla zapalenie pluc kojarzylo sie z konkretnymi objawami a tu niespodzianka.

Gość MamaLilki_123
tylko mnie zastanawia co za imbecyl nie bierze pod uwage faktu, że ojciec dziecka przeszedl infekcje pluc i dziecko moglo to w mgnieniu oka załapac i zeby nie skierowac chociaz na RTG. Tym bardziej idz i zażadaj badan. Aczkolwiek nie wiem czy te badania wykonasz za darmo na skeirowanie.

Gość MAMA KASZLOKA
To kilka imbecylów. za każduym razem w osrodku inna lekarka badała córę.... Jednak trzeba sie o "swoje" wykłócać...

Gość szpilka12
hej z tego co piszesz objawy mogą mieć podłoże atopowe nalepiej bedzie jezeli pojdziesz z tym problemem do specjalisty alergologa i zoisz diagnostykę alergologiczną, jak jestes zawiedziona lekarzem, sprbuj u innego

Gość gość
Ja już nie raz się przekonałam, że jak kaszel daje się za bardzo we znaki, to najskuteczniej działa syrop przeciwzapalny fosidal, który działa nie tylko na objawy, ale też na przyczynę kaszlu, czyli stan zapalny