Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ile sie daje na wesele

Ile sie daje na wesele?

Polecane posty

Powiedzmy że kupie kwiaty, prezent jakiś np ładną pościel albo blender tak do 150 zł i ile dać w kopercie? To bardzo bliska mi osoba bo rodzona siostra, z drugiej strony mi się nie przelewa. Gdybym miała to bym i 5 tysięcy tam włożyła, ale liczymy każdy grosz ostatnio więc nie wiem ile dac? Jej nic nie mówie bo ona nawet od nas nic nie weźmie ale się gdzieś podłoży, ale nie chce żeby wyszło beznadziejnie. Ile wlożyć do koperty?

Gość asdewq
Jakieś 300 zł najmniej. Albo 500 i bez prezentu.

Gość jeśli Ci się nie
przelewa, to daj tyle, na ile Cie stać

Gość my do siostry meza
Daliśmy 1200zł w zeszłym roku Koleżance w zeszłym roku 600zł Do tego kartka i wino

Gość myślnik
My zazwyczaj dajemy 500 zajomym a rodzinie 800 ale bez prezentu

jak lubimy tych znajomych/rodzinę to dajemy tak 500 zł (jak ktoś chce to gotówkę, jak chce konkretny prezent to prezent) jak nie lubimy to kupujemy prezent za 150zł (i nie pytamy czy ktoś chce kasę czy nie )

Gość dobre dobreeeee
"jak nie lubimy to kupujemy prezent za 150zł (i nie pytamy czy ktoś chce kasę czy nie )" masakra, ktoś Cie zaprasza na wesele, buli od pary, a ta mowi ze nie lubi , to nie idz wtedy na to wesele

Gość alecooztego
jaheira1: zalosna jestes jak idziesz na wesele do osobob, ktorych nie lubisz w dodatku osmieszajac sie prezentem. Bo to o Tobie swiadczy niestety.

Gość mam trójkę dzieci
ja dostałam od rodziny po 100 zł, a uwaga od babci aż 20 zł :D, jak zobaczyłam to nie wiedziałam czy mam się śmiać czy płakać :/. I miałam tylko cywilny.

Gość 201108201111
o ślubie wie się zazwyczaj dużo prędzej, więc można oszczędzać z wyprzedzeniem. W zeszłym roku od siostry dostaliśmy 800zł.

Gość Zamiast
U nas się daje od 300 do 500 od pary. Zależy czy to bliższa czy dalsza rodzina. Zamiast blendera za 150 kup porządny za 250 i problem się rozwiąże. Na pewno będą zadowoleni.

Gość kkkiiikkkaaa
Jak ktoś ma kasy na styk to ciekawe z czego ma oszczędzać... Dziecku butów na zimę nie kupić, żeby siostrze dać 800zł na wesele? No ludzie, myślcie trochę. A na siostry wesele iśc trzeba. Jakbym ja nie miała kasy to dałąbym sam prezent i tyle.

Zapraszając gości na tak ważny dzień w życiu. Nie myśli się kto co kupi i ile da do koperty. Jeśli jest się zdrowo myślącym człowiekiem to zna się dzisiejsze czasy. Zawsze się daje tyle ile tego kogoś stać. Mam wrażenie, że ludzie trochę przesadzają 800zł dla siostry ? Ja dałabym 500zł.

A to ok bo myslałam ze mi powiecie ze musze ze 2 tysiące dac i byłabym w kropce. Myślałam o prezencie tak za 150 zł plus kwiaty i do tego 1000 zł w kopercie. Idę z męzem i dziećmi, siostra jest chrzestną dziecka i nigdy na niego nie żałowała każde urodziny imieniny świeta dzień dziecka zawsze prezent nawet bez okazji czasem kase daje żeby to czy tamto małemu kupić a to plecak do szkoły a to za dobre świadectwo dała 100 na lody. Ja wiem ze oni na to weselisko się wykosztują a siostra ma kredyt na samochód więc nie chce żeby w koszta przeze mnie szła, a ten 1000 to mi się udało odłożyć bo o weselu od kilku lat już mówią.

Niestety nie mam czasem możliwości żeby nie iść, natomiast nie będę wydawać mnóstwa kasy tylko dlatego że ktoś mnie zaprosił bo mu rodzina kazała, a mi rodzina kazała przyjść. Prezent zawsze kupuję ładny i nie jakieś gówno, aczkolwiek nie widzę powodu żeby się wykosztowywać. Wolę wydać zaoszczędzone pieniądze na dziecko albo na pomoc potrzebującym. Zresztą dla mnie jest śmieszne ze ktoś mnie zaprasza licząc na zwrot kosztów. My robiliśmy wesele sami, bez niczyjej pomocy i nawet nam do głowy nie przyszło żeby liczyć że goście nam zwrócą za imprezę. Dzięki temu nie musiałam zapraszać ciotek, wujków, nie widzianych latami kuzynów itp a na swoim ślubie i weselu miałam samych znajomych. Do dziś każdy nam mówi że nam zazdrości i że mamy jaja, żeby zamiast zapraszać rodzinę, z którą nie utrzymujemy żadnych kontaktów, zaprosiliśmy wszystkich przyjaciół. I w dupie miałam czy mi sie zwróci czy nie. Chciałam ten specjalny dzień spędzić z ludźmi na których mi zależy i którym na mnie zależy, a nie z jakimiś kretynami, tylko dlatego że są tzw. rodziną

Gość jaheira jesteś niezła :)
ja też tak planuję zrobić w przyszłości ale już koleżanki(które mają lub będą miały opłacone wesela przez rodziców) dziwią się jak tak można. A można :) Bo ja też nie rozumiem tego , skoro z rodziną nie utrzymuje kontaktu a moi przyjaciele są ważni, to jeśli mam ilość miejsc ograniczona to wolę mieć osoby naprawdę mi bliskie. Ale jestem dziwna...tak mi mówią :)