Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kobietka06

W ciąży w aucie bez pasów

Polecane posty

Gość kobietka06

Zwracam się do kobietek w ciąży. Powiedźcie mi, jestem w 20 tyg ciazy. Brzuszek jest już ładnie widoczny dlatego tez cisną mnie pasy podczas jazdy samochodem. Nie zapinam ich,ale tak się zastanawiam czy nie powinnam miec jakiegoś osobnego zaświadczenia od lekarza... czasami wożę ze soba jakies dokumenty potwierdzające ciążę,ale czy to wystarczy...? Jest okres zimowy,więc mimo,ze brzuszek normalnie jest widoczny, pod kurtka,a nawet czasami pod luźniejszym swetrem moze go być nie widać,więc na słowo trudno by było... wypowiedzcie się proszę.

Gość kkkkkkkkkkklllllllllllllllllll
wystarczy karta ciąży

Gość pokazujesz karte ciazy i juz
dlatego miej ja zawsze przy sobie

Gość Izabelaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
kobieto zapinaj pas!! dolna czesc pod brzuchem zeby go nie uciskał, bez pasów nawet przy stłuczce dziecko nie bedzie miało szans jak walniesz brzuchem

Gość zxzi
Ja zawsze się zapinałam. jeśli ci przeszkadza to kup sobie adapter do pasów.

Gość polla303
Pasy trzeba w ciąży zapinać, pytałam pania ginekolog. mówiła, że kiedyś były zaświadczenia od lekarzy i się nie zapinało, teraz tego nie ma, trzeba zapinać, tak jest bezpieczniej.

Gość wydaje mi się, że
nie zapinianie pasów to skrajna nieodpowiedzialność, możesz sobie przelożyć go pod brzuchem albo kupić specjalne adaptery dla kobiet ciężarnych, pomyślałaś co by się stało chocby przy silniejszym hamowaniu?

no kurde znowu wpis nie na temat, ja nie zapinałam i miałam do tego prawo a po co autorkę indoktrynowac! Zrobi jak chce

W widocznej ciąży nie ma obowiązku.

Gość masakra.....
są specjalne adaptery do pasów bezpieczeństwa dla kobiet w ciąży. Trochę przesadzasz chyba z tym uciskaniem, pas zapinaj pod brzuchem

Gość ehhhhhhhhhhhhhhhh
zyjecie tvn -em. Autorko jak nie chcesz nie zapinaj, nie słuchaj dewot z kafe!

Gość Serce w paski
dlaczego nie zapinasz pasów? ja zapinałam całą ciążę - pod i nad brzuchem..wolisz wylecieć z auta????

Gość masakra.....
to że nie dbasz o swoje bezpieczeństwo to twoja sprawa, ale dlaczego narażasz nienarodzone dziecko?

Gość kobietka06
Jejku nie naskakujcie na mnie. Dbam o swoje maleństwo i chcę dla niego jak najlepiej dlatego tez nie zapinam pasów bo mnie cholernie cisną w cały brzuch... prawda jest taka, że przy nie daj Boże jakiejś kolizji (odpukać) czy z pasami czy bez istnieje wielkie zagrożenie. Nie jedna była juz taka sytuacja,że pod czas wypadku pasy życie uratowały,ale też nie jedna,że po prostu zabiły uduszając...

Gość wydaje mi się, że
do dewoty to mi akurat bardzo daleko, ale na szczęście jestem odpowiedzialna w przeciwieństwie do tych, które głoszą, że pasów nie należy zapinac- porażka

Nie ma przepisu, który by zwalniał ciężarną od zapinania pasów. Żadne zaświadczenie też od tego nie zwalnia. Ja nie zapinałam w pierwszej ciąży, gdyż koleżanka mi tak nagadała i zapewniała, że nie trzeba. 2 razy byłam zatrzymana na kontrolę trzeźwości - policjant widząc mój brzuch kontroli nie zrobił, ale też nie zwrócił uwagi na brak pasów, także możesz jeździć bez pasów ale to Twoja sprawa i twoje życie. W drugiej ciąży byłam już mądrzejsza :D

Gość ehhhhhhhhhhhhhhhh
kobietko masz racje - pasy mogą zabić, ja nie zapinam od 10 lat. Raz tylko za to mandat zapłaciłam. Nie słuchaj innych, rób jak uwazasz:) Tu zawsze zakompleksione mamuski mysla ze rozumy pozjadały

Gość zxzi
Przeceiż ci piszemy że są adaptery do pasów -żeby nie uciskały i były ułożone bezpiecznie dla dziecka i matki.

Gość ehhhh....
przepis jest, ale nie ma bezpieczenstwa ja jestem w 31 tygodniu zawsze byłam otyła i jakoś się w pas mieszcze... wystarczy go przeprowadzić pod brzuchem i między piersiami nad brzuchem, wtedy nawet w 40 tc się dopniesz... podziwiam cię bo ja sie boję jeździć bez pasów a jak masz poduchy powietrzne w aucie to jest podwójne zagrożenie bo poducha ratuje życie tylko w komplecie z pasami, bez może zabić... Po drugie od samego początku ciąży nie mam pasów na brzuchu-przezorny zawsze ubezpieczony.

Gość Serce w paski
chyba jednak czesciej to zycie ratuja....moja kuzynka tak zginela, nie miala zapietych pasow siedzac w tyle, wypadla z auta i uderzyla o drzewo! osoby z przodu przezyly bez wiekszych uszczerbkow..od tej pory pasy zapinam zawsze, gdybym mogla to zapielabym i osiem pasow :)

Gość ehhhh....
ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh a masz poduszki powietrzne w aucie? głupi przykład dziewczyna nie zapięła pasów-jechała jako pasażer-jechali z 10-15 km/h(na parkingu) lekko się pukła z innym autem, poduszka wybuchła a ona miała pocharataną twarz więc jeździj dalej bez pasów :)

Gość zxzi
No tak -wg ehhhhhhhhhhhh to i pewnie dzieci od małego powinno się wozić na kolanach bo po co foteliki.

Gość ehhhh....
zxzi zaraz ci napisze że tak wozi, ale ani razu mandatu nie dostała :D

ja cala ciaze zapinalam pasy bo ogladalam program w ktorym mowili ze jak nie zapniesz pasow i bedzie nagle chamowanie to mozesz wlasnie uderzyć brzuchem i dziecku zrobisz krzywde a jak zapniesz pasy to nic sie nie stanie

Gość zxzi
No szkoda dziecka -w mojej okolicy taka przejażdżka dla niemowlaka na rękach matki zakończyła się niestety tragicznie. :( Ale toż to dewocja. :O

Gość ehhhh....
podbijam up up ona by musiała ze 150 kg ważyć, żeby w 20tc nie móc się dopiąć. Ja jestem w 31 i mam problem jedynie z wsiadaniem za kierownicę-zawsze musze odsunac fotel bo sie boję że uderze brzuchem o kierownice.

Gość hvgcf
Autorko nie wiem jak to sie nazywa, ale jest jakies specjalne urzadzonko, ktore zmienia polozenie pasow na brzuchu, wlasnie dla kobiet w ciazy. wtedy pasy zapina sie pod brzuchem i wysoko na piersiach i nawet w czasie wypadku nie cisna brzucha. bylo o tym nawet ostatnio w tv :) bo niech nie daj Boze Wam ktos w tyl przywali i co? polecisz brzuchem na schowek i zrobisz krzywde dziecku.

Gość zxzi
Było pisane już o adapterach pasów.