Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

loola125

Spóźniona tabletka NOVYNETTE po 7-dniowej przerwie!

Polecane posty

Witajcie! mam problem, otóż od 5 miesięcy stosuję antykoncepcję hormonalną NOVYNETTE. Jak dotąd przyjmowanie tabletek odbywało się u mnie z zegarkiem w ręku. Jednak nastąpił pewien problem. W przedświątecznym szale zapomniałam kupić nowe opakowanie tabletek. O swojej gapie zorientowałam się w dzień przyjmowania tabletki, czyli ósmego dnia o 22. Pobiegłam po opakowanie następnego ranka, i przyjęłam tabletkę o godz. 12:00. Później kontynuowałam przyjmowanie tego samego dnia o wyznaczonej od 5 miesięcy godzinie. W ulotce opisane jest opóźnienie z tabletką w trakcie przyjmowania blistra. Lecz co się dzieje, jeśli tabletka zapomniana jest pierwszą po 7-dniowej przerwie? Czy muszę się obawiać calkowitego zaprzestania hamowania cyklu, czy może zachowałam ciągłość poprzez przyjęcie jej następnego dnia rano i kontynuowania o godz. 22? proszę o pomoc :(

W ulotce jest wszystko napisane. Pominęłaś tabletkę w pierwszym tygodniu. Przez 7 dni powinnaś dodatkowo się zabezpieczać, jeśli w trakcie przerwy doszło do stosunku jest ryzyko ciąży.