Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niepojetaniepojetafsfs

Co powinno się WIEDZIEĆ O ŚWIECIE? Takie INFORMACJE, które każdy powinien znać?

Polecane posty

Co powinno się wiedzieć ? Co gdzie leży tak? Gotowanie, geografia, historia Polski?

Gość uijyntgrf
Jest mnóstwo takich rzeczy, można wymieniać pół dnia.

no ale tak ogólnie pare rzeczy

Gość Wszystko,.
a w szczególności jak sie dostac na ,,szczyt łańcucha pokarmowego człowieka" być incognito i nie uczestniczyć w życiu społecznym tym które na codzień znamy-zamiast tego uczestniczyć w życiu społeczności na szczycie tego łańcucha;)))) ZROZUMIAŁEŚ COKOLWIEK?

Gość Najważniejsze informacje
Dzięki komu oddychasz - dzięki UE Kto obronił świat przed komunizmem, tyranią i własną piersią wywalczył demokrację - Wałęsa Która partia jest najbardziej lyberalna, postepowa i oświecona - PO Które media są najbardziej obiektywne i opiniotwórcze - Gazeta, TVN Jakie jest najważniejsze święto w grudniu - hanukkah Podstawy podstaw z programu nauczania dla przedszkoli 🖐️

jestem głupia niestety:( i chciałabym wiedzieć więcej, ale tego jest masa i chciałabym tak ogólnie wiedzieć od czego zacząć, od takich ważniejszych rzeczy

Gość uijyntgrf
Mówisz serio? Trochę śmieszne, ale w sumie chwali Ci się ta żądza wiedzy. :D Moim zdaniem naprawdę takich informacji jest mnóstwo i nie wiadomo, o czym pisać. Napisz konkretny "dział", to spróbuję pomóc. :)

Gość Wszystko,.
Zacznij od nauki samodzielnego myśłenia i nie śpiesz się,daj sobie lata na doskonalenie siebie w tej umiejętności-chłoń wiedzę i miej do niej dystans-myśl samodzielnie nie traktuj wiedzy jako czegoś niepodważalnie wiarygodnego! Efekty cię zadziwią!

Gość uijyntgrf
Oczywiście Wszystko ma rację. :)

Gość Wszystko,.
arecki446 jest człowiek i człowiek nie każdy ma tyle władzy by wystarczyło... -ale żeby nie rozumiec tak prostych rzeczy? trochę to żałosne...

wiem, może smieszna jestem, może to głupie no... mam wrażenie, że wszyscy uważają że jestem głupia - tak mi się wydaje, jak się okazuje że wiem więcej to są jakby zdziwieni.. :( nikt mnie nie traktuje poważnie:/ Wolę żeby mówili, że jestem mądra a nie ładna:/ Na początku tak sobie ogólnie wypisałam, tak na początek, powtórzyć i być dobrze zorientowanym (możecie się śmiać) tak przedmiotami szkolnymi geografia - kontynenty, stolice miast, państwa, rzeki, najwyższe szczyty, największe jeziora, najdłuższe rzeki, morza, oceany i ogólnie żeby wiedzieć gdzie co leży historia - narazie dobrze znać historię Polski polski-okresy literackie, biografie i dzieła znanych pisarzy,malarzy polskich, matematyka- ćwiczyć matmę, bo głuppia jestem.. biologia-no ogólnie procesy zachodzące w organizmie, narządy znajdujące się w organizmie, fizyka- mieć pojęcie jakiekolwiek... wos - znać strukturę tych wszystkich sejmów, sejmików, więcej wiedzieć na temat organizacji państwowej,

Gość uijyntgrf
Bez przesady, takich rzeczy nie wie większość ludzi. :D Wybierz z tego to, co Cię autentycznie interesuje i czytaj o tym. Ja np. wiem dużo o literaturze i sztuce, bo mnie to ciekawi, a w dupie mam np. historyczne daty związane z Polską, znam te najważniejsze (chrzest Polski, bitwa pod Grunwaldem + kilka bardziej współczesnych z okresu wojen i obalenia komunizmu) i to wystarczy. Otwórz swój umysł na świat zamiast kuć na siłę. :)

Ogólnie chciałabym mieć coś do powiedzenia na każdy temat:/ Bo interesuje mnie zdrowe odzywania, ćwiczenia - bieganie, sport ogólnie, języki obce - większosć osób nie interesują takie "pierdoły" więc nie mam z kim o tym gadac

Gość Wszystko,.
Bardzo dobrze! Ucz się-jeśi masz szybki procesor i pojemny dysk twardy i to wszystko spamiętasz to jaknajbardziej ucz się !

Gość xaxaxaxaaaaaxxaxaxaxa
sytuacja polityczna w Korei Północnej 🖐️

Gość black wolf
POLITYKA przede wszystkim. Wkurza mnie gdy ktos nie wie czy w PL mamy sejm czy senat czy jedno i drugie, albo kto jest ministrem vs spraw zagranicznych, etc

Gość uijyntgrf
Ja nie potrafię rozwiązać najprostszego zadania z fizyki, a od wielu moich znajomych słyszałam, że jestem najinteligentniejszą osobą, jaką znają (nie chwaląc się). :P Skup się na tym, co Cię interesuje i poszerzaj swoją wiedzę w tym kierunku. Oczywiście nie zaszkodzi Ci nauczyć się paru stolic czy tytułów obrazów, ale nie traktuj tego jako swojego obowiązku. Wiesz co ja Ci radzę? Czytaj dużo książek (powieści, nie naukowych). Z tego czerpie się naprawdę przeogromną wiedzę o różnych sferach życia.

Gość uijyntgrf
Tak swoją drogą to chyba zbyt surowo się oceniasz. Głupia osoba nie ma potrzeby dowiadywania się czegokolwiek o świecie.

uwielbiam książki ale czytam ogólnie kryminały. Agatha Christie i tym podobne. Niedawno wypożyczyłam takie bardziej do nauki - o historii, wiedzy o kulturze i przyznam szczerze, że nie mogę się za nie wziąc..:/ Zazwyczaj przeraża mnie ogrom wiedzy, boję się, że nie dam rady i poddaje się :/ Polecilibyście jakieś ksiązki, które są warte przeczytania? Ostatnio kupilam parę po angielsku i zaczęłam czytać, bo chce przeczytać jedną bez tłumaczenia słówek i sprawdzić na ile jestem w stanie sie zorientować o czym jest dana ksiązka.

Gość uijyntgrf
Powiem krótko - za bardzo spinasz poślady. :D Zdobywanie wiedzy powinno być przyjemnością, a Ty traktujesz to jako obowiązek. Czytaj takie książki, jak lubisz. Staraj się poszerzać swoje horyzonty, ale do niczego się nie zmuszaj - jak książka jest lipna, to odłóż na półkę i bierz się za inną, choćby tamta była obwołana największym arcydziełem wszechczasów. :P

Gość lonty1
u mnie zeby kobieta miala szanse musi znac np. historie holocaustu, historie najslynniejszych sukcesow Mossadu, znac stolice wszystkich panstw, znac wszystkie flagi panstw, znac anatomie i fizjologie kotowatych , to tyle na poczatek

Gość uijyntgrf
Hahahaha, co za idiota. :D

Gość lonty1
nie idiota tylko ty nie wyczulas ironii

Gość helioniwa
dobry temat piszcie wiecej

Gość uauaua
Domyślam się, że chodzi ci o taką wiedzę, którą mogłabyś zabłysnąć w towarzystwie, ewentualnie po prostu się nie skompromitować niewiedzą :) Wystarczy dużo czytać, nawet niusów z internetu. Ja często zaglądam na wykop, tam ludzie wrzucają ciekawostki z różnych dziedzin, stamtąd dowiedziałam się bardzo wiele! Wypadałoby też śledzić na bieżąco politykę (ja tego nie robię, ale zawsze coś tam się obije o uszy). Z geografią masz rację (sama zabieram się do tego od dawna, bo dużo rzeczy zapomniałam). Historię powtórz tylko od XX w., bo to się przewija najczęściej (Piłsudski, II WŚ, powstanie warszawskie, wypędzenia Niemców, zmiana granic, PRL). No i na końcu coś co mnie najbardziej wkurwia: gdy ludzie nie kojarzą jakichś starych zespołów, filmów, seriali, aktorów. Żenadą było dla mnie, gdy na jednych zajęciach na studiach byłam jedyną osobą, która wiedziała kto to jest Rowan Atkinson :P

Gość jak sama nazwa wskazuje
ogolna wiedze o wszystkim daje liceum ogolnoksztalcace . Jesli ktos uczciwie przerobil jego program, to wlasnie take ogólne wiadomosci z podstawowych dziedzin ma.

No tak, ale zazwyczaj jest tak, że mało kto chce się uczyć bo uczniowie nie lubią być zmuszani do nauki... no, ale też to zależy od poziomu liceum.

Myślę, że mniejszą żenadą jest nie wiedzieć kim jest Rowan Atkinson, niż być przekonanym, że drugą wojnę światową wygrał Hitler. To dopiero jest samobójstwo towarzyskie :)