Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Moniaaa3

chirurgiczne wyrywanie zębów.

Polecane posty

Witam! Wczoraj byłam u dentysty na NFZ w sprawie zęba, w którym zrobiła mi się dziura. miałam kiedyś go leczonego kanałowo ale nie dopkończyłam jechać go zrobić, gdyż się bałam :( I wczoraj dentysta (ale już inny) powiedział, że jest do wyrwania. Strasznie się boje wyrywania, więc po prostu wyszłam nie godząc się na to, gdyż wiem jak Ci z NFZ wyrywają zęby. Normalnie masakra jakaś. Dodam, że jest to 6 dolna i jest ona tak dziurawa i zrównana z dziąsłem, że nie wyobrażam sobie jak mółby mi to wyrywać zwykły stomatolog u którego zazwyczaj znieczulenie na mnie nie działa :( Powie mi ktoś co mam zrobić ? Czy wybrać się z tym do dentysty prywatnie i zapyać o chirurgiczne usunięcie tego zęba ? Proszę o szybką odpowiedź, ponieważ chciałabym się z nim uporać w miarę szybko :(

Ja miałam 3 ósemki wyrywane prywatnie przez dentystę i nie narzekam jedna rana musiała być szyta, druga goiła się bez problemu a w trzecią wdało się zakażenie ale tu dentysta uprzedził, że tak może być bo niestety w okół zęba zbierała się ropa, dostałam antybiotyk i po problemie. Ósemki były za duże nie mogły się wybic dlatego były usuwane.

Gość Pośladka91
a wiesz ze wyrywając takiego zeba mogą ci wyrwac zuchwe z zawiasow?

Mi na szczęście jeszcze te ósemki nie są potrzebne do wyrwania ale jak o tym pomyśle to od razu mi się słabo robi co jeszcze przede mną. Wiec na razie martwie się ta szóstką i chyba 7 obok , bo nietstety też jest popsuty a wole go wyrwać niz wyleczyć kanałowo, bo tak czy siak kiedyś będzie do wyrwania , a przynajmniej problem z głowy. Tylko panicznie boje się tego wszystkiego. Co mam robić ? ;(

Gość rrerrererrre
ja bylam wyrywac tam gdzie studenci przyjmuja i babaka mi powiedziala ze gdyby wiedziala ze bedzie to taka masakra to wzieliby mnie na sale operacyjna. wyrywali mi prawie godzine, bylam cala we krwi, bylo okropnie. Porod mialam tragiczny ale ekstrakcja masakryczna!!!!

Ja jeszcze ne słyszałam o tym żeby przy wyrywaniu ósemki komus wypadła żuchwa z zawiasów

Nie przesadzaj wiadomo, że to nic przyjemnego ja też nie przepadam za dentystą ale miałam dobre znieczulenie i nawet nie czułam ani rwania ani szycia, nie przesadzaj.

Idź do dobrego dentysty, najlepiej mężczyzny który zrobi to w minutę. Możesz dobrać znieczulenie prywatne (u mnie było +30zł). Podstawa - dobry dentysta.

Gość rrerrererrre
milka moze masz dobre zeby do rwania ja mialam tragedie, mi cieli dziaslo , cieli ząb nie tylko na dwie czesci ale na kilka bo inaczej sie nie dalo

Czyli mam iść do dentysty na prywatnie tak ? Ja się boję, że znieczulnie nie zadziała, bo przeważnie na mnie nie działają i wszystko czuje jakbym miała robione na żywaca :(

Gość rrerrererrre
milka a cóż to za cudowne stworzenie??

Gość rrerrererrre
znieczulenie dziala ale ja i tak czułam juz potem bol okropny calej szczeki i innych zebow bo strasznie mi wszytsko naruszyli

Możesz iść do przychodni prywatnej która ma podpisaną umowę z NFZ, to najlepsza opcja. Wtedy dopłacasz tylko za znieczulenie. I pamiętaj, żeby był mężczyzna. Babki potrafią wiercić i wiercić. Nie mają tyle siły żeby jednym ruchem wyrwać. Przed rwaniem sprawdzą czy czujesz, nie bój się. Te lepsze znieczulenia nie są takie że drętwieje Ci pół twarzy więc możesz bać się że nie podziała. Po prostu nic się nie dzieje, ale bólu nie czujesz.

zęby miałam bardzo mocne, bardzo duże i głęboko osadzone, dziąsło nacinane, raz szyte bo ząb tkwił w przetoce nosowej i przy zatkanym nosie wiało mi w buzi:) następstwem zakażenia które wdało sie od roby była wysoka gorączka, szczękościsk i inne cuda wianki a samo rwanie jednego zęba trwało ponad 40min tak gnojki głęboko siedziały. Choć samo rwanie nie bolało to przyjemne nie było ale ważne, że tego nie czułam. Co do stworzonka ze stopki to moja sysunia wiewiórka syberyjska-burunduk:) Mam jeszcze jedna taka ale calą białą:)

"Te lepsze znieczulenia nie są takie że drętwieje Ci pół twarzy więc możesz bać się że nie podziała"

Gość rrerrererrre
takze mialam szczekoscisk i musialam zdrowego zeba rwac ale tu akurat rwanie bylo ok. natomaist takze jak autorka juz mialam kilka razy plombowanego zeba i pozostal krater ktory wyrywal mi facet i wyrwal tak ze zostawil wszytsko co pod dziaslem i wyslal mnie do kliniki tam nie musze mowic jaki horro pprzezylam. Minelo 7 lat i nie bylam juz w ogole u dentysty i nie pojde bo mam uraz do konca z\ycia:(

"Te lepsze znieczulenia nie są takie że drętwieje Ci pół twarzy więc możesz bać się że nie podziała" tego mujerka nie zrozumiałam.

Gość rrerrererrre
jest przesliczna:D mozna ja kupic w zoologicznym? ciezka w utrzymaniu? i przede wsyztskim ile kosztuje boo normalnie do schrupania te slodkosci:D

Gość iiiioopppoo23
miałam kiedyś tak wyrywaną 6- też była całkowicie zgniła i zrównana z dziąsłem, więc dentystka mi ją wydłubywała. i powiem ci, że zupełnie nic nie czułam, kompletnie nic a nic. ale byłam oczywiście prywatnie u chyba najlepszej dentystki w niewielkim mieście. później wyrywała mi jeszcze 2 zdrowe zęby i tez absolutnie nic nie czułam. dodam, że babka ma specjalizację chirurg szczękowy. i na mnie tez kiedyś niby znieczulenie nie działało- jak chodziłam do przychodni we wczesnych latach 90-tych, ale prywatnie jakoś działa.. oczywiście zalezy od jakości znieczulenia i techniki dentysty.

Gość rrerrererrre
gore wyrwal a korzen pozostawil

Kiedyś były takie znieczulenia, że drętwiałaś i czułaś że znieczulenie działa. Teraz do rwania dają takie, że nic nie drętwieje i masz wrażenie że znieczulenie nie działa :) ale działa bardzo dobrze. Miałam rwane 3 ósemki i to była dosłownie sekunda

Gość rrerrererrre
ja zdaje sie mialam korzenie splatane

iiiioopppoo23 to się teraz dzięki Tobie uspokoiłam . U mnie w mieście tez jest taka dentystka co ma chyba specjalizację chirurg szczękowy, bo wiem, że wykonuje chirurgiczne wyrywanie zębów. Pójdę tam i się zorintuje :) a ile płaciłaś za wszystko ?

Tak są w zoologicznym ale nie w każdym, zwierzątko pocieszne i strasznie kochana moja biega po pokoju, nie gryzie kabli tylko nasionka zakopuje w dolniczkach:) No i problem ze słodyczami jak wyczuje czekoladę może ugryźć do krwi:) Ogólnie żyją ok 5-6lat czasami dłużej, zimę przesypiają budząc się co kilka dni na jedzonko. ceny rózne ja kupiłamza 180zł ale tylko dlatego, że miała obgryzione uszy przez inne wiewiórki a tak to nawet do 300zł a swoją biała kupiłam za 500zł. Kupuję jej specjalną karmę do tego owoce dostaje, warzywa, mięso surowe i gotowane, jajko surowe albo gotowane. Jak cie ciekawi cos jeszcze to pisz:) Wybaczcie, że to tak nie w temacie ale mogę o tym godzinami pisać:)

Gość iiiioopppoo23
płaciłam chyba z 50 zł [bez żadnych refundacji, bo ona nie ma umowy z NFZ, zreszta i tak ma strasznie duzo pacjentów], ale to było dawno temu. ale teraz pewnie tez nie kosztuje więcej jak 100, jak robiłam kanał z rok temu to zapłaciłam 120 albo 150[nie pamiętam] łącznie za kilka wizyt, ale to jest małe miasto.

Gość anyżeq1111
Ja miałam podobny problem z 8 dolną. Z tym, że ona nie była dziurawa ale wyrosła cała w dziąsle. Byłąm u chirurga zapłaciłam 600 zł miałam 3 znieczulenia - potem ciął mi policzek i dziąsło - za 3 podejściem wyrwał ząb. Cały zabieg trwał około 45 minut i generalnie nic nie czułam a strasznie się boję dentysty. Gorzej było potem jak tydzień leżałam z napuchniętą twarzą i wtedy mnie straaaaasznie bolało. :(

iiiioopppoo23 dziękuję Ci bardzo za pomoc ;)) Teraz tylko pójdę do tego dentysty się zapisac i po sprawie :)