Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Basia es

Duża głowa niemowlaka -skierow. do Neurologa ?? Pomóżcie

Polecane posty

Gość Basia es

Syn ma 14 mcy, chodzi na razie tylko przy meblach. Lekarz rodz.stwierdził,że dziecko ma "dużą" głowę,nie chodzi samodzielnie i trzeba skonsultować to z neurologiem. Co to może być ???? Czy ktoś spotkał się z czymś takim ???? Proszę napiszcie coś.

ile cm.glowka miala przy porodzie , ile ma teraz i czy masz wypisane jaki byl przyrost w poszczegolnych miesiacach zycia dziecka i rozmiary klatki piersiowej tez wypisz ...

Gość mama dwóch dziewczynek
Moja córka ma dużą głowę i lekarka powiedziała mi, że gdyby nie znała mojej rodziny to chciałaby się temu przyjrzeć... a że my mamy duże głowy/ja i mój ojciec/ to widocznie taka uroda dziecka. Teraz już wygląda to naturalnie, proporcje się zmieniły, ale do roku głowa rzeczywiście wydawała się nienaturalnie duża. Duża główka to nic złego, gorzej, jak obwód główki zwiększył się znacznie w krótkim czasie. Wtedy konieczna jest kontrola.

Gość Basia es
Przy porodzie głowa 37-teraz ma 48-50, klatka piersiowa teraz ma ok 50. Amando chodzi Ci o usg w ciąży ? Tak miałam robione ,chodziłam do ginekologa i wszystko było ok.

Gość zxzx
usg przezciemiączkowe domyślam się

Gość jxhfvhkcvhkjzx
moje dziecko było kierowane do neurologa z powodu duzej głowy. Byłam sprawdziłam i jest wszystko ok. Sprawdz i będziesz spokojna.

Gość Basia es
Usg przezciemiączkowe? Nie miał robionego,bo niby nic się nie działo do tej pory,teraz właśnie to niechodzenie i duża głowa. Spadło to na mnie jak grom z jasnego nieba ;/

Gość hazo
mojego sasiada syn też miał taki wielki łeb. teraz ma 5 lat i wyglada normalnie. nie ma sie co martwic. chociaż moja koleżanka ma wielki łeb całe życie ale jej rodzina też, i zdrowa jest i powodzenie ma .. :)

Gość Basia es
dzięki,dzięki "hazo" za pocieszenie ;-) ale wiadomo jako matka nie zaznam spokoju dopóki nie zrobię badań.

Gość oliwiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
pojdz do tego neurologa ale w miedzyczasie zrob prywatnie usg przezciemiaczkowe. Jak w usg bedzie wszystko ok to nie ma czym sie przejmowac

Gość goonies
no faktycznie glowa jest duza-ale w normie, na 90 centylu obwodu glowy u chlopców w tym wieku a to ze nie chodzi samodzielnie w wieku 14 miesiecy nie uznalabym za cos dziwnego, ma czas do 16-18 miesiaca wiec sie nie nakrecaj autorko niepotrzebnie konsultacja z neurologiem nie zaszkodzi ale bez paniki:) wesolych swiat i spokoju dla Was:)

Gość goonies
jeszcez do oliwiaaaaaaaaaaaaaa-raczej usg przezciemiaczkowe u 14-miesieczniaka odpada bo wiekszosc dzieci w tym wieku ma calkowicie zarosniete ciemię:)

Gość Basia es
Dziękuję za wszystkie wpisy. Dziewczyny to nie ja się nakręcam tylko lekarz mnie nastraszył,że coś może być nie tak.Tak się boję. Ogólem : syn 14 mcy nie chodzi (tylko przy meblach) mało waży 10kg (słabo przybiera urodził się ważąc 3800) No i ta duża głowa ;/

autorko pytalam , bo moj syn urodzil sie z glowka 33 cm rowne 3 miesiace po porodzie mial 41,5 ..robilam usg przezc i ma powiekszone podtwardowki i tez bardzo sie boje :-( 8 sty kontrolne usg , czy podtwardowki sie pomniejszyly , czy tez niestety sie powiekszsja :-(:-(:-(:-(

Gość Basia es
Amandaa przykro mi bardzo :(( ale co kochana, to wszystko znaczy ??? Jak można zrozumieć wyniki badań Twojego synka ? Czy u Twojego synka są jakieś inne objawy ? Ile Twój mały teraz ma ? Najgorsze,że ja nie wiem o co boją się lekarze ???

zbyt duzy przyrost glowy moze byc zwiazany z wodoglowiem , nie wiem , czy jeszcze z czyms i mysle , ze to chca wykluczyc poprzez wizyte u neurologa :-\ u mnie jest podobna sytuacja podteardowki powiekszone to gromadzenie sie plynu rdzeniowo - kregowego jesli jest go bardzo duzo to powoduje wodoglowie u nas bylo narazie leciutko ponad norme i.komory tez ok., te podtwardowki.moga sie albo cofnac , bo.komory sa ok a plyn caly czas krazy albo moze sie caly czas zbierac rozsadzic komoryvi bedzie wodoglowie