Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lierds

Prosba o pomoc do doswiadczonych mam.

Polecane posty

Gość lierds

Chcę aby dziecko może troszkę dłuzej spalo, bo sypia okolo 10 h na dobe, w tym 6 noca i 4 w dzien - po 15-30 min... Jest na piersi, za tydzien onczy 4 miesiace. Co wprowadzic? 1. kleik ryzowy 2. kleik kukurydziany 3. marchewka lub ziemniak 4. deserek?

Gość Kupić bramkę do kuchni
Jak jest na piersi to wprowadzasz stałe po 6 miesiącu a nie po 4. Po 4 miesiącu wprowadzasz stałe dziecku na modyfikowanym. Pierwsze kaszki wprowadza się bezglutenowe (ryżowe i kukurydziane - kolejność dowolna), potem warzywa, a na końcu owoce (bez cukru, sprawdzaj skład).

Gość ooooo nieeeeeee
na piersi najpierw wprowadzasz gluten !!!!

Gość lierds
Czy moge juz? Kurcze, ona mi ciagle przy piersi wisi, spac nie chce. Wazy 7 kg, ma 68 cm.

Gość zygaaaaaaaaaaaaa
ja dawalam soczek z jablka jak miala 3 mies ,jak miala 4 jadla mi caly sloiczek obiadku,kaszki niedawalam bo miala po niej problemy z brzuszkiem skoro ci wisi na piersi ciagle to ma zamalo pokarmu jest niedojedzone.

Gość ooooo nieeeeeee
moj skonczył 4 m-ce tydzien temu i wazy 9,5kg i jest na samej piersi ale zaczynam wprowadzac powoli

Gość lierds
Czyli lepiej gluten np w przecierze?

Gluten się wprowadza po bezglutenowych później, bez względu na to czy dziecko jest na piersi czy na sztucznym mleku. Nie zgadzam się z informacjami na tej stronie - nie wiem kto układał ten schemat, bo jest napisany trochę bez pojęcia. Autorko, nie - wyluzuj, poczekaj, daj dojrzeć układowi pokarmowemu dziecka. Ono nie potrzebuje jeszcze stałych pokarmów, bo naturalny pokarm jest bogatszy od modyfikowanego i twojemu dziecku absolutnie niczego w tej chwili nie brakuje w diecie.

Ja bym się nie kierowała informacjami na tej stronie. Odradzam.

Gość lierds
Wiec dlaczego nie sypia? Myslalam ze moze jak dam troche kaszki na noc to bedzie inaczej. Chodzimy jak zombie...

Gość ooooo nieeeeeee
w kazdym schemacie zywienia na piersi pisze ze zaczyna sie od glutenu podawanego w przecierze jarzynowym, po skonczeniu 4 m-ca. oczywiscie nie trzeba na siłe ale mozna juz

Gość ooooo nieeeeeee
moj jest na samej piersi podaje mu co drugi dzien troszke tej kaszki dosłownie 2 łyżeczki a spi roznie, czasami w nocy budzi sie 2 razy a czasami 5 a w dzien tez spi tylko po poł godziny tak z 3-4 drzemki

Nie czytaj polskich schematów - czyli dziesiątek kopii jednego materiału źródłowego zamieszczonego na stronie X napisanego przez przypadkową (niekoniecznie kompetentną) osobę Y. Tam jest pełno bzdur.

dziecko nie sypia bo jest już większe i nie potrzebuje tyle godzin snu co wcześniej. Jeśli nie jest zbyt aktywne w ciągu dnia i większość przesypia, to potem nie jest zmęczone w nocy. Przetrzymaj go trochę przed snem i przystawiaj na dłużej. Jeszcze zdążysz się nazagęszczać pokarmów, naprawdę. Póki co ciesz się, że nie musisz.

Gość ooooo nieeeeeee
to jak mam sie dowiedziec ??

Gość lierds
Kupic bramke - a co polecasz zrobic?

Gość lierds
Jest caly dzien aktywne, a sypia 10 h na dobe.... WTroche malo... W dzien po okolo pol h drzemkii, jedna dluzsza. Noca 6 h z 2przerwami.

Tak jak pisałam, ale i tak pewnie zrobisz jak zechcesz.

Przetrzymaj go przed snem, żeby był naprawdę zmęczony, a jak się obudzi raz nocą to karm długo (do oporu). Z czasem zacznie przesypiać całe noce.

Gość ojojku
niektóre dzieci poprostu mała spią :( ale spróbowac mozesz, tylko najpierw bezglutenowe.. ja bym podała kleik kukurydziany - jest lekkostrawny. No i przygotuj sie że to moze nic nie dac, bo niestety nie zawsze pomaga...

Gość ooooo nieeeeeee
to mi odpowiedz gdzie mam sie dowiedziec jak wprowadzac nowe pokarmy?? i jakie??

Gość ojojku
ja np dzwniłam do ekspertów z nestle... oczywiscie polecali mi produkty nestle... ale takie informacje ogolne tez sie przydawały a im tma nie wolno podawac informacji niepotwierdzonych przez lekarzy... tylko trzeba oddzielic reklame od porady.

Gość Moje rady.......
Co najmniej 2 h przed snem nie może miec drzemki. Tak jak koleżanka pisze, musi byc aktywny w ciągu dnia. Nasz ma co dzień podobny schemat dnia, zabawa z tatą, leżenie na brzuszku etc. potem powoli przygotowujemy się do kładzenia się spac. Jest kąpiel, po kąpieli robię mu masaż a w tym czasie tata czyta mu bajeczkę, po masażu go karmię piersią długo, aż widzę że zaczynają kleic mu się oczka, wtedy kładę go do łóżeczka i śpiewam mu kołysankę i mały usypia. Ma 4 miesiące, nie wprowadzam na razie innych pokarmów - jest na piersi. Przesypia mi 8 h w ciągu nocy. Za dnia śpi mało, krótkie drzemki jedynie.

Najpewniej na Babycenter.com

Kompetencja konsultantów Nestle jest mi szczerze powiedziawszy całkowicie obca, natomiast co wiem na pewno to że dodają do żywności niemowlęcej produkowanej na polski rynek cukier, czego nie powinni robić i to mi w zasadzie wystarczy, by mieć o nich zdanie...

Gość khgfd
po 4 mies. przeprowadza sie ekspozycje na gluten dla dziecka karmionego piersia - najpierw przez pierwszy miesiac 2-3 g ugotowanej kaszki manny na lyzeczce z dodatkiem mleka z piersi i nie trzeba wprowadzac innych pokarmow tak wczesnie

Babycenter to według mnie najlepsze kompendium wiedzy na temat niemowląt (i nie tylko) w całym necie. Lepszego, bardziej racjonalnego i klarownego jak dotąd nie znalazłam, a przeglądałam ich sporo.

Ciągle powtarzacie ten sam bezsensowny fragment o ekspozycji na gluten, która na zdrowy rozsądek jest nieuzasadniona w tak wczesnym wieku niemowlęcia ze względu na niedojrzałość układu pokarmowego i często brak enzymów wiążących proteiny, a dwa że próby można przeprowadzić równie dobrze w 8 czy 10 miesiącu, bo obecność przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej nie jest uwarunkowana wiekiem dziecka. Według mnie to głupota.

A zresztą róbcie jak wolicie. To w końcu wasze dzieci i nie ma się o co sprzeczać.