Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gregoryyyy....

Praca w niemczech sezonowa

Polecane posty

Gość Gregoryyyy....

Hej. Mam pytanie jak wyglada praca przy szparagach ? Może ktoś był? Mi załatwil znajomy brata wyjazd w kwietniu wiec to pewne sprawdzone:) a i jakby cos jedna dziewczyne potrzeba na truskawki z podkarpacia bo wyjazd z rzeszowa

Z pseudonimu wnioskuje ze jestes mezczyzna. wiec moze dasz sobie rade. szparagi rosna w wysokich rzedach, i dosc szerokich. trzeba sie schylac, odkrywac wloknine i takim kwadratowym nozem wycina sie szparage na odpowiednia dlugosc. niestety mezczyzni narzekaja ze zdzieraja na tym paznokcie. a gdzie wyjezdzasz jesli moge wiedziec bo skoro szparagi i truskawki to moze w okolice gdzie ja bylam? co chcesz jeszcze wiedziec?

Gość Gregoryyyy....
Pewnie cos popie...ale to chyba jakies stutholf czy cos takiego 100 km od Berlina. Wiesz chce wiedziec możliwie wszystko:)

a to ja bylam kolo dortmundu, co prawda nie pracowalam przy szparagach ale przy truskawkach ale u tego samego szefa byly szparagi i bylam na polu i widzialam. zapytaj co chcesz wiedziec, bo nie wiem co ci pisac.

Gość Gregoryyyy....
Nie walą tam w ciula z kasą ? Dyskryminują polaków ? Niby jade na sprawdzone ale nic nigdy niewiadomo..

tam gdzie ja bylam to bylo super, byli z polakami rumuni i wszyscy byli rowni sobie. placone bylo chyba na godzine na szparagach ale pewna nie jestem. wszystko zalezy od brygadzisty badz szefa, zalezy kto bedzie was pilnowal.

Gość Gregoryyyy....
Ale tłumaczą wszystko na początek i wgl?;)

Gość Gregoryyyy....
czy szfostwo mówi po polsku?

tak , oczywiscie. my mielismy filmy instruktazowe. a poza tym ci co byli pierwszy raz przez pierwszy dzien byli pilnowani przez kogos starszego. szef potem patrzyl na zebrane szparagi, czy truskawki i jak bylo cos nie tak to robil zebranie na polu i tlumaczyl jeszcze raz jak krowie na rowie jak i co zbierac. jak chcesz wiedziec jak wyglada zbior to wpisz na youtube zbior szparagow w niemczech

Gość Gregoryyyy....
Podszyw wyżej ale dziwne że nawet w tym temacie..

tego to ci nie powiem, to ty powinienies wiedziec , albo sie dowiedziec od tego co ci zalatwial. ale prawdopodobnie nie, my mielismy polskiego brygadziste ktory tlumaczyl, zreszta duzo osob umialo niemiecki i rozumialo a szef tez kilka slow po polsku umial

Gość Gregoryyyy....
Dziękuje za odpowiedz;) wiem pytania błache ale jade pierwszy raz także wiesz:)

jest taka strona o pracy sezonowej w niemczech gdzie znajduje sie gospodarstwa niemieckie, ktore oglaszaja sie ze poszukuja pracowniko i do czego. i tam pisze kontakt w jakim jezyku i zdjecia tez sa, ale musialabym znac miejscowosc dokladnie i nazwe gospodarstwa chyba tez.

Gość Gregoryyyy....
A co brałas na wyjazd ile kasy i jakies rzeczy?

kasy chyba nie bralam bo po tygodniu moglismy wziac zaliczke. bralam tylko jedzenie na tydzien, z tym ze obiady mielismy z restauracji. ubrania robocze to podstawa, jakies lepsze tez ale niewiele, kalosze i odziez ochronna mielismy od szefa. a w czym bedziesz mieszkal

Gość Gregoryyyy....
Mieszkanie mamy za 3 euro dziennie a jedzenie we wlasnym zakresie

my mieszkalismy w tzw kontenerach, ale bylo wporzadku, lodowka byla, co prawda kuchnia i lazienki osobno i trzebabylo pare metrow po dworzu przejsc ale w lecie to nie ma problemu. mozesz sobie wziac czajnik bezprzewodowy bo rano bedzie szybciej wypic kawe lub herbate. polecam robic zakupy w aldi. tanio i dobre jedzenie. nawet chleb

Gość hej men
jaq pracowalem na szparagach przy zbiorze i na hali na hali super mniejsza kasa ale nie pada deszcz na "głowe" słonce nie daj w polu zarabia sie wiecej opczywiscie jesli na akord to wiadmo ile zbierzesz tyle masz jesli godzinowka to inaczej ale i tak wszystko zalezy od pogody ten sezon byl cienki w calej europie tez moze wyjade holandia lub niemcy to fajnie jak masz pewne miejsce nie sama praca jest wazna dom ludzie